Fashion.hu

2004. január 23.

ÁLMODJ, KIRÁLYLÁNY

A 80-as évek közepén, Magyarországon úgy döntöttek a szépségipar nagyjai, hogy félévszázadnyi kihagyás után eljött az idő, az országnak szépségkirálynő kell. Akkoriban már szélesebbre tárultak a "kapitalista nyugat" felé néző ablak palettái, de persze adott volt még a szocialista csapásvonal is, az ösvény kijelöltetett. "Majd megmutatjuk, hogy mi még nálatok is jobbat tudunk" gondolhatta néhány illetékes, miközben nehéz szívvel tekingetett a szakértői kezek alatt szerveződő nyugati versenyek felé.

Talán a fiatalabbak közül sokan már nem is ismerik Molnár Csilla nevét, míg mások a mai napig őrizgetik a róla szóló riportokat, beszámolókat. Ő volt az 1985-ös Miss Magyarország. Egy fiatal, 16 éves lány, aki több ezer más álmodozó tinédzserrel, és érettebb, huszonéves fiatal nővel együtt benevezett a nagy versenyre. A szépségkirálynő választás akkor nem egy, gyönyörű lányokat felvonultató, szórakoztató, és a szépségipar számára üzletet hozó rendezvény volt a sok közül. Ez a verseny volt a nagy betűs Szenzáció, az, amely lehetőséget adott az itthoni médiának arra, hogy úgy tálalja az eseményt, ahogy nyugaton szokás, és lehetőséget adott a szakmabelieknek arra, hogy kipróbálják magukat olyan szerepben, amilyenben nyugaton szokás tetszelegni. Kísérlet és szárnypróbálgatás volt, vitatott szerződésekkel, tapasztalatlan versenyzőkkel, magabiztos szervezőkkel, és a háttérben homályos politikai bizonyítási vággyal. Kissé talán tudathasadásos is lehetett a helyzet: a fogyasztói társadalomra jellemző PR, egy végnapjait élő szocialista berendezkedésben.

A kis Csilla nem tudta mire vállalkozik, ez szinte biztosra vehető. Az egész versenyt erőteljes médiajelenlét jellemezte, s mivel akkoriban ez nem volt olyan gyakori, az egész ország egy emberként leste, mi sül ki belőle. Csillát pillanatok alatt felkapta a sajtó, és jött minden, ami ezzel jár. Kedves gratulációk, rajongók, ellenlábasok, azok, akik szerint szép, és azok, akik szerint nem, férfiak, pletykák... és a következő lépés, a Máltán megrendezett Miss Európa, ahol Magyarország királynőjét, az európai felség udvarhölgyének választották. Forgott a fogaskerék, beindult a daráló.

Az elvtársak azért nem vesztették teljesen szem elől a határokat, úgy döntöttek, hogy szépséges királynénk az amerikai versenyre nem mehet ki. Csillának mindebbe valószínűleg nem sok beleszólása volt, csak úszott az árral, és illemtudóan mosolygott a kamerába. Egészen addig, míg ő is meghozta saját döntését, és egy júliusi napon, pirulákkal váltott útlevelet a túlvilágra. Hogy miért tette? Azóta is sokan, sokfélét írtak erről... hogy vannak - e felelősök? Ki - ki döntse el maga, hogy egy alig tizenhét éves vidéki lány sorsáért kik, és hogyan feleltek a 80-as évek Magyarországában.
Molnár Csilla idén, január 20.-án töltötte volna be 35. életévét, és hogy mennyire nem merült feledésbe története, az abból is látszik, hogy mostantól a világhálón is van egy hely, amely az ő emlékét őrzi.

VK

In memoriam Molnár Csilla Andrea honlap: www.molnarcsilla.hu / www.molnarcsilla.com

Az eredeti cikk

vissza