Magyar Nemzet

2011. augusztus 2.

KIFUTÓ

Szépségek Békéscsaba és Dubaj között

Hanthy Kinga

A dubajozásügy vetett árnyékot a múlt heti magyar szépségkirálynő-választásra. A bulvársajtó azzal gyanúsított meg három jelöltet is, hogy korábban "dolgozott" az Egyesült Arab Emírségekben. Szépségüzlet, amely körül mindig ott lebeg a gyanú és a pletyka.

Molnár Csilla Andrea, a tizenhat éves fonyódi diáklány egy esztendővel azután, hogy 1985-ben Magyarország első szépségkirálynője lett, öngyilkosságot követett el. Kádár János ezután személyesen tiltotta le a "szépségversenymutyit". Számtalan legenda szövődött Csilla tragédiája köré: ezek szerint öreg és nem is olyan öreg kéjencek használták ki, majd eldobták - Frédéric von Anhalt herceg, Gábor Zsazsa férje többször is dicsekedett azzal, hogy viszonya volt a lánnyal, aki miatta vethetett véget az életének. A legendák gyártásában az ifjú és ambiciózus Friderikusz Sándor 1987-es sikerkönyve járt az élen, amely kiszolgálta az akkor még bulvármédiában nem bővelkedő magyar közönséget. Az igazság azonban prózaibb - idézi fel az eseményeket a történet szereplőit közelről ismerő informátorunk. Szerinte Molnár Csilla Andrea egy nála jóval idősebb fonyódi vendéglősbe lett szerelmes, és mivel apja tiltotta a kapcsolatot, gyógyszert vett be, és meghalt. Emlékét máig őrzi az Álmodj, királylány! című, szívhez szóló dal.
Idézzünk fel még egy régi botrányt, amely azt is mutatja, mekkorát változott a világ erkölcse az utóbbi húsz évben! Bálint Antónia 1991-ben lett Magyarország legszebb lánya - a verseny szervezője akkor a Hegedűs László vezette Multimedia cég volt -, de csak pár hétig örülhetett a koronának, mivel 18 esztendős korában készült aktfotói miatt elvették tőle a címet. Az ügyből per lett, a bíróság 1997-ben jogtalannak ítélte a trónfosztást, de Bálint Antónia a koronát nem kapta vissza.
Hol van ez a legújabban kirobbant dubajozós skandallumtól?! Ez most nem legenda, nem is ifjúkori aktkép, ennek az ügynek gyanúsítottjai vannak, továbbá túl sokan ismernek és azonosítanak olyan internetes oldalakat, amelyekről régóta köztudomású, hogy a modellként ajánlott lányok nem kizárólag a kifutón hajlandók dolgozni. Mindig ott lebzselnek a lányok körül a kerítők, mondja egyik informátorunk, aki szépségversenyeken dolgozott. Egy ideig távol lehet őket tartani. A végén azonban csak három boldog ember van: a három győztes - a tizenhét csalódottat pedig jól hangzó ígéretekkel és sok pénz reményével könnyen el lehet csábítani. A kerítők vigyáznak arra, hogy munkájuknak meglegyen a nyilvánossága is: szerepelt már dubaji fürdőruha-bemutató híre újság címlapján is. Így terjed el, hogy ez tisztességes munka.
Kimennek tízen fürdőruhás fellépésre egy négycsillagos szállodába, meséli az ügymenetet az egyik terepen járt magyar playmate. A sejk rámutat a kiválasztott lányra, az "dolgozik", a többi meg néhány napig jól érzi magát. Aki az egészet szervezi, az szedi be a pénzt. A címszó mindig a modellkedés, csakhogy a szakmában mindenki tudja, hogy 175-178 centi alatt és ötven kiló fölött esélye sincs valakinek a kifutóra. Ha nem ilyenek a paraméterei, akkor nyilvánvaló, hogy nem modellnek kell, hanem valami másra. Egy 173 centis lányt csak ámítanak.
A dubajozás gyanúja az idei szépségkirálynő-választást is meglegyintette. Az egyik bulvárlap szerint többen is érintettek lehettek a mezőnyben. Amint azt lapunknak a verseny licenctulajdonosa, Gyulai Zoltán és a cég ügyvezetője, Dávid Júlia is megerősítette, ez nem afféle reklámfogás volt a részükről, a hírt igenis komolyan vették. Gyulai elmondta: a producer Hajdú Péterrel elbeszélgettek minden versenyzővel, de nem találtak közöttük olyat, aki gyanúsítható lenne. A vádat tehát a bulvárlapnak kellene bizonyítania.
