Voluntas

1987 április

SZÉPLEÁNYOK

Ősbemutató Kaposváron

(montázs)

1. AZ ESEMÉNYEKRŐL

Több okból is figyelemre méltó mozit láthattak az érdeklődők március 9-én, hétfőn, délután 4 órakor a Vörös Csillag Filmszínházban. A címe: Szépleányok. A rendezők, Dér András és Hartai László a vetítés után rövid ankéton válaszoltak a kíváncsiságuknak engedő nézők 150 fős seregének. S hogy mik a figyelemreméltóság okai: először is a téma: az, hogy első szocialista szépségverseny, majd mindenütt pletykabombák robbanásához vezet: a téma iránt óriási az érdeklődés. Másodszor: a rendezőpáros abban az érdekes helyzetben volt, hogy miközben ők egy kiszemelt kis fába csapkodták fejszéjüket, az szempillantás alatt hatalmassá terebélyesedett. Folytatásként a két favágó a szuperérzékeny részeket kezdte el megdolgozni az akkor már szuperéles baltákkal. Az eredmény: a film díjat nyert a XIX. Magyar Játékfilmszemlén, gyors helyzetfeltáró mivoltáért.

AZ ALKOTÓKRÓL
Dér András és Hartai László első önálló munkája ez a film. Mindketten 1980-ban kezdték a főiskolát, Hartai mérnöki diplomával. A Fábri Zoltán, Illés György, Ragályi Elemér vezette operatőr-rendező osztályba jártak.
Dér András a Csak egy mozi című filmben második kamerás volt Ragályi mellett. Ezenkívül reklámfilmekben és BBS-rövidfilmekben dolgozott, mint operatőr.
Hartai László, Zolnay Pál Embriók című filmjének első asszisztense volt.
"Egyszerűen csak meg akartuk mutatni, hogy szép dolgok is vannak a világon."
(Dér Andrással folytatott beszélgetésem egyik tételmondata ez.)

2. MERT KIVÁLASZTATOTT A MAGYAR FAJ LEGSZEBB VIRÁGA, A KÁRPÁT-MEDENCEI GÉNIUSZ TESTI MÁSA

FONTOSNAK TARTOM elmondani, hogy a film - elég élesen elkülönülő - két részből építkezik. A filmkészítés alapkoncepciója az volt, hogy le kell filmezni a szépségverseny folyamatát a színfalakon innen és a színfalakon túl. Azonban Molnár Csilla halála alapjában véve változtatta meg a koncepciókat: az egyszerű bemutatás átalakult oknyomozássá. (Igaz, nem túl világos céllal.)

FILMLEMEZ: ez a különleges alkotás műfaja. A mozi első részében négy kiválasztott leány útját kíséri végig a kamera.
"Arra voltunk kíváncsiak, hogyan illeszkedik viszonyainkba ez az életünktől korábban merőben idegennek ítélt kezdeményezés. A legizgalmasabb kérdés számunkra az volt: vajon megőrizhető az emberi méltóság, a humánum, kivédhetők-e a karrierizmus, az önérdek kisstílű machinációi a rendkívülinek mondható körülmények között. Hamar kiderült, nem."
(Mozgó Képek, 1987/2)

Tehát forgott a filmlemez az egyéniségekre kiválasztott zenékkel, alatta pedig egy dokumentarista játékfilm rendezett kockái peregtek. Majd, a már televíziós közvetítésekből jól ismert felvételek segítségével eljutottunk egészen addig, hogy egy 16 éves fonyódi diákleány, miként utasítja maga mögé a többi jelöltet. Volt azonban néhány ismeretlen snitt (felvétel) is, amelyek szebbnél szebb leányok, érdekesnél érdekesebb beszélgetéseibe engedtek bepillantást.
(Megtudhatjuk pl., hogy kell leszólnunk riválisunkat - immár nyilvánosan -, ha netán szépségversenyen indultunk.)
"...és felnőttként kell viselkednem, nem lehetek ugyanaz, amilyen voltam..."
(Molnár Csilla Andrea közismert nyilatkozata.)

3. "EZ NEM KULTÚRPOLITIKA, EZ BIZNISZ"

Ez a lemez sötétebb oldala. Oknyomozás. A mikrofon elé olyan emberek lépnek, akik az első "szocialista" szépségverseny szervezésében tevékenykedtek.
"Távol állt tőlünk bármiféle leleplező szándék. Egyszerűen rögzítettük az eseményeket, hogy bemutassunk valamit, minél több oldalról megközelítve, - s aztán rábízzuk a nézőre. Ítéljen a saját erkölcsi felfogása szerint."
A rendezők nagyon nagy érdemének tartom, hogy tényszerűek tudtak maradni (bizonyos fokig), és nem adtak a nézők szájába semmiféle becsmérlő szót. Az pedig, hogy a nézőből nem egyszer tört ki a füttyszó, valószínűleg az alanyoknak "köszönhető".

"A nyugati versenyeken farkastörvények uralkodnak. Nálunk farkasok voltak törvények nélkül."
(Hartai László megállapítása az ankéton.)

4. "A KORONA ÉS JOGAR ELÁRVULT"

1986. július 16., szerda, Keleti temető. A 17 éves diáklány utolsó útja.

(S a megjegyzés, egy együttérző lélek szájából, amint egy idegen sírhantot taposva az erkölcstelenség korlátait döngeti.)
"Menjen már, mert nem látok semmit!" E mondat memóriám legrejtettebb zugának lakója, s bár egyedi eset, mégis minden unszimpátiával párosuló figyelmet megérdemel.

5. AJÁNLÁS

A Szépleányok című, 98 perces egész estés dokumentumfilm olyan alkotás,
- amely páratlan nyíltsággal tárgyalja az első szocialista szépségversenyen felmerült problémákat,
- amely az alkotók részéről nem tartalmaz túl nagy elfogultságot,
- amely vidám, komikus, drámai és groteszk elemeket egyaránt tartalmaz,
- amely mindenféle pletykától távol tartja magát,
és amelyre - véleményem szerint - érdemes beülni a moziba.

6.S EGY KÉRDÉS

Az ankét vége felé:
EGY NÉZŐ: amikor a filmet legközelebb látjuk, nem lesz kivágva belőle semmi?
HARTAI: - Ha valamit is ki kell vágnunk, Önök nem látják viszont a filmet.


Összeállította:
Balassa Tamás

vissza