Somogyi Hírlap

1986 július

KONOK HALLGATÁS
Egy szegedi fiatalember felvágta az ereit kedden, késő délután Kaposváron, a Keleti temetőben, a szépségkirálynő sírjánál.

Idős asszonyt hallgatok:
-A temető dolgozói riasztották a mentőket. A fiatalembert a sír mellett fekve találtuk. Többen voltak körülötte. A vágás fölött elszorították az eret egy zsebkendővel. Elég sok vért veszített.

Fülére tapasztja a kezét és jajgat. Behunyt szemmel is maga előtt látja a síron a vérző fiút.
A temetőben sokan tartózkodtak. Riadtan figyeltek föl a sírok között kék lámpával rohanó mentőre.
A mentő ápolója:
-Értelmesen válaszolt a személyi adataira vonatkozó kérdésekre. Cselekedetére azonban nem adott elfogadható magyarázatot; annyit mondott csak, hogy aludni akart. A mentőkocsiban egyszer-kétszer elsírta magát.
A baleseti sebészet ügyeletese:
-A mentők fél négykor szállították az ambulanciára, kivérzett, sokkos állapotban a fiatalembert. Elmondta, hogy a szülei tudta nélkül jött el hazulról, és itt, Kaposváron szerelmi bánatában vágta föl bal kezén az ereit a csuklója felett. Rendkívül sok vért veszített. Az ereket mindjárt lefogtuk, összevarrtuk, utána infúziót, illetve transzfúziót adtunk neki. Ütőeres vérzés volt, még pár perc, és elvérzett volna. Megkérdeztük tőle, hogy lemond-e öngyilkossági szándékáról. Azt felelte: "Meg akarok halni. " Átszállítottuk az ideg- és elmeosztályra.
Vézna, sápadt fiú. "Nem akarok besélni" - mondta, és oldalra fordult. - "Aludni szeretnék" - tette hozzá, és magára húzta a takarót. Szinte elveszett alatta.
Két nappal később ismét meglátogattam. Az orvosok kérdéseire sem felelt. Magyarázatot értelmetlen tettére aligha lehet adni.

(Horányi Barna)

vissza