Új Nő
A szlovákiai magyar nők lapja

2005 május

MEGKORONÁZOTT SZÉPSÉGEK

Hódít a szépségkultusz. Ezt bizonyítja a napjainkban zajló rengeteg "viadal". Ma már sok helyütt több országos szépségversenyt is meghirdetnek. Van, ahol a hajadonokon kívül a bébik, gyerekek, férjes asszonyok vagy a fitneszben jeleskedők közül is megválasztják a leget, sőt, a férfiszépségek vetélkedője sem újdonság. Thaiföldön transzvesztitáknak, Kínában pedig (miután egy 11 műtéten átesett hölgyet kizártak az egyik megmérettetésről) a plasztikázott hölgyeknek is rendeztek már szépségversenyt.

Az első "szépségversenyről" a görög mitológiában olvashatunk. Az istenek lakomájára nem hívták meg Eriszt, a viszály istennőjét. Erisz erre bosszút forralt. Aranyalmát dobott az istennők közé, amelyen ez állt: "a legszebbnek". Az almáért Héra, Aphrodité és Pallasz Athéné versengett. A döntést Zeusz Pariszra bízta, akinek Héra gazdagságot, Pallasz Athéné bölcsességet, Aphrodité pedig a legszebb földi nő szerelmét ígérte. Mondani sem kell, hogy az utóbbi istennő lett a győztes. És nem sokkal később kitört a trójai háború.

Magyarországon a XX. században első ízben 1929-ben rendeztek szépségversenyt. (Talán a világgazdasági válságról szerették volna elterelni a figyelmet.) Ekkor beszéltek először a különböző testméretekről, és a választáskor bizonyos tárgyilagosságra törekedtek — már ha lehet ilyenről szó. A legszebbnek egy dunántúli körorvos 18 éves leánya, a nagyon finom és egyszerű Simon Böske találtatott. A fekete fürdőruhába öltözött hajadon arca teljesen szabályos volt, amelyről a korabeli fotón a mai elemzők szerint leginkább ijedtség és "szimpatikus zavar" olvasható le. Ettől a perctől kezdve mindent tudni lehetett a győztesről. Hogy hol érettségizett, hányas cipőt hord, hogy nincsenek határozott tervei a jövőt illetően, és főleg — milyen ruhákban jár. Simon Böske nőideállá vált, és Párizsban Miss Európává választották! A 16 szavazatból 11-et "begyűjtő" szépség aztán (jól nevelt úrilányhoz és Miss Európához illően) visszavonult. A divatlapok hasábjain egy fővárosi textilkereskedő feleségeként tűnik fel újra. A hírek szerint ugyanolyan szép volt, mint lánykorában — ám boldogság nem sugárzott róla. Másodszor is férjhez ment, de ez a házasság sem tarthatott sokáig. Az első szépségkirálynőt a háború befejezése előtt elvitte egy súlyos betegség.

A magyarországi szépségversenyek történetében a következő figyelemre méltó év 1985 volt. (A szervezés már az előző évben megkezdődött.) Ekkor hosszú kihagyás után először került sor ilyen versenyre, hisz utoljára 1934-ben választottak királynőt. A kiírásban a 16-27 év közötti, 160 cm-nél magasabb hajadonokat szólították meg. Az újság-, tévé- és rádióhirdetéseknek köszönhetően kétezren küldték be a jelentkezési ívet. A fényképek alapján 618 lányt hívtak előválogatókra, és közülük 193-an jutottak a már közönség előtt zajló elődöntőkbe. A jelentkezőkkel még a verseny kezdetekor aláírattak egy előnytelen szerződést: a versenyző köteles fotómodellként a Magyar Média rendelkezésére állni, más cégeknek viszont nem dolgozhat. Azt, hogy mennyi pénz jár a munkáért, és meddig érvényes a szerződés, "elfelejtették" megemlíteni. (Csupán egy lány akadt, aki nem volt hajlandó aláírni a kikötéseket.) Az októberi országos döntőn 25 szépség vonult fel. Magyarország Szépe egy 16 éves fonyódi diáklány, Molnár Csilla Andrea lett. Egyik napról a másikra megismerte az ország. A gyönyörű lány 1986 nyarán saját kezével vetett véget életének. Nem tudta feldolgozni mindazt, ami vele történt. Búcsúlevelében csupán ennyit írt: "Anyuka, nem bírom tovább..." A szépségversenyeket, a reklám- és propagandavállalat tisztességtelenségét (fűt-fát ígértek neki, és alig kapott valamit), a hirtelen jött rengeteg imádatot és irigységet. Voltak, akik szerelmi bánatra gyanakodtak. A teljes igazságot soha nem tudhatjuk meg. 1986-ban aztán nem rendeztek újabb szépségkirálynő-választást Magyarországon.

