Kiskegyed

2004. február 17.

TRAGIKUS TÜNDÉRMESE

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy vidám, kedves és gyönyörű fonyódi diáklány, Molnár Csilla Andrea. Tizenhat éves volt, amikor 1985 tavaszán jelentkezett az ötven év kihagyás után megrendezett "első" magyar szépségkirálynő-választásra. (Nagy dolog volt ez akkoriban!) Kétezer lány közül került az ő fejére a korona. A szenzációs győzelem után csaknem egy évvel már nem élt: mindenkit megdöbbentett öngyilkossága. A "miért" után sokan nyomoztak. A válasz talán a korban rejlik.

Molnár Csilla Andrea alig egy hónappal ezelőtt lett volna harmincöt esztendős. Emlékére honlapot alapított két ifjú hölgy, Fanta Erika és Tóth Diána Lujza. A www.molnarcsilla.hu célja a lehető legtöbb írásos és képi emlék összegyűjtése Csilláról. Az alkotók 2003. január eleje óta kutatnak a múltban.

Nevezés
Anyu mellette, apu ellene

Molnárék 1972 óta éltek Fonyódon. Csilla szülei vendéglátósok voltak - a nyári szünetekben gyakorta Csilla is dolgozott a fonyódi étteremben. '85 tavaszán egyik osztálytársnője, Cseh Erika vette észre egy újságban a szépségversenyről szóló felhívást. Ő ajánlotta Csillának, nevezzenek be mindketten. Pedig kimondatlanul is vetélytársak voltak - talán úgy érezték, jó alkalom lesz ez a megmérettetésre. Molnár Istvánnénak, Csilla édesanyjának nem volt kifogása (a biztonság kedvéért azonban mindenhová elkísérte lányát), édesapja viszont mindvégig ellenezte. Pedig akkor, lévén 50 év után az első ilyen verseny, még nem is tudhatta, mi zajlik egy szépségkirálynő-választás hátterében. Talán sejtette, hogy rossz vége lesz?

Elődöntő
Csilla győzött, Erika kiesett

Kétezren jelentkeztek, hatszázan jutottak be a selejtezőkbe. Csilla éppen osztálykiránduláson volt, amikor a pécsi selejtezőre hívták. Levélben kért a szervezőktől másik időpontot. Végül a budapesti Penta hotelben állt először a zsűri elé. Erika és ő is továbbjutott. Az elődöntőre Csillának meg kellett tanulnia magas sarkú cipőben, szépen járni, ezenkívül saját pénzéből megvásárolnia az előírt ruhadarabokat. Ebben Korda György felesége, Balázs Klári (családi barát) segített a lánynak. Az elődöntőből tízen jutottak tovább. Csilla és Kruppa Judit (a későbbi második helyezett) fej-fej mellett végeztek az első helyen, Cseh Erika, az osztálytársnő kiesett.

Középdöntő
Tanárok meséltették, diákok segítették

Csak a budapesti Fórum hotelban rendezett középdöntő alkalmával tudták meg fonyódiak, hogy "lányuk" is indul a szépségversenyen. Mindenki gratulált Csillának. Iskolája pedig nem hogy eltiltotta volna: támogatta és ünnepelte sikereit. A lány rendkívül népszerű lett. Sztárként kezelték, és ez nagyon tetszett neki. Folyamatosan meséltették a versenyről, akár az órák rovására is. A középdöntőre már a barátnők és osztálytársnők kölcsönözték neki bőröndszámra a divatosabbnál divatosabb holmikat. A versenyre is sokan elkísérték. Csilla negyedik lett.

Döntő
Izgalom és diadal

Budapesti Kongresszusi Központ, 1985. október 5. - a döntőt az akkor vadonatúj épületben rendezték. Óriási felhajtás, televíziósok, rádiósok, újságírók serege fogadta a résztvevőket. A huszonöt döntős már reggeltől a helyszínen volt - a főpróbát kamerapróba követette. Csilla édesapja betegsége miatt nem láthatta élőben lányát, édesanyja és rengeteg fonyódi azonban a helyszínen szurkolt. A kulisszák mögött nagy volt az izgalom. Az öltözőben lévő lányok monitorokon figyelték, mi történik a színpadon, ki hány pontot kap. Csilla annyira izgatott volt, hogy észre sem vette: szinte maximális pontszámot ért el. Csak a koronával a fején tudatosult benne: a második Kruppa Juditot és a harmadik Füstös Veronikát megelőzve ő lett Magyarország legszebb lánya. Mai szemmel megmosolyogtató: háromnapos bécsi utazást nyert.

Élet a verseny után
Halál a legnagyobb magányban

Molnár Csilla Andrea győzött. Nagy ünneplés, átvette a kisebb (még kisebb!) ajándékait, és anyukájával hazautazott Fonyódra. Néhány gratuláción kívül más nem történt. Jóllehet sokan várták a fonyódi vasútállomáson, győzelme hamar feledésbe merült. A "királynő" élete pár nap múlva visszazökkent a régi kerékvágásba. Legalábbis a kívülállók szemében. Ezért döbbentek meg sokan az 1986. július 11-ei híren: "Molnár Csilla Andrea, 1985 szépségkirálynője tegnap kora délután fonyódi otthonában tragikus hirtelenséggel elhunyt." Mert voltak aggasztó előjelek - nem is kevés. Hamar vége lett Csilla csillogásának, egy rádióinterjúban még azt nyilatkozta, hogy senki nem hagyja őt nyugodtan tanulni, élni, de... A szépségkirálynő a nagy felhajtás után egyik napról a másikra nagyon magára maradt. A hirtelen jött népszerűség és sikerek után hirtelen mindennek vége szakadt. Csilla az iskolából egyre rosszabb jegyeket vitt haza. Édesapja tudta nélkül titkos szerelmi viszonyt folytatott egy 41 éves herceggel. Amikor Molnár István fülébe jutott a dolog, az a tudat, hogy lánya egy sokkal idősebb férfi karjaiban keresi a boldogságot, egyenesen önkívületbe kergette. Apa és lánya között a rajongó szeretet gyűlöletbe fordult. Mindennaposakká váltak a veszekedések. Alig tizenhét éves volt a lány... Az utolsó csepp a pohárban az lehetett, hogy nem utazhatott el a világszépe választásra az Amerikai Egyesült Államokba. Csilla teljesen összeroppant. Július 10-én szobája magányában, egy búcsúlevelet maga után hagyva huszonhat szem Lidocain tablettát vett be. A helyszínre két rohamkocsival kiérkező mentők többszöri újraélesztés után sem tudtak rajta segíteni. Magyarország szépe, a királynő örökre elaludt...

Mindenem a Médiáé

Az elődöntőktől kezdve a versenyt szervező cég, a Magyar Média egy úgynevezett "exkluzív" szerződés aláírására kapacitálta a résztvevő lányokat. Az irat napvilágra kerülésekor óriási botrányt kavart, mivel a lányok ebben szinte valamennyi jