Velvet

2002. szeptember 19.

SZÉPSÉGES KIRÁLYNŐK

Van-e olyan nő a világon, aki életében legalább egyszer ne vágyott volna arra, hogy szépségkirálynő legyen? Aki soha, egyetlen egyszer sem ábrándozott arról, hogy egy nap majd ő lesz a legszebb. Nem hinném, hogy van ilyen. Hiszen csodás érzés lehet legszebbnek lenni!

Milyen boldog lehet az a lány, akinek fejére helyezik a koronát! Mennyi pénzt kaphat a helyezésért! És micsoda állásajánlatokat! Körbeutazhatja a földet. Világhíres lehet. Persze irigykedhetnek is rá. Rosszindulatú pletykákat szőhetnek róla. Rágalmazhatják. Sőt, el is felejthetik. Tulajdonképpen mi történik egy szépségversenyen? Mit éreznek maguk a szépségkirálynők? És mi lesz velük egy, két, három év múltán? Hogyan vélekednek róluk a divatszakmában? Ennek jártam utána.

Az a híres-hírhedt '85-ös verseny

Még mindenki emlékszik rá. Hiszen másról se beszéltünk, csak Molnár Csilláról, Kruppa Juditról, a szervezésről, a zsűriről, a ruhákról, a fürdőruhában vonuló lányokról. Aztán alig telt el egy év, és a szépségkirálynő öngyilkos lett. Búcsúlevelében csupán annyit írt: "Anyuka, nem bírom tovább..."
Kruppa Judit, az akkori második helyezett a versenyről, a jelöltekről, és Molnár Csilláról mesélt.
"Vegyes érzésekkel gondolok vissza erre az évre. Mert egyszerre volt szép és rettenetes, izgalmas és idegőrlő. A verseny után nem is volt olyan hét, hogy ne jelent volna meg legalább egy cikk rólunk a sajtóban. Egyikben dicsértek, másikban becsméreltek. A közvéleményt is megosztottuk. Voltak, akik megállítottak az utcán, autogramot kértek, és voltak olyanok is, akik rosszindulatúan súgtak össze a hátunk mögött. Ezt tizen-huszonévesen nehéz volt elviselni. Lehet, hogy Csilla is ezért roppant össze. A fonyódi gimnazista lány egyik napról a másikra az ország egyik legnépszerűbb embere lett. Akinek fűt-fát megígértek, karriert, pénzt, elismerést, ehelyett kapott egy tízezer forint értékű pénzesutalványt (ami már akkoriban sem volt hatalmas összeg), ülhetett naphosszat a telefon mellett, és várhatta a nagy lehetőséget. Egy ideig várta is. Aztán nem bírta tovább, feladta. Pedig ő igazi szépség volt. Az a fajta, aki a külföldi modellek között is megállta volna a helyét. És hiába nézem azóta is a versenyeket, úgy látom, nincs senki, aki a nyomába léphetne. Elszomorodom, ahogy látom a csiricsáré ruhákban vonuló lányokat, az igénytelen színpadot, a zsűritagokat. Ha most volnék fiatal, nem is indulnék ezeken a rendezvényeken. Pedig én még azok közé tartozom, akiknek sikerült a versenyből profitálni. A Skálával kötöttem szerződést, és évekig velük dolgozhattam."

