Népszava

1986. július 12.

MEGHALT A SZÉPSÉGKIRÁLYNŐ, DE MIÉRT?

Délelőtt még vidám volt - Szerdán temetik

-Csilla nem királynőként, hanem fonyódi lányként viselkedett azután is, hogy az elmúlt évben fejére tették a koronát - mondja a Fonyód közelében levő benzinkút kezelője, akin látszik, hogy őszintén sajnálja üdvöskéjüket.

A 17 éves Molnár Csilla Andrea nincs többé. Szépségkirálynővé választásának első évfordulóját sem érte meg.

-Mondja, miért lett öngyilkos Csilla? - kérdezi a benzinkutas, és ez érdekel másokat is. Én nem is erre, a homályba burkolt kérdésre szerettem volna fényt deríteni, amikor pénteken, Csilla oktalan halála után néhány órával Fonyódra utaztam.

Vajon, mi juttathatta odáig a rendkívül csinos, szép és értelmes, fiatal lányt, hogy eldobja magától az életet?

Kudarc?

Amint sikerült megtudnom a makrokörnyezetében, minden összejött neki. amit ígértek neki, azt teljesítették. Boldog volt. Legalábbis annak látszott.

Felkerestem Bálint Lehelt, a füredi Karikás Frigyes Gimnázium igazgatóját, mert felmerült bennem, hogy talán a tanulással akadtak gondjai Csillának, pedig a kislány sokszor kijelentette, amikor a jövőjéről, terveiről érdeklődtek: "Legfontosabb, hogy befejezzem a gimnáziumot, leérettségizzek. Kozmetikus szeretnék lenni, de ki tudja még, mit hoz a jövő...?"

-Csilla most fejezte be a gimnázium harmadik osztályát. Elfoglaltsága miatt a második félévet magántanulóként végezte - kezdte a beszélgetést az igazgató.

-És milyen eredménnyel vizsgázott?

-Semmivel sem ért el rosszabb osztályzatot, mint korábban. Közepes tanuló volt. Alaposan felkészült a vizsgákra. Amikor tehette, az órákon is részt vett. Nemrégiben iskolakirándulást szerveztünk az Alföldre. Onnan sem hiányzott.

-A lányok nem irigyelték?

-Ki nem irigyli a szépséget? De inkább kedvelték, mert szerény, barátkozó, segítőkész gyerek volt Csilla.

-Véleménye szerint miért tette...?

-A halála óta tanárok, diákok, valamennyien ennek az okát kutatjuk, de eredménytelenül. Egyszerűen nem tudjuk elképzelni.

-Nem látszott Csillán, esetleg az utóbbi időben valamiféle változás, hogy a szokásosnál idegesebb, érzékenyebb?

-Nem... Sőt, ma reggel beszéltem Csilla egyik volt iskolatársával, egy tavaly érettségizett fiúval, aki elmondta, hogy csütörtökön délelőtt - a halála előtt két órával - találkozott Csillával. Jó hangulatban volt. Nem panaszkodott, de nem is látszott rajta, hogy bántja valami, hogy rossz lelkiállapotban lenne.

-Hát akkor, miért?

-Nyugodt, kiegyensúlyozott gyerek volt. Nem tudom erre a választ. Pedig ez az alapkérdés - mondja Bálint Lehel.

Fonyód egyik orvosa jól ismerte a kislányt, és a körülményeit is. (Bizonyos okokból arra kért, hogy ne említsem név szerint.)

-Hogyan jutott Csilla halálos mennyiségű Lidocainhoz?

-Az édesapja hosszabb ideje betegeskedik, ő szedte rendszeresen fájdalomcsillapítóként.

-Mennyi gyógyszert vett be Csilla?

-Tudomásom szerint huszonnégyet. Két mentőkocsi is kiment Csilláék lakására. Mindent megtettek, hogy visszahozzák az életbe, de sajnos, mindennek van határa. És a kislány ezt a határt alaposan túllépte.

-Vajon, miért?

-Véleményem szerint nem volt eléggé összehangolt az élete. Ellentétben álltak a külső és a közvetlen körülményei.

-Csilla előre készülhetett erre a megmásíthatatlan cselekedetére?

-Kizártnak tartom. Valamiféle hirtelen bekövetkezett stressz hatására kapta be a tálcán levő gyógyszereket. Talán nem így gondolta... Véleményem szerint túlságosan komolyan vették azt a bizonyos koronát. Nem számoltak azzal, hogy mindez pünkösdi királyság csupán. Kedves, tiszavirágéletű játék.

Csilla édesapját a lánya halála miatt bekövetkezett sokk miatt kórházban ápolják. Molnár Istvánnéval, a gyászoló édesanyával, csak a húga útján vehettem fel a kapcsolatot, mert az asszony, érthető módon, nem volt olyan idegállapotban, hogy beszélgessen a történtekről. Azonban arra kért, hogy néhány nap múlva keressem fel, mindent elmond. Talán akkor majd világossá válnak a tragédia körülményei.

Magyarország 1985. évi szépségkirálynőjét július 16-án kísérik utolsó útjára a fonyódi temetőben.

Schmidt Attila

vissza