Mozgó Képek

1987 május

SZÉPLEÁNYOK

Magyar, színes, dokumentum. Rendezte: Hartai László és Dér András. Operatőr: Dér András. Vágó: Miklós Mari. Hang: Laczkovich Péter. Gyártó: Balázs Béla Stúdió - Mozgókép Innovációs Társulás, 1986. 98 perc.

1985-ben országos szépségversenyre hívta a vállalkozó kedvű lányokat a Magyar Média. A "Miss Magyarország" cím elnyerésének lehetősége fölkeltette az érdeklődést, hiszen ötven év óta nem volt hasonló esemény az országban. A szépségverseny főként üzleti vállalkozás akart lenni.
A készítők által "filmlemez"-nek nevezett dokumentumfilm "egyik oldalán" nyolc tételben láthatjuk azokat az eseményeket, amelyek a szépségkirálynő megválasztásával tetőztek. Először megismerkedünk a jelöltekkel, köztük a későbbi győztessel, Molnár Csilla Andreával. Ezután bepillanthatunk Csilla névrokona, a cipőgyári meóslány életébe. A következő "szám": bemutatkozik az egyik titkos esélyes, Kruppa Judit. A továbbiakban láthatjuk, ahogyan a lányok készülnek a nyilvános fellépésre; megtudhatjuk az ötlet eredetét, majd a mámor pillanatai következnek. Ezután felcsillan egy ötven évvel korábbi szépségverseny, végül pedig szemtanúi lehetünk a döntőnek.
A "filmlemez" másik oldalán látható riportokban képet kapunk egy sajátos szoborkészítésről, a lányok bécsi útjáról és az üzleti vállalkozás buktatóiról. Megszólalnak az üzletben érdekelt vállalatok képviselői, a zsűri tagjai, a verseny helyezettjei és a győztes Molnár Csilla szülei. A 17 éves fonyódi tanuló fél évvel a győzelem után öngyilkos lett.

A filmből kitűnik, hogy reklámot és anyagi hasznot remélő vállalatok és magánemberek nyüzsögtek a versenyző lányok körül. A rendezők szándéka az volt, hogy megmutatták az üzleti szándék buktatóit, az irány- és értékvesztést, és képet adjanak a show-business érzelmeket nélkülöző hazai (de)formációiról.


A Szépleányok 1987 februárjában a Magyar Játékfilmszemlén, márciusban pedig a Filmglóbusz műsora keretében volt látható Budapesten.
Dér Andrással készült interjúnkat februári számunkban közöltük.

vissza