Nyolcvankilenc óta azonban minden évben születik egy (tucat) új szépségkirálynő. A posztkommunista országokban egymást érik a helyi, országos és nemzetközi válogatások. A modell-, tini- és hagyományos szépségversenyek mellett tartottak már megmérettetést rendőrnők, férjes asszonyok, sötét bőrű szépségek és molett lányok számára is. (Talán csak a Botswanában megrendezett HIV-pozitívok szépségversenyét nem koppintottuk még le.) Annak, hogy ilyen rengeteg szépségverseny van, egyszerű az oka. A női szépség minden korban árucikk volt, amelyet jó pénzért el lehet adni, és amellyel mindent el lehet adni. (Még a joghurtreklámokban is női testeket látunk. Hogy ezzel kiket céloznak meg? Tán a gyerekeket?!) Másodjára: minden évben több ezer lány akad, aki szépnek gondolja magát, és karriert akar csinálni. Ezért hajlandó fizetni is, mármint befizetni a nevezési díjat — mert sok helyütt ilyen is van. A profitot az adja, hogy a szponzorok fantáziát látnak a versenyben, támogatóként terméküket vagy szolgáltatásaikat reklámozzák a műsorban (így van ez az Új Nő Szépén is). Az SMS-es szavazásokból befolyt pénzösszeg is tekintélyes. A legnagyobb versenyek hasznát pedig a tévéközvetítések jogdíja adja. Például a 2000-ben megrendezett (szám szerint ötvenedik) Miss World versenyt (amelyen 95 ország képviseltette magát) a világ 140 országában közvetítették, és a felmérések szerint több mint kétmilliárd ember volt kíváncsi az eseményre. Mellesleg a lányok az addig felajánlott legnagyobb díjért, 100 ezer dollárért versenyeztek.
A legtöbb "viadalon" szinte minden jelölt szájából elhangzik a mondat: "A szépség belülről fakad." Pedig akárhogy is kozmetikázzuk, egy szépségversenyen nem a lányok lelkére vagyunk kíváncsiak. Inkább az arányokra, a mell- és csípőméretre, a hosszú combokra. És (főleg a világversenyeken) más kritériumok is szerepet kapnak. Valószínűleg nem véletlen, hogy a szlovák és magyar lányok szinte sosem szerepelnek a "legszebbek" között, csak amerikai vagy fejlődő országból érkezett hajadonok jutnak a trón közelébe. Pedig a kelet-európai lányok csodaszépek. Nem véletlenül közülük kerülnek ki a legnevesebb topmodellek. Gondoljunk csak a cseh Karolina Kurkovára vagy az orosz Natalia Vodianovára.

Szlovákiában sem csupán egyetlen szépségkirálynő tekintheti magát a legszebbnek. A Forza ügynökség nevével fémjelzett Miss-t először 1996-ban rendezték meg. Idén a Ki lesz a tizedik? jelszóval indult a nagyszabású esemény. A zsűriben ott ült a világszerte ismert szlovák modell, Adriana Sklenafiiková. A legszebbnek kikiáltott lány a Miss World, Miss Europe és Miss International versenyeken képviselheti az országot. A Silvia Lakatoąová nevéhez kapcsolódó Miss Universe szlovák változatára pedig immár hetedik alkalommal került sor. A győztes a Miss Universe versenyre jut tovább, amelyet idén Thaiföldön rendeznek meg.

S hogy mi a helyzet az Új Nő Szépével? A versenyt azért indítottuk, hogy a hazai magyar lányok is lehetőséget kapjanak a szépség világában. Először 1997. április 19-én koronáztunk szépségkirálynőt. A zsűriben ott ült az Elite modellügynökség igazgatója is. A győztesek közül eddig a legnagyobb sikert a '99-es Új Nő Szépe, Papp Barbara érte el, akit a Miss 2001 szépségversenyen második udvarhölgynek választották (vagyis abban az évben a harmadik legszebb lánynak számított Szlovákiában). Vojtek Katalint a '98-as verseny indította el a modellpályán — utána több ügynökség megkereste. (A 2001- es Miss Slovakia döntőjében például ő lett "A legszebb haj" kategória győztese.)