A mostanihoz hasonló feltételekkel kiírt első versenyt 1992-ben rendezték meg Magyarországon. Ekkorra vásárolta meg a Miss Universe licencét Fásy Ádám. Csak olyan országok küldhetnek ugyanis versenyzőt a nemzetközi döntőbe, amelyek vállalják a szerződésben rögzített feltételeket. 2006-ban sikerült először, majd 2008-ban másodszor magyar versenyzőnek bejutnia a világverseny középdöntősei közé. Fásy Ádám 2006-ban a verseny megrendezésének jogát átadta a Magyarország Szépe Kft.-nek, amelynek ügyvezetője Gyulai Zoltán. 2008 májusától a versenyt összevontan rendezik meg a Miss World Hungaryval, mivel mindkét licenc tulajdonosa a Magyarország Szépe Kft. lett. A Miss Universe Hungary és a Miss World Hungary ugyanis valójában két cím. A Miss World londoni központú családi vállalkozás, a Miss Universe pedig az amerikai Donald Trump milliárdosé. A szépségverseny Fásy idejében az MTV-n, az előző három évben pedig az RTL Klubon volt látható, 2011-től a jogot három évre a TV2, illetve producerként Hajdú Péter médiaszemélyiség és vállalkozó szerezte meg. Az összevont szépségversenyek csak 2008-ban jelentek meg a hazai kereskedelmi televíziózásban, Gyulai Zoltán indoklása szerint ez ma már a világ legtöbb országában így van, nincs ugyanis pénz és érdeklődés két komoly nagy versenyre. Problémát okozhat szerinte, hogy a két viadalnak különböző a kiírása, ezért fel is jelentették őket néhány éve, de a feltételek közötti különbséget ki tudják egyenlíteni azzal, hogy megtalálják a jelentkezők korhatárának közös részhalmazát. Gyulai szerint cégének a szépségversenyből nincs nyeresége, a szerződő televíziótól a támogatói reklámidőt kapják csak meg, továbbá finanszírozzák a műsor készítését. Ebből nulla közeli állapotot lehet kihozni. Elismeri ugyanakkor, hogy mivel ő maga a játékgépprogramok terén otthonos, nem ért a szépségversenyekhez, de szereti ezt a családi miliőt, és szívesen kíséri el királynőit a nemzetközi megméretésekre.
A nemzetközi vérkeringésbe is bekapcsolódó hazai szépségversenyek meghonosítója és másfél évtizedes ura Fásy Ádám volt, aki úgy nyilatkozik lapunknak, azért adta el a rendezési jogát, mert már belefáradt. Arra a kérdésre, miért nem voltak az ő idejében botrányok a hazai szépségek háza táján, azt válaszolja, az övék családi vállalkozás volt, amelyet a feleségével együtt vittek, és ennek szellemében is vezették. Annak idején azért kezdett bele, mert úgy gondolta, hogy a békéscsabai szállónak, amelynek vezetője volt, jót tesz egy ilyen rendezvény, és évek során építette fel a korábban romokban lévő hazai szépségverseny rendszerét. Legnagyobb sikerének Laky Zsuzsi Miss Europa-címét tartja, továbbá hogy az általa menedzselt lányok közül a legtöbb megtalálta a számítását, sok pénzt keresett a médiában vagy a nemzetközi kifutókon. Mint mondja, neveket gyártott. A Miss Universe alapvetően konzervatív szellemű verseny, amelynek lényege és alapvető célja, hogy a nyertes a szépség nagyköveteként járja egy éven át a világot, felhívja a figyelmet a szegénységre, a karitatív munka fontosságára. A döntőket kétmilliárd ember nézi, tehát az üzenet sokakhoz eljut. A jelentkezőket teszteknek vetik alá, hogy megfelelők-e erre a feladatra, továbbá beszélgetések során derül ki, hogy a külső szépség mögött van-e tartalom, vagyis belső szépség is. Nem a szervezők hibája, mondja Fásy, ha a versenyzők más útra térnek. Nagy a szegénység, és lazább lett az évek során az erkölcs is. Nála annak idején azért nem volt gond, mert a felkészítés alatt szoros kapcsolat alakult ki a lányokkal és a szülőkkel is, ha probléma volt, közösen oldották meg. Arra a kérdésre, nem érte-e kísértés a szép lányok között, azt feleli: nála nem volt négyszemközt.
