Unit magazin

2007/2

TÚL SZÉPEK, HOGY ÉLJENEK

[vonatkozó részlet]

Úgy látszik, nemcsak csúnyának lenni gáz: a híres szépségeknél is elszakadhat a cérna. Tanulságul csak annyit: ha nagyon szép vagy, vigyázz a drogokkal, a gyógyszerekkel és a száguldozással, mert csúnya véged lesz!

MOLNÁR CSILLA

A fonyódi gimnazista lány volt az első, háború (régebben felszabadulás) utáni szépségkirálynő, 1985-ben. Egy osztálytársnőjével folyton azon rivalizáltak, melyikük a szebb, ezért úgy gondolták, mindketten indulnak a versenyen, és majd ott kiderül. Így is lett, a másik lány hamar kihullott a mezőnyből, a 17 éves Csilla viszont megnyerte a választást, természetes szépségének és (az akkori ízlés alapján) tökéletes alakjának köszönhetően. Igazi mesének indult hát a történet, ám hamar átfordult tragédiába: a fiatal lány alig félévvel győzelme után öngyilkos lett - bevett egy doboz gyógyzsert.

Az akkori Magyarország leghírhedtebb öngyilkossága volt ez: raklapnyi újságcikk, több könyv jelent meg a témában (pl. Friderikusz Sándor riportkönyve, az "Isten óvd a királynőt!"), Homonyik Sándor máig egyetlen slágere, az Álmodj, királylány! is Molnár Csilla haláláról szól.

Máig nem derült ki egyértelműen, mi lehetett a kiváltó ok, ám a korabeli forrásokat fellapozva egyértelműnek tűnik, hogy sem a fiatal lány, sem szülei nem voltak felkészülve egy ilyen bonyolult szituáció kezelésére: a rendezvény szervezői például olyan szerződést írattak alá velük, amit ma már egy átlagos jogérzékű óvodás is körberöhög, és ügyvédért kiált - mindenki igyekezett a saját kis szalonnáját sütögetni a tűz körül.

Az egyik legjellemzőbb eset: mint Miss Hungary, Csilla elutazott az Európa Szépe választásra, és a buszban végig a kezében szorongatta koronáját, ami egy vagyont ért - nem hiúságból, hanem mert a magyar szépségverseny szervezői lezsírozták az Európa Szépe szervezőivel, hogy nem kell koronát venniük, majd a magyar kiscsaj visz nekik egyet - a sajátját. Ezek után, bár a legtöbb pontot Csilla kapta, mégis Miss Svédország lett a nyerő. Van egy tanulságos fénykép: középen a magyar szervező, Fodros István, mellette a svéd szépségkirálynő vigyorog, mint a vadalma (Csilla koronájával a fején), baloldalt pedig Miss Hungary domborít - becsületére legyen mondva, megpróbált mosolyogni.

vissza