Zoom.hu

2009. január 30.

7 DOKUMENTUMFILM, AMELY MEGVÁLTOZTATTA AZ ORSZÁGOT

(Vonatkozó részlet)

Hungarian beauty – Szépleányok

Ötven év kihagyás után, 1985-ben rendezték meg újra Magyarországon az országos szépségversenyt. Ebben az évben nemzeti ügy lett Molnár Csilla Andrea szépségkirálynő sorsa.

Fiatal és szép lányok, akik ki akarnak törni a biztos panelt, Trabantot, gulyást, szürkeséget és kommunizmust kínáló életből. (Lásd még: Szomjas György – Nászutak, 1970.) A verseny képein láthatjuk a suta és talmi szocialista csillogást.

Hartai László és Dér András eredetileg csupán a szépségversenyről akart filmet forgatni, de közbeszólt az élet: a szépségkirálynő öngyilkos lett. A forgatás tehát tényfeltáró dokumentumfilm formájában folytatódott.

A szépségipar egy üzletág, erre azonban sem a rendszer, sem a résztvevő lányok nem voltak felkészülve. A szocialista beidegződéseknek nem volt megfelelő válaszuk a beauty-bizniszre.

A vállalkozó-káderek megszédültek a dollártól és a nyugatnémet márkától, a győztes lányok pedig meseországot képzeltek el maguknak a verseny után. A két dolog találkozásából aztán persze következett a sértődés, a fenyegetés, a jól bevált zsarolás, a jogtalanul eladott aktképek és Molnár Csilla öngyilkossága.

„Játéknak indult az egész” – mondja az édesanya, aki arról is beszámol, hogy Csillát minél tovább szerette volna gyereknek látni. E „játékban” ugyanúgy benne volt Ernyey Béla, nagy magyar sármőr és Lajtán-túli világfi, mint egy bizonyos Fodros István, a verseny egyik szervezője.

Tragikus mese a régi rendszer üzleti erkölcséről és egy gyönyörű, 16 éves gyereklány tragédiájáról, sok retrodiszkóval. A filmet 1987-ben 640 ezren látták a mozikban (a nagyon sikeresnek számító mai magyar játékfilmek három-négyszázezres nézőszámmal büszkélkedhetnek).

Szépleányok
Hartai László- Dér András
Mozgókép Innovációs Társulás- Balázs Béla Stúdió, 143’ 1986

Forrás: http://www.zoom.hu

vissza