Nana.hu

2005

SZÉPEK VOLTAK, HÍRESEK ÉS BOLDOGTALANOK

Sok (talán minden) nő arról álmodik, hogy szép, gazdag és híres legyen. Tudjuk, keveseknek adatik meg mindez együtt, de azért voltak/vannak akikért eljöttek az álmok. Szépek voltak, többnyire gazdagok, híresek is, milliók csodálták őket. Vajon boldogok is voltak?

A híres szépségek sorsa, élete többnyire nem sikerült; előbb-utóbb társtalanná, örömtelenné lettek, vagy éppenséggel tragikus véget értek.

Alexandra cárné
Az európai királyi udvarokból sokan pályáztak a bájos, magas, karcsú, nagy műveltségű porosz hercegnő kezére, de az udvari bálok királynője egy Romanovot választott, II. Miklós cárt. A kor szokásaitól eltérően ez szerelmi házasság volt, amelyből csodaszép kislányok születtek. A kis trónörökös, Alekszej ötödik volt a sorban, és leírhatatlan örömöt hozott az orosz birodalomban. Nem sokáig.

Kiderült, a fiúcska kóros vérzékenységben, hemofíliában szenved. Alexandra belebetegedett az állandó rettegésbe, és kétségbeesésében a palotába engedte a gyermeket átmenetileg gyógyítani képes, zavaros életű szélhámost, Raszputyint. Az álpópa egyre nagyobb befolyásra tett szert a cárné, majd a cár életének irányításában. A korán megöregedett, összeroppant Alexandra lassan már csak a családdal meg a túlhajtott vallásossággal törődött, a külvilág nem érdekelte.
A cári hatalmat megdöntő forradalom idején a család menekülni kényszerült, de elfogták őket, majd valamennyiüket brutálisan kivégezték.

Pármai Bourbon Zita
Az éjfekete szemű, latin szépségű hercegnő jól választott férjet. Házasságának első évei csodálatosak voltak a bécsi császári udvarban, hiszen férje, a kisportolt, jóképű, bajuszos Habsburg főherceg igazán remek parti volt.

Aztán megölték Szarajevóban a trónörökös Ferenc Ferdinándot, s az agg Ferenc József halála után férjét IV. Károly néven Magyarország királyává koronázták. Későn! Ausztria elveszítette az I. világháborút és a trónjától, vagyonától megfosztott sokgyermekes család száműzetésben, szegénységben folytatta életét, s még Zita erős egyénisége sem tudta megmenteni férjét Madeira szigetén a korai haláltól.

Ő maga gyermekei önállósodása után a világtól elvonultan haláláig egy svájci kolostor lakója maradt. Ausztriába csak egyszer engedték beutazni, a lánya sírját látogathatta meg. Kilencvenhat évet élt. Fia, Habsburg Ottó ma a hatszáz éves, népes család feje.

Mata Hari
Margarethe Gertruide Zelle Hollandiában látta meg a napvilágot, és szerencsétlen házassága révén jutott el Jáva szigetére, ahol rabul ejtette a maláj kultúra. Egyetlen gyermekét bosszúból megmérgezték.

Európába visszatérve, Párizsban már maláj néven (a Nap Szeme) lépett fel táncosnőként. A hétfátyol tánc végén pucérra vetkőző titokzatos hölgynek óriási sikere volt. Sok helyen, sok országban lépett még fel, sok vagyonos és befolyásos partnere volt, miközben számos titok tudójává vált.

Gazdag lett. Rejtélyes, félreérthető kapcsolatai miatt 1917-ben kémkedés vádjával letartóztatták, és egy máig is homályos bírósági ítélet alapján kivégezték. Utolsó kívánságként rúzst, púdert, türköt kért. A remegő kezű kivégző katonák közül csak egy találta el.

Greta Garbo
Greta Gustafson svéd kisasszony szépsége mai szemmel talán vitatható, világhírneve aligha. A két világháború között általa divatba hozott magas nyakú pulóvert, a garbót róla nevezték el.

Fénykorában a neve fogalom volt, színészi teljesítménye ma is élmény. Magánéletét a munka és a sport jellemezte, botrányai nem ismertek. Mindig valamilyen titokzatosság lengte körül, amely élete végéig elkísérte. Sosem ment férjhez. Bennfentesei tudni véltek egy soha be nem teljesedő nagy szerelemről, s talán ő miatta vonult vissza harmincas éveinek végén a filmezéstől.

A nyilvánosság teljes kizárásával, rejtőzködve, magányosan élte le további életét, nyolcvannégy éves korában bekövetkezett haláláig.

Eva Peron
Argentínában történt a század első felében. Egy ismeretlen kis vidéki színésznő csatlakozott Juan Peron politikai mozgalmához, s hamarosan a vezér legbensőbb munkatársa, majd felesége lett. Remek szónoki képességével férjét győzelemre segítette, és elnökfeleségként is nagyszerűen megállta a helyét. Aktívan politizálva olyan szociális programokat valósított meg, amelyeket Argentína népe máig sem felejtett el. Eközben arculatot váltott, haját szőkére festette, és ápoltságára nagy gondot fordítva, valóban nagyon reprezentatív asszony lett. Ruháinak, cipőinek külön szobák kellettek az elnöki palotában. Királynéként, luxuskörülmények között élt.