Már el is felejtettem

Az 1985-ös verseny után három évig nem rendeztek újabb szépségkirálynő választást. 1989 óta azonban minden évben születik egy új Miss Universe Hungary. Mindegyik lány sorsa más. Van, akit mind a mai napig láthatunk a tévé képernyőjén; van, aki irigyelt modell lett; de olyan is akad, aki hátat fordított a szépségiparnak.
Patkó Dóra 1990-ben lett az ország szépségkirálynője. Azóta alig hallani róla.
"A verseny után egy évet halasztottam az egyetemen a sok utazás miatt. Ma már magam sem tudom, megérte-e. Az az év, amíg szépségkirálynő voltam, anyagilag inkább veszteséges volt, mint nyereséges. Rengeteg fogadásra, ünnepségre meghívtak, de csak az utazási költségeket fizették, és nekem semmi egyéb jövedelmem nem volt. Az viszont jó volt, hogy kijutottam a bangkoki világversenyre, ahol mint első Miss Universe Hungary jól szerepeltem. Igaz, a ruhák jobbak is lehettek volna, ámulva figyeltem a többi versenyző csodálatosabbnál csodálatosabb estélyi ruháit.
Az isztambuli 'Best Model of the World' versenyre már tapasztaltabban érkeztem, és a legbájosabb modell díjával távoztam. Gondoltam rá, hogy külföldön modell legyek, de végül úgy döntöttem, hazajövök, és itthon próbálok a tanulás mellett modellkedni. Rájöttem, hiába vagyok szépségkirálynő, hiába jártam meg egy modellversenyt, hiába készültek rólam remek fotók, az ügynökségek szóba sem álltak velem. Itthon ugyanis mereven elhatárolódik egymástól a modellek és a szépségversenyek világa. Állítólag a szépségkirálynők alacsonyabbak és húsosabbak, mint a modellek. Külföldön viszont más a helyzet. Ott a modellek és a szépségkirálynők világa egy és ugyanaz.
Én úgy határoztam, inkább folytatom az egyetemet. Első diplomám után egy nemzetközi cégnél kezdtem dolgozni, és várhatóan jövőre megszerzem második, nemzetközi diplomámat is. Előtte azonban még megjön hozzánk az első gólya..."

Világsztár lett

Pardy Zsanna arcát, pontosabban haját samponreklámokból ismerhetjük. Zsanna 1993-ban lett az ország szépségkirálynője. Fantasztikus karrierjét a versenynek köszönheti. Először Milánóban modellkedett, később Londonba költözött.
"Emlékszem, az utolsó pillanatban neveztem be a szépségversenyre. Egyszerűen kíváncsiságból. Hogy megnézzem, van-e esélyem, hogy később a szépségiparban dolgozzak. Engem is meglepett, amikor kiderült, hogy én vagyok az első. Utána már senki el nem tántoríthatott attól, hogy modell legyek. Ma már Londonban élek, reklámfilmekben, óriásplakátokon, újságokban szerepelek. Szerencsére sok munkám van, az arcomat jól ismerik, szinte mindig válogathatok a felkérések között. Remélem, ez eltart még egy ideig."

Nem mindenki nyer

Amikor a szépségkirálynő választásokról hallunk, mindig csak a dobogósokról esik szó. Holott addig csak három lány juthat el. De mi lesz a többiekkel? Jálics Petra az 1989-es versenyen indult, bekerült az első tizenhat közé, de díjat nem kapott.
"Mégis örömmel gondolok vissza arra a tíz napra, amíg a felkészülés tartott. Olyan volt, mint egy luxus osztálykirándulás. Tizenhat fiatal lány egy szállodában, és a fodrászok, sminkesek minden nap szebbé és szebbé varázsolják őket. Én soha nem akartam modell lenni, így a verseny után nem is csalódtam. Viszont azok, akik mindent erre a lapra tettek fel..."

Szeretném, ha felfedeznének

A versenyeket mindig rengeteg botrány kísérte. Visszavett koronák, elmaradt díjak, veszekedések, visszaélések. A választásra mégis mindig sok ezren jelentkeznek. Hogy miért? Pavelka Beáta, aki főiskolára is és modelliskolába is jár, már beadta a jelentkezését a következő versenyre.
"Több okból is szeretnék indulni. Mint minden lánynak, nekem is vágyam, hogy a színpadon valaki észrevegyen, felfedezzen, és hogy később modell lehessek. Szeretném kipróbálni magam. Hogy képes vagyok-e egy színpadon úgy végigvonulni, hogy mindenkinek elálljon a lélegzete. Kíváncsi vagyok a többi lányra, akik közül nyilván sokan már most is a szépségszakmában dolgoznak. De nem úgy indulok neki a dolognak, hogy ha most nem, akkor mindennek vége. Veszíteni tudni kell."

Eredeti cikk: http://velvet.hu/velvet/v-onleany/v-palya/szepsegkiral/

vissza