rtlklub.hu

2001. január 21.

AZ UTOLSÓ FELVONÁS

Akárcsak egy filmet a forgatókönyv alapján, úgy rendezték meg a színészcsillagok temetéseit. Bajor Gizit a Nemzeti Színházban ravatalozták fel és onnan vitték utolsó útjára. A tömeg a temetőben a környező sírokat legázolva akart közelebb jutni a sírgödörhöz.

1926 - Blaha Lujza temetése. A családtagok fegyelmezett arca elárulja, tudják: filmre veszik őket. A filmhíradók megjelenésével eltűnik a gyász, a temetés intimitása. A híres személyiségek családtagjainak közszemlére kell tenniük könnyeiket, az utolsó út szerettükkel már nem magánügy.

Bajor Gizi színművésznő temetését is filmre rögzítik. A felvételeken látszik: emberek ezrei tolakodnak, hogy egyre közelebb kerüljenek a rajongott művésznőhöz. Ugyanez a helyzet akkor is, amikor Jávor Pált kísérik utolsó útjára.

Cenner Mihály színháztörténész, a művészek közeli ismerőse és barátja is jelen volt a temetéseken. Cenner Mihály elmondta: a filmfelvételek akkor a méltóságra helyezték a hangsúlyt. Gyakran nem mutatták be a valóságot - azt a részt legalábbis nem, amikor a tömeg szinte megrohamozta a sírokat és a gyászolókat.
"A temetés rettenetes volt, az emberek egymást gyilkolták." -meséli.

Domján Edit temetése halálának tragikus körülményei miatt méginkább a figyelem központjába kerül. A felvételeken látszik: emberek ezrei mentek el a Farkasréti Temetőbe, hogy leróják kegyeletüket a művésznőnek. A színháztörténész szerint azonban ekkor már sokan nem is a látványra voltak kíváncsiak.
A tömeg azt nézte, hogy kik voltak ott, és kik nem.
Domján Edit temetésekor már volt televízió. A híradó akkori vezető operatőre elmondta: a temetést, mint társasági eseményt is rögzítették. Márványi György szerint az operatőrök figyelmét külön felhívták arra, hogy ha jeles személyek mennek el, akkor azokat is vegyék fel. A gyász ekkor már végképp nem maradhatott a család magánügye.

A szépségkirálynő Molnár Csilla tragikus halála sokkolta Magyarországot. Temetésére tízezrek mentek el, a rajongóktól alig lehetett a koporsót a sírig elvinni. A TV közvetítette a temetést - a családnak itt is farkasszemet kellett néznie a kamerákkal.

Az eredeti cikk

vissza