Pszt! magazin

1990

A KIRÁLYNŐ FEJFÁJÁRA

Idén öt esztendeje annak, hogy Kaposvárott, a Keleti temetőben örök álmát alussza egy szép magyar kislány. Most, a szomorú évforduló kapcsán újra elgondolkodtat a lány élete, környezetének felelőssége. A környezeté, mely - a lánnyal ellentétben - jórészt felnőttkorú emberekből állt. Molnár csilla andrea csupán tizenhét évet élt.
A legszebb volt az országban. Fiatalon, túl fiatalon került a figyelem középpontjába. Akkor is róla beszélt mindenki. A lámpák előtt diadalmas mosollyal, magabiztosan vonuló ifjú lány mégis tétován mozgott a hiúság vásárának színfalak mögötti forgatagában. A korán jött siker a lába elé hullajtotta mindazokat a csillogó lehetőségeket, melyekről a vele egykorúak álmodnak. Éjjel. Mert nappal minden ilyen korúnak tanulnia kell, készülnie az életre, ezt mindenki tudja. Csak a lány környezete nem volt tisztában ezzel.
Lépten-nyomon a fülébe duruzsolták: te olyan szép vagy! Mintha az ő korában ez lenne a legfontosabb. Kirángatták "jóakaró" kezek az iskolapadból, a "világot jelentő deszkákra" tuszkolták, mondván: Neked indulnod kell! Senki sem volt körülötte, hogy a szemébe mondja: ne így akarj érvényesülni, hiszen a szépség, a fiatalság "múló betegség", utána mihez kezdesz majd?
A csodagyerekek, a hirtelen lett hírességek átkos sorsa, hogy megszaladt szekerükkel képtelenek lépést tartani. Hogy nem tudják egészségesen feldolgozni magukban a külvilági sikereiket. Hogy még nem azonosak azzal, amilyennek a tömeg látja őket. Hogy tőlük idegen életformára kényszerülnek. Hogy nem tudják kiválasztani a csábító utak közül az igazit, a helyeset. Megszédülnek, és beléhullva elégnek a lámpa fényében, akár a pillangó.
A mi pillangónk öt évvel ezelőtt elfáradt a korai repülésben. A gyönyörű lány leszállt sikerei szekeréről, amely rossz irányba vitte őt. Leszállt, hogy megnyugodjon. De akik húzták és tolták azt a szekeret, vajon nyugodtak-e azóta? Hány ilyen szekér fut rossz irány felé jelenleg is? Hány utas szédül kényszerű pályán?
Tolakodnak elénk a kérdések egy lány fejfájánál. A legszebb volt az országban. Csupán tizenhét évet élt. Nem kért többet. A vallás bűnnek tartja az önkéntas halált. De vajon ő az igazi bűnös?

(k)

vissza