Óriási népszerűsége csúcsán, harminchárom évesen ragadta el a rákhalál. Őt idézi Webber Evita című rockoperája számtalan feldolgozásban, köztük a hasonló című Madonna-filmben.

Grace Kelly
Volt egyszer egy csodaszép tenger partján egy mesebeli hercegség. S a herceg a párját kereste. Bár több híres jelölt is szívesen nyújtotta volna kezét, ő a sudártermetű, szépséges amerikai színésznőt választotta, akit akkor már Grace Kelly néven ismertek a mozinézők milliói.

Hét országra szólt a lakodalom, és Monaco népe ujjongva fogadta a hercegnét. A mese folytatódott. Három gyermek született, de valami nem volt rendben. Grace többször válni készült, oka máig is ismeretlen.

Alig múlt ötvenéves, amikor 1983-ban leányával, Stéphanie-val autózva lezuhantak egy szerpentinútról. Grace nem élte túl a balesetet, amelyet – mint azt nemrég nyilvánosságra hozták – agyembóliája okozott. A temetésen Nagy-Britanniát Diana hercegnő képviselte.

Jackie Kennedy
Dúsgazdag amerikai családból származott, gyönyörű volt, és férjének, az ugyancsak dúsgazdag Kennedy család legidősebb fiának oldalán ő lett minden idők legszebb first lady-je a Fehér Házban. Minden együtt volt a felhőtlen boldogsághoz.

De férje elhanyagolta, megcsalta. Az elnök állítólag súlyos beteg is volt, akit az orvosok sokszor csak nehezen állítottak talpra a közszereplések idejére. Aztán jött a végzet. Minden figyelmeztetés ellenére 1963-ban Kennedy elnök ellátogatott Dallasba, ahol orvlövészek a nyitott autóban, felesége mellett lőtték agyon.

Jackie néhány év után, az amerikai nép döbbenetére, férjhez ment az alacsony, csúnya, de multimilliárdos görög hajómágnáshoz, Onassishoz. Annak halála után egyedül élt, mígnem hatvanas éveiben a mindjobban elhatalmasodó Alzheimer-kór végzett vele.

Marilyn Monroe
A szőke csoda, az ötvenes-hatvanas évek Amerikájának szexbálványa, akiről mint nőről, sokkal többet beszélek, mint a filmjeiről. Pedig a Van, aki forrón szereti című fergeteges komédiában egyértelműen bizonyította világsztárhoz méltó tehetségét.

Élete zűrzavaros volt. Szélsőségesen kihívó magatartása, magamutogatása a sajtót is, híveit is megosztotta. A már klasszikusnak számító világhírű íróhoz, Arthur Millerhez ment feleségül, de a majd’ két évtizednyi korkülönbség semmi jót nem ígért. Évekkel később elváltak, s Marilyn egyre mélyebbre süllyedt az alkoholban és a kábítószerben. Szépszámú szeretői között tudhatta a nőbolond Kennedy fivéreket is.

Harminchat éves volt, amikor szobájában holtan találták, halálának körülményei máig tisztázatlanok.

Romy Schneider
Édesanyja, Magda Schneider is színésznő volt, és nagy szeretettel egyengette bájos kislánya karrierjét. Az Erzsébet királyné életéről szóló, Sissi című film meg is hozta számára a hírnevet, s ezután filmek sora következett.

Egyetlen fiát, Davidet egy vaskerítésen átmászva szörnyű baleset éri, sérüléseibe belehal a tizenöt éves fiú. A sztár összeomlott, s kártékony, pusztító szerekhez menekült. Egy ideig Alain Delon volt az élettársa, aki – Magda Schneider szerint – meglehetősen durván bánt Romyval.

Alig töltötte be a negyvenötödik életévét, amikor szívroham végzett az akkor már magányos, egykori híres szépséggel.

Diana
Csak címszavak a százmilliók által szeretett és csodált Diana hercegnő sötét foltokkal tarkított életéből.

Szülei korán elváltak. Anyja elhagyta őket. Apja új feleségét nem szerette. Házasság tizenéves korban egy olyan férfival, aki korábbi barátnőjével nem szakította meg a kapcsolatot. Elhanyagolt feleség. Étkezési zavarok. Öngyilkossági kísérletek. Jellemtelen, indiszkrét szeretője könyvet írt. Harc a királynővel gyermekeiért. Paparazzók rohamai. Különélés. Válás.

Szerencsétlen, durva halál

Molnár Csilla Andrea
A nyúlánk, kedves arcú, komoly kislány alig tizenhat évesen, a nyolcvanas évek második felében, fölényesen nyerte az első országos szervezésű hazai szépségversenyt. Azonnal ismertté vált, s elborították az ajándékok, a szerződések, a feladatok. Bár Máltán is, Bécsben is elbűvölte a zsűrit, hamarosan összekuszálódott körülötte minden.

A naiv, sérülékeny lélek nem tudott megbirkózni a tapasztalt felnőtt számára is nyomasztó körülményekkel, és búcsúlevelet hátrahagyva, önkezével vetett véget életének.


 

Az eredeti cikk

vissza