Az elmúlt évek részsikerei ellenére gyenge a világversenyeken a magyar lányok produkciója. Laky Zsuzsit leszámítva nincs jegyzett magyar szépség a világpiacon. Ennek okát hasonlóképpen magyarázzák a résztvevők és a szervezők is. Friedl Edit, aki 2002-ben lett Magyarország szépe, 2010-ben a Nők Lapja Cafénak azt nyilatkozta, hogy a kudarc oka az elégtelen felkészítés. "Jó, ha tudja egy királynő, hogy jótékonysági eseményre csak fehér ruhában illik menni, és azt is illik tudni, hogy amikor azt kérdezik tőled, hogy mi a legfontosabb számodra, azt kell mondani, hogy a család, a világbéke és a boldogság. Ha valaki mást mond, ötven százalék, hogy el is vágta magát a versenyen" - mondta. Egy másik, neve elhallgatását kérő szépségkirálynő pedig arról beszélt, hogy az egész csak üzlet, a világverseny felkészítő időszaka a szponzorokkal való fényképezkedésről és a hajszáról szól. Egyik informátorunk szerint is a magyar lányok fejében van sokszor a baj: a hazai győzelem után sokan elszállnak, a világversenyen azután a száz szépség között megijednek, kishitűvé válnak. Előfordult, hogy még az angolul tudó lányhoz is tolmácsot kellett kérni. Dávid Júlia, a Magyarország Szépe Kft. ügyvezető igazgatója arról beszél, hogy az elvárásaik a kezdetek óta ugyanazok: egy-két idegen nyelven társalgási szinten kell tudni, aki nem beszél angolul, az nem nyerhet, hiszen a külföldi világversenyen csak olyan lány tudja megállni a helyét, aki megérteti magát, és jól kommunikál idegen nyelven is. Továbbá legyen a versenyzőnek diplomája, vagy tanuljon a felsőoktatásban. Feltétel a hosszú haj, a szép arc, az arányosság és a külső-belső harmónia.
Magyarország csúcstartó a szépségversenyek számát tekintve. Gyulaiékon kívül egy másik cég, a Répás Lajos tulajdonában lévő Miss Modellügynökség is szervez országos hatókörű versenyeket. Korábban Fásy és Répás között perig menő jogviták is zajlottak a Miss Hungary név tulajdonjoga körül. A nevet ugyanis Fásy jegyeztette be, Répási viszont használja. Cége jelenleg a Miss Hungary mellett a Miss Bikini Hungaryra, a Super Sexy Fashionre és a Face tehetségkutató modellversenyre toboroz jelentkezőket. Összességében évente tizenöt-húsz koronázást rendeznek nálunk.
A szépségek évente újratermelődnek, és nem kicsi a szülők felelőssége, hogy mivé lesznek. A versenyszervezők szerint ők ambiciózusabbak, mint a lányok, akik csupán arra vágynak, hogy híresek legyenek. A tíz napja lezajlott hazai versenyen Szabó Dóra Miss Earth Hungary, Lipcsei Betta Miss Universe Hungary, Szunai Linda pedig Miss World Hungary lett. Közönségdíjat kapott Weisz Fanni, ő lett Miss Intercontinental. Ezek valójában különféle versenyek címei, amelyek rangsora szerint Szunai Linda a királynő, Szabó Dóra és Lipcsei Betta az udvarhölgyek. A tizennyolc esztendős Szunai Linda tavasszal érettségizett, ám fiatalsága ellenére múltja van a szakmában, több versenyt is megjárt már. Azt mondja, először nagyon megijedt a győzelemtől, de mióta elindult körülötte a pörgés, úgy érzi, nem felkészületlen a szerepre. Maga ambicionálta az indulást, mivel gyermekkora óta azt hallotta, hogy nem átlagos szépség, de azt nem tudja, hogy ez mire lesz elég. Abban biztos csak, hogy a világversenyen szeretné magából a száz százalékot kihozni. Továbbá megmutatni, hogy tizennyolc évesen nem feltétlenül gyerek. Arra a kérdésre, hogy milyen karriert képzel magának, azt feleli, elsődlegesen itthon szeretne ismert lenni, hiszen Magyarország szépévé választották, szívesen dolgozna a médiában. Azt mondja, viselkedésével bizonyítani szeretné, hogy a szépség önmagában lehet megélhetési forrás, nem kell ahhoz Dubajba járni.

vissza