Magyar Hírlap

1989. október 3.

A Telesport keresztezése a Miss Hungary-vel

HIVATALOS ÉS ALTERNATÍV KIRÁLYNŐ

Ismét van szépségkirálynőnk. Ráadásul nem Inez, nem Mercédesz, nem Brigitta és nem is Yvonne - hanem egyszerűen Magdolna. Pedig a nemzetközi zsűri aligha volt tekintettel azokra a búsongó magyarokra, akik a szépségek csapatának külföldies hangzású keresztneveit kifogásolták. Amiről természetesen a szép leányok tehetnek a legkevésbé, és talán szépasszony anyáikat sem kárhoztathatjuk, amiért úgy érezték, a különleges, vágyott sorsot előlegezik meg a hajdani újszülöttnek, amikor filmhősnőket idéző névvel ajándékozták meg... A zsűrinek arról sem volt fogalma, hogy nemzeti érzékenységet súrol, amikor a sok szép közül azt az egyet választja, aki egyszerű szőke frizurájával, tartózkodó mosolyával és kecses járásával emlékeztet előző szépségkirálynőnkre. Ahogy azt sem volt kötelességük tudni, hogy miért és hogyan égette magát kollektív emlékezetünkbe az a hajdani gyönyörű, éretlen lány.

A nemzetközi zsűri szerint Magdolna a legszebb magyar lány, akiről - hiába ültük végig a tévéközvetítést - nem tudunk semmit. Csak azt, hogy valahol, valamikor két hétig sírok feltárásával foglalkozott, és erről az élményről szabatosan és gördülékenyen tájékoztatta a közönséget. Talán másról is, például, hogy hány éves és mivel foglalkozik. Ezt azonban nem tudjuk, mivel Magdolna nem az élsportolók esete. A szépségkirálynő-választást pedig valami egészen fantasztikus és fergeteges ötlettel sportközvetítésnek tekintette televíziónk, és hogy az elképzelés megközelítse a tökélyt, hát még külön élsportoló férfi-zsűrit is verbuvált!

Úgyhogy most volt egy kultúráltan nemzetközi recept szerint lebonyolított szépségkirálynő választás az Erkel Színházban, volt több millió erre kíváncsi tévénéző - és mindehhez egy felemásra sikeredett Telesport. Felemásra sikeredett, hiszen hiába volt a legizgalmasabb tudósítás egy szimultán sakkjátszmáról, vagy az ország egyetlen sakkmúzeumáról - minduntalan felefojtották a szót Knézy Jenőbe holmi nőügyekben. Képzelem, milyen dühösek voltak a sportrajongók.

Azt nem képzelem, hanem tudom, hogy milyen mérges volt az összes többi néző. Akik majd' szétrobbantak a felháborodástól, amikor rá kellett jönniük, hogy nem fogják végignézni az összes széplány bemutatkozását. Hanem csak azokét, akik a sportolóknak tetszenek. Meg azét, akiről Vitray Tamás úgy gondolja. Közben viszont kénytelenek - számukra - érdektelen sporttudósításokat nézni, sőt, alkalmasint a nem éppen küllemükről nevezetes olimpikonokat és világbajnokokat mustrálni, el-elidőzve megviselt orruk, szabálytalan fogsoruk látványán. (Aminek hangsúlyozása kifejezetten udvariatlan és méltánytalan gesztus volt a rendezőtől.)

A széplányok mamája, papája, nagyszülei, valamint udvarlói még ennél is hevesebben érezhették: azt gondolhatták, hogy a televízió egyszerűen nem volt fair. Azok a versenyzők, akik nem kaptak ugyanolyan esélyt, eleve hátránnyal indultak ugyanis a közönségszavazásnál. Vitray Tamás ne tudta volna? Hiszen ő - és az élsportolók is - a személyes bemutatkozáskor fedezték fel az egyik jelöltetk, ugyan nem a megnyerő egyénisége, inkább az ingerlő estélyi ruhája miatt... Ugyanígy járhatott volna akármelyik lány azok közül, akik nem élvezték a televízió kegyét, és ha a kárvallottak panaszkodnak - aligha mentegetheti magát a TV2 valamivel is.

De ha meg is próbálná - legkevesebb egy évig nem tudná ezt a csorbát kiköszörülni. Pedig ha valamikor, éppen mostanában lenne igazán nagy szüksége rá, hogy legalább akkor keresse a nézők kedvét, amikor tálcán kínálják rá az alkalmat.

Remélem, az így felingerelt közvélemény nem a bájos Magdolnán tölti majd rosszkedvét. Nem keserítik meg neki is az életét, hogy magyar szépségkirálynőnek lenni egyszer s mindenkorra rossz óment jelentsen. Hiszen kainek az ő szőkesége nem tetszik annyira, annak ott van alternatív királynőnek: Dorottya. A közönség és sportoló-kedvenc fekete, mosolygós, egész lényével életörömöt és felszabadultságot sugárzó tánctanárnő-jelölt. Nem csoda, ha a magyar közönség most arra vágyik, hogy őt lássa jelképül. És az sem csoda, ha a nemzetközi zsűri szerint az a másik lány a megfelelő Miss Hungary...

Virág F. Éva

vissza