Vasárnap Reggel

2006. október 8.

A SZÉPSÉGKIRÁLYNŐ TRAGIKUS SORSTALANSÁGA
ÉVFORDULÓ - Zenészek, fotósok, önjelölt menedzserek, hivatásos liliomtiprók akarták megszerezni
Csontos Tibor

Húsz évvel ezelőtt vetett véget életének Molnár Csilla Andrea, aki tizenhat évesen lett szépségkirálynő. Sírja kultikus hely a kaposvári temetőben.

Harminchat éves lenne Molnár Csilla Andrea, akit 1985-ben választottak szépségkirálynőnek, és akinek alig egy évvel később életébe került a korona. A tragikus sorsú lányra is emlékeztek a héten Budapesten az Irodalmi Centrifuga elnevezésű programon, amelyet két írónő, Bódis Kriszta és Gordon Agáta az egykori fonyódi lány halálának évfordulóján szervezett.

„Az első demokratikusan megválasztott magyar szépségkirálynő húsz éve lett öngyilkos, és ez éppen olyan nemzeti tragédia, mint amilyen a mohácsi vész volt – mondja Gordon Agáta. – Nem bírta elviselni a szépségkirálynői címmel járó terheket. Szép és tragikus mese az övé.”

Molnár Csilla Andreát tizenhat évesen koronázták meg, a balatoni kisvárosból bekerült a szépségipar világába. Édesapja féltette mindettől. Friderikusz Sándor Isten óvd a királynőt! című riportkönyvéből tudjuk, hogy amikor Molnár István arról értesült, lánya az édesanyja tudtával benevezett a szépségversenyre, közölte feleségével: ha elviszi a döntőre, elválik tőle. Molnár szerint az anya kurvát akart csinálni a lányából. Molnár Andrea Csillának nem volt felhőtlen a viszonya édesapjával, akinek később legyezgette a hiúságát, hogy lánya lett Magyarország legszebbje.

„A fonyódi szépségkirálynő a családon belüli terror áldozata is – véli Bódis Kriszta. – Szerintem nem akart öngyilkos lenni, kilépni készült a családból.”

Sokan sokat kerestek a szépségkirálynőn, neki morzsák jutottak: nem kapta meg a győztesnek felajánlott ezer dollárt, a máltai Európa Szépe verseny előtti müncheni fotózásokért, divatbemutatókért egy fillért sem kapott, miközben három hivatalos kísérője kiemelt napidíjjal tetszelgett körülötte.

Zenészek, fotósok, önjelölt menedzserek, színészek, hivatásos liliomtiprók forogtak körülötte, meg akarták szerezni maguknak, ettől is roppanhatott össze. Sokáig igyekezett tartani magát: a szépségverseny után azt tervezte, főiskolára megy, közben manökenkedik.

Molnár Csilla Andrea 1986. július 10-én a déli órákban a szülei házában fájdalomcsillapító tablettákat vett be. Miközben haldoklott, mindenki zavarodottan rohangált mentőkért, orvosért. Édesanyja talált rá és elsőként olvashatta a búcsúlevelet, amely így kezdődött: „anyuka, nem akarok meghalni!”

Emlékét két dal is őrzi, az Első Emelet együttes A szépek balladája című száma, és Homonyik Sándor felvétele, az Álmodj, királylány. Emlékére honlapot indítottak, sírja, amelynél temetése után egy szegedi tinédzser felvágta az ereit, s amelyhez Melocco Miklós szobrászművész készített kőemléket, kultikus hely lett, máig a leglátogatottabb sírhant a kaposvári temetőben.

Halála intő jel volt, de senki sem tanult belőle

Szikora Róbert zenész: „tagja voltam a zsűrinek, így részt vettem a komédiában, ami a tragédiához vezetett. Isten szép teremtménye volt, aki a közelében lehetett, szerelmes lett belé. Ugyanolyan szépségideál lehetett volna, mint Monroe.”

Geszler Dorottya modell: Fájdalmas történet, Csillának nem kellett volna meghalnia. Sajnos, nem sok minden változott, tragédia szerencsére nem történt, de sok lelki tragédiát éltek át azok, akik bekerültek szépiparba.

vissza