Mellesleg az, hogy valaki megnyer egy szépségversenyt, nem jelent automatikusan modellkarriert. Szépségkirálynőnek olyan lányt választanak, aki megfelel a közízlésnek, vagyis szabályos szépség, és valamivel teltebb a modelleknél (a magasság itt nem olyan fontos szempont). A modellügynökségek viszont olyan lányokat keresnek, akik nyúlánkak, akiknek inkább érdekes, mint szép az arcuk, és főleg: fotogének.
Az Új Nő Szépén e két szempont keveredik: a döntősök között szabályos szépségeket és nyakigláb, izgalmas arcú lányokat is találhatunk. A lányok kilencven százalékának a januári válogatás jelentette az első komolyabb castingot. Vannak persze kivételek: ilyen a nagymegyeri Kovács Erika, aki nem először vesz részt szépségversenyen.
- Hogy miért jelentkeztem az Új Nő Szépére? Elsősorban önmagamnak szeretnék bizonyítani - mondja Erika. - Ha nem sikerül, akkor sem fogok bánkódni. Életre szóló élményt jelent egy ilyen megmérettetés! Igazság szerint próbálkoztam már egyszer. A pesti modellügynökség, amelynél dolgoztam, meghívólevelet küldött a Miss Hungary versenyre. Gondoltam, külföldi állampolgárként nincs esélyem, de azért egy próbát megér. Nem kellett nevezési díjat fizetnem, mert volt meghívóm, a többieknek viszont igen. Pesten volt az elődöntő. A 14-18 évesek a tini, a 18-26 évesek a felnőtt kategóriában indultak. 15-15 lány került be a középdöntőbe, amely Siófokon zajlott. Innen már nem jutottam tovább.
- Milyen kikötések voltak?
- Mint minden szépségversenyen, itt sem indulhattak olyan lányok, akikről aktfotók készültek. A tetoválás már nem volt kizáró ok. A plasztikai műtéteket sem firtatták. A pesti lányok már nem titkolják az ilyesmit. Bevallom, az Új Nő Szépe előtt én is kértem egy kis átalakítást: zsírszövettel töltettem fel az ajkamat.
- Hogyan indult a modellkarriered?
- Egy újsághirdetéssel. Egy győri ügynökség modelleket keresett. Jelentkeztem, és alkalmasnak találtak. Kérdezték, milyen területen szeretnék dolgozni: fotózás, divatbemutató vagy hoszteszkedés. Az elsőt választottam, mert azt hittem, hogy a 170 centimmel nem nagyon kerülhetek kifutóra. Csináltattam portfoliót, majd mikor elkészültek a képek, Pesten próbálkoztam. Végigjártam jó pár irodát, végül két jó hírű ügynökség mellett döntöttem. Ők azt ajánlották, végezzek el egy modelliskolát. A három hónapos tanfolyamon megtanultam, hogyan kell pózolni, sminkelni. Ma a szépségiparban a természetesség hódít, előnyt élvez például a természetes hajszín. A piercing, a tetoválás, a túlszoláriumozott bőr hátránynak számít.
- Sokan azt hiszik, hogy a modellek világa csupa csillogás. Milyen a valóság?
- Göröngyös az út. Én például három hónapig próbálkoztam, mire bejött az első ajánlat. Az ügynökség általában egy nappal előbb értesít a castingról. Például este hatkor hívnak, hogy másnap tízre legyek a megadott címen. És én megyek, mentem - egy héten akár négyszer-ötször is. Elég fárasztó volt az ingázás, ezért felköltöztem Pestre. Reggel hattól délig egy hajón dolgoztam, utána mentem a válogatásokra. Később recepciós lettem egy hotelben. Sokszor mondták, hogy azért nem sikerült, mert éppen más arcot keresnek. Elkeseredtem, de aztán másnap újra mentem. Bizony sokan feladják. Én nagyon akartam, mert nagyon szerettem volna modellkedni. A legelső munkám egy divatbemutató volt Győrben. Aztán szerepeltem egy üdítőital reklámfilmjében, hajbemutatón és több divatbemutatón. Az utóbbi másfél évben sok mindent megtanultam. Például, hogy egyedül is megállom a helyem, és ma már nem veszek mindent készpénznek. Úgy érzem, az Új Nő Szépével beérett a gyümölcse a fáradozásomnak.

Jády Mónika

vissza