Magyar Ifjúság

1986. november 21.

VÁLASZRA VÁRVA

...és csak várva, csak várva

A Magyar Média főigazgatója, dr. Turai Tamás a múlt hét csütörtökének reggelén hivatali helyiségében a következő kérdésekre nem válaszolt:
- Lesz-e ebben az évben Magyarországon szépségverseny?
- Miután megfelelő beharangozás után egyik pillanatról a másikra le is állították a már folyó szépségversenyt, miért nem tájékoztatták arról - a beharangozáshoz hasonló színvonalon és mennyiségben - a közvéleményt?
- Mi történt azokkal a lányokkal, akik beneveztek és a selejtezőkön továbbjutottak?

Miután dr. Turai Tamás ezekre a kérdésekre nem válaszolt, nem válaszolt arra sem, hogy terveznek-e egyáltalán valamikor szépségversenyt rendezni Magyarországon.
Késobb, miután dr. Turai Tamás semmire sem válaszolt, magyarázatul hozzátette, hogy bizonyos magasabb utasítása van az ezzel kapcsolatos kérések megtagadására, és elmondta, hogy ő személy szerint nagyon sajnálja, hogy létezik ez a magasabb szintű utasítás. Emiatt ugyanis a Magyar Média nem tud megfelelőképpen válaszolni azokra a vádaskodásokra, melyek a szépségkirálynő halálával kapcsolatosan a jó nevű leányvállalatot érték.

- Annak idején, amikor a Magyar Médiát újságírók keresték meg, éppen önök zárkóztak el a nyilatkozat elől, érthetetlen tehát, hogy egyoldalú tájékoztatást emlegettek. Ezt önök idézték elő azzal, hogy a Magyar Médiától egyetlen embert nem lehetett szóra bírni. A helyzet e pillanatban ugyanaz. Most sem nyilatkozik, ezzel szemben egyoldalú tájékoztatást emleget, vádaskodásokat, melyekkel szemben védtelenek. Saját magukat fegyverezték le. Miért?

Miután dr. Turai Tamás, a Magyar Média főigazgatója erre a kérdésre sem válaszolt, úgynevezett háttérinfót adott, amiket én most ide nem írok le, minthogy azok közléséhez - az "info" háttér jellegéből adódóan - nem járult hozzá.
- Rövidesen egy egész könyv jelenik meg errol az egészről.
- A Végh Antalé?
- Nem, egy másik.
- Erről nem tudok, ezzel kapcsolatban az a véleményem, hogy sajnos, mindig vannak akik a felsőbb rendelkezéseket kijátsszák. Ezután dr. Turai Tamás az ajtóig kísért s egészen váratlanul megjegyezte, hogy igazán megérthetném, a szépségkirálynő halálával kapcsolatos kérdések megtagadása kegyeleti okok miatt nagyon is érthető. A felsőbb szintű utasítás nagyon is humánus.
Ezt követően most már még egyszer végiggondoltam a kérdéseket, és arra döbbentem rá, hogy azok közül egyetlen egy sem vonatkozik a szépségkirálynő halálára, azok mindegyike a már megkezdett, de rövid úton leállított idei versenyre vonatkozik, indokolatlan tehát az elzárkózás.
Dr. Turai Tamás ekkor hosszasan elgondolkozott, amiként teszi azt az ember, mielőtt valami fontosat mond, majd nem mondott semmit, de ha már a keze amúgy is a kilincsen volt, kinyitotta nekem az ajtót és azt mondta: "Viszontlátásra!"
A dr. Turai Tamásnak föltett kérdésekre a válaszok a következők (nem dr. Turaitól származnak):
- Nem lesz az idén Magyarországon szépségverseny - a Magyar Média nem tartotta lényegesnek, hogy a sajtót tájékoztassa a szépségverseny leállításáról, a lányokat időben értesítették, hogy további folytatás nincs, vigaszdíjként beiskolázták őket a manökenstúdióba.
Most, hogy ezeket a válaszokat együtt látom, magam is úgy érzem, olyan dolgokat irtam le, amik miatt akár be is börtönözhetnek engem.

Kovács Zoltán

vissza