Somma.hu
Somogy Megyei Online Napilap

2007. április 15.

EMLÉKEK AZ ELSŐ SZÉPSÉGKIRÁLYNŐRŐL

Varga István

Huszonkét esztendő után újra kaposvári születésű lány Magyarország legszebb hölgye. Tegnap a 19 esztendős Bóna Ildikó megkoronázásakor bizonyára sokaknak eszébe jutott az 1985-ös Miss Hungary elnevezésű szépségverseny. Akkor ötven év után rendeztek újra ilyen jellegű vetélkedést hazánkban. A kor viszonyaihoz képest nagy felhajtással és sok-sok ügyetlenséggel, sutasággal megrendezett versenyen az akkor tizenhét esztendős Molnár Csilla Andrea fejére került a korona. A gyorsan jött siker azonban – s ez is mily jellemző a korra – tragikus véget ért.

Molnár Csilla Andrea 1969. január 20-án született Kaposváron. 1972 –ben költöztek Fonyódra vendéglátással foglalkozó szüleivel, valamint öccsével. Csilla mind általános, mind középiskolai tanulmányait Fonyódon végezte. A fonyódi Karikás Frigyes (ma Mátyás Király) Gimnázium tanulója volt.

A nagy napra, a döntőre 1985. október 5-én került sor a Budapest Kongresszusi Központ vadonatúj épületében. Az ide bekerült 25 lány már délelőtt a helyszínre érkezett főpróbát és kamerapróbát tartani. Este 9 órakor végre felcsendült az Apostol együttes előadásában, Szenes Iván által erre az alkalomra írt rövid szignál: "Amíg a földön lesz egy nyár, lesz mindig szépségideál..."
A verseny zsűrijében ott ültek az akkori idők jeles szakembereinek számító zenészek, színészek. Ernyey Béla mellett Frenreisz Károly exponálta magát. Végül megszületett a döntés: fél évszázad várakozás után újra lett szépségkirálynője Magyarországnak a harmadikos gimnazista fonyódi lány személyében.

Emlékszem, a szombati napot követő hétfőn a Somogyi Néplap fiatal újságírójaként rám osztották a feladatot, hogy készítsek interjút Molnár Csilla Andreával. Szép és viszonylag egyszerű feladatnak tűnt, hiszen megyei konkurenciától nem kellett tartani. Sem másik orgánum, sem helyi televízió, rádió nem lévén a lap egyeduralkodó volt a piacon. Hortobágyi Róbert fotós kollégámmal azonnal vállaltuk, hogy elzsigulizunk Fonyódra, ám mégis bonyolultabbá vált az ügy. A akkori gimnázium igazgatója, Bálint Lehel ugyanis telefonhívásunkra közölte: nem tud segíteni a találkozásban: a harmadikosok ugyanis szőlőt szednek a Balatonboglári Állami Gazdaságban, s Csilla is velük tartott.

Ezt követően több órás nyomozás után sikerült kideríteni, hogy éppen a gazdaság melyik dűlőjében szüretelnek a harmadikosok. Úgy emlékszem Csilla nagyon meglepődött érkezésünkkor, de szívesen és örömmel nyilatkozott. Jóleső érzés, hogy ezt a cikket most sikerült megtalálni az Internet segítségével, s ott van kollégám fotója is.

Mai szemmel túlságosan is kelet-európai siker volt az egész történet. A szépségkirálynő másnapja címet is viselhette volna, hiszen már akkor elképzeltünk egy nyugati ország legszebb hölgyének verseny utáni másnapját. Esküdni mertünk volna rá, hogy nem a szőlőszüretelés közepette zajlik.
Aztán – az idősebbek bizonyára tudják – milyen véget ért a rövidre szabott pályafutás. A sors pusztán néhány hónapot engedélyezett még a földi sikerből. A következő év júliusában saját elhatározásában örökre eltávozott.

Molnár Csilla Andrea Kaposváron, a Keleti temetőben nyugszik, csodálatos síremlékét Melocco Miklós szobrászművész készítette. Magyarország Szépe sírjához ma is sokan zarándokolnak el.

Az Első Emelet zenekar dalban búcsúzott az ország legújabb kori történelmének első szépségkirálynőjétől.

 

Somogyi Néplap

1985. október 8.

Szőlőskertek szépségkirálynője
FONYÓDON A KORONA


Akik látták a vasárnapi szépségkirálynő-választást a televízióban, nehezen hiszik el, hogy a csupa ragyogás, csupa fény vetélkedést követő napon poros, elhagyott utakon kell autóznia annak, aki beszélni szeretne Molnár Csillával, a Magyarország szépe cím tulajdonosával. A fonyódi Karikás Frigyes Gimnázium harmadéves tanulója ugyanis a balatonboglári állami gazdaság viszpusztai szőlősében szüretel társaival együtt.

Természetesen nem lepődhetünk meg, hogy osztálytársai az ő élménybeszámolóját hallgatják éppen, amíg a gazdaság traktora nem hozza az üres ládákat.

– A vezetőség reggel mondta, hogy kifizetik a napomat, ne dolgozzak, de mégis eljöttem. Segítek az osztálytársaimnak - mondja Csilla. Öltözéke semmiben sem különbözik társaiétól, az ilyenkor legkézenfekvőbb farmernadrágból és pólóból áll.

Közösen próbáljuk összeállítani az első helyezésért járó ajándékok listáját. A Miss Európa verseny februárban lesz Máltában, de meghívást kapott Ausztria versenyére is. Ezen kívül még egy egyiptomi, valamint egy Bécs-Róma-Athén út is vár rá.

– Sok ünneplésben volt részem a verseny után, de legjobban akkor hatódtam meg, amikor vasárnap késő este hazaérkeztem. A fonyódi vasútállomáson nagy tömeg várt, még a hangosbemondón is üdvözöltek, és nagyon sok virágot kaptam.

– Milyen ajánlatokat adtak a különböző cégek, vállalatok?
– Volt ezek között reklámszerződés, filmezés, hanglemezkészítés. Egyelőre még egyikre sem adtam választ, hiszen elsődleges célom, hogy a gimnáziumot befejezzem. Kozmetikus szerettem volna lenni eddig, erről most sem mondtam le, tervem az is, hogy megtanulok varrni, és saját ötleteimet készítem el. Mindenképpen a divat-szakmában szeretnék dolgozni.

– Hogyan jelentkezett a versenyre?
– Egyik osztálytársam és barátnőm olvasta a felhívást. Bíztatott engem is, hogy jelentkezzem. Ő azonban az elődöntők során kiesett, nekem több szerencsém volt. Sokáig eszembe sem jutott, hogy megnyerhetem, hiszen volt olyan elődöntő, amikor többen megelőztek. Az eredményhirdetés előtt azonban sokan gratuláltak már, és mondták, hogy csak én nyerhetem meg. Azt mondják, hogy a képernyőn úgy látszott, nem izgulok, pedig belül szinte remegtem.

Mindezeket olyan egyszerűséggel és természetességgel mondja Csilla, amely nélkülöz minden pózt, és felvett allűröket. Úgy végzi munkáját, mint régebben, és azt teszi, amit osztálytársai tesznek. Nem zavarja, hogy sokan azt hiszik majd: a Balatonboglári Mezőgazdasági Kombinát mustja édesebb lesz, ha Magyarország legszebb hölgye szedte a szőlőt.

Az eredeti cikk >>>

vissza