Reform

1989. október 6.

IDEOLÓGIAI MEGFONTOLÁSBÓL LETT "MAGYARORSZÁG SZÉPE
- a KG agit-prop. osztálya nyomást gyakorolt...

Dr. Fodros megszólalt - exkluzívan a Reformnak * Igaz, hogy KGB-ügynök volt?

Hatalmi szóval tiltották meg néhány éve, hogy dr. Fodros István, a szépségversenyt is rendező Magyar Média vezetője nyilatkozzon. Engedélyt akkor csak Friderikusz Sándornak sikerült kicsikarnia az igazgató vezérigazgatójától. Nem sokkal ezután Fodros doktornak "lakáscsereügye lett": a rádió 168 óra műsora tette közzé, honnan hová akar költözni. Hangját akkor sem, azóta sem lehetett hallani.

A Reform az idei szépségverseny előtt kereste meg. Nem volt könnyű szóra bírni. Bizalmatlan lett, telefonbeszélgetéseit is magnóra veszi. Csak ritkán és csupán mindig rövid találkozót adott az újságírónak. Fotózni nem engedte magát.
- Megviseltnek látszik. Mi történt azóta, hogy nevét nem hozzák összefüggésbe botrányokkal?
- Egészségileg kikészültem: súlyos gyomorműtéten estem át, majd egy évig kórházban voltam. szívelégtelenségem miatt állandó orvosi felügyelet alatt állok, naponta csak néhány órát dolgozhatom. Erkölcsilag sem jártam jobban: a legtöbben hirtelen megszakították velem a kapcsolatot. Azok is, akiknek egykor különböző beosztásaimban nagyon sok "elvtársi" szívességet, segítséget adtam, vagy fogadtam el tőlük. Jelenleg nemzetközi jogból a kandidátusi disszertációm megvédésére készülök.
- Az egykori támadásokkal, vádakkal már nem is törődik? Erkölcsi kártérítést nem követel?
- Nem hiszem, hogy akár anyagilag, akár erkölcsileg kártalaníthatna bárki is. az egyoldalú nyilatkozatok, kijelentések, riportok megtették a hatásukat: különböző hivatalos szervek vizsgálták az ügyeimet. Minden esetben kiderült, hogy nem követtem el bűncselekményt. A KNEB főosztályvezetője például írásba adta, hogy a vizsgálatok olyan megállapításokat nem tartalmaznak, amelyek alapján ellenem súlyosnak nevezhető eljárás indult volna. a minősítésre visszakérdeztem írásban, de két éve nincs válasz. Az MSZMP-ből kizártak. Meggyőződésem, hogy az akkori politikai-közéleti változások előszeleként, a sajtót fölhasználva, koncként dobtak oda a közvéleménynek. Pedig voltak, s jó néhányan még ma is vannak pozícióban olyanok, akiket szintén ki lehetett volna kezdeni...
- Kikről van szó?
- A tarsolyomban van a lista. Könyvben fogom összegezni azokat az élményeimet, amelyeknek a korábbi "elvtársi" kapcsolatrendszerben nemcsak tanúja, hanem sokszor bizony kiszolgálója is voltam. Konkrét nevekről, esetekről fogok szólni. Többek között volt főnökeimről: Lakatos Ernőről, a KB volt agitációs és propagandaosztály-vezetőjéről, Lengyel Lászlóról, a tájékoztatási Hivatal volt elnökhelyetteséről...
- Anyagilag is tönkrement?
- Nem, erről szó sincs. Bár pontosan kiszámítható és becsült kár is ért a történtek miatt.
- Mit szól a legújabb szépségversenyhez? Csinibabák tucatjai küzdenek a Miss Magyarország címért. Ön szerint véletlen-e, hogy egy politikai és gazdasági válság idején a szép lányokra terelik a figyelmet?
- Nem dobott föl a hír. Ez is csak a versenyek egyike: a szebbnél szebb lányok teszik ki magukat közszemlére. De nem tartom olyan meghatározónak, ami elterelné a figyelmet a társadalmi változásokról.
- Gondolom sok tapasztalatot gyűjtött hivatali és magánéletében egyaránt a négy évvel ezelőtti szépségverseny megrendezésekor. Nemcsak fényes fogadások, nagy találkozások részese volt, hanem, főleg utána, egyének és közösségek indulatainak céltáblája is. Ma mit tenne másképp?
- Gazdasági vezetőként az volt az egyik feladatom, hogy nyereségre törekedve koordináljam a szépségversenyt. A közvetlen szervezésbe, lebonyolításba, rendezésbe nem folytam bele, így csak közvetett tapasztalataim vannak. De azt nagyon kevesen tudják, hogy a KB agitációs és propagandaosztálya közvetlen hatalmi nyomást gyakorolt a versenyre, a feltételek kialakítására. Például: a Miss Magyarország ideológiai megfontolásból lett Magyarország Szépe. Emiatt is érte anyagi kár a vállalatunkat...
- A sokat vitatott szerződések szövegeit is ők diktálták?
- Nem. Ezek jogilag támadhatatlanok voltak, amellett is, hogy elsődleges szempontunk a gazdaságosság volt. S ha kizárólag ezt tarthattam volna szem előtt, akkor jóval kevesebb konfliktus adódott volna az ideológiai "tanácsadók" miatt.
- Miért nem élt a mások által sokat emlegetett titokzatos kapcsolataival? Tényleg, tagja volt a KGB-nek?
- Nem volt szükség a kapcsolataim emlegetésére, imvel a hatalom vezetőit nemigen érdekelte a szépségverseny. Ami pedig a szovjet állambiztonsági tagságot illeti: nevetséges a feltételezés, ilyen alapon minden külföldön dolgozó magyar megvádolható, hogy beépített ember.
- A Szovjetunióban szintén botrány van. Ez a szocialista országokban rendezett szépségversenyek velejárója? netán ott is a gyors erkölcsi és anyagi siker, a hirtelen népszerűség reményében veszítik el sokan a fejüket.
- Nyugaton sem mentes egy-egy szépségverseny a kisebb-nagyobb botrányoktól. Valamilyen felhang ott is kíséri, de ott már csak az igazán kirívó esetekben csapnak lármát. A megoldás: körültekintő szervezés, jogi garancia, teljesen egyértelmű feltételek, mindkét fél számára elfogadható biztosíték. Megnyugtatóbb lenne, ha csak 18 éven felüliek versenghetnének. De hát a nemzetközi szabályok a 17 éves kort jelölik meg. Így viszont a szülőknek a szerződések aláírása mellett minden egyes versenyen jelen kellene lenniük. Ma már a világútlevéllel a külföldi utazás sem akadály, nem úgy, mint négy évvel ezelőtt. De sok bonyodalom származott ebből is...

Bubrik Gáspár

SZÉPEK SZÉPEI A KULISSZÁK MÖGÜL

Egy királynő fejére került fel a korona a szépségversenyen, de aki a kulisszák mögé pillantott, most 16 győztest láthatott. A döntő valamennyi elragadó hölgye ugyanis - a tigrisszemű, a franciásan pikáns, a hamvasan ártatlan, a dekoratív éjkirálynő, s a tűzről pattant leányka is - igen jól érezte magát az előkészületek során, sokat tanult, tapasztalt, s kitüntető figyelmet kapott a rendezőktől.

Amikor rejtekhelyükről, a meg nem nevezett szállodából gorilláik kíséretében bevonultak a Hilton Szállóba, már nem azok a lesütött szemű, toporgó, ijedt nyuszik voltak, akik kezdetben. Az egyhetes edzőtáborozás alatt ugyanis tánctanárok, beszédokítók, a viselkedés mesterei, pszichológusok ismertették meg velük a sztároktól elvárt ülni, állni, beszélni, enni-inni és válaszolni tudás rejtelmeit. (Rosszmájú oktatók arra is felkészítették őket, hogyan reagáljanak a szemtelen újságírókérdésekre). A fodrászok, kozmetikusok, ruhatervezők a dekoratív megjelenés kellékeit tárták eléjük. A pletyka szerint Kondász Tünde (ő a Reform szépségversenyen is ringbe állt), a múltkori szépségverseny egyetlen most is induló tagjának szőkéből feketévé változása viszont saját ötlet, a pillanat szeszélye. A fotósok ezt brilliáns változásként értékelték.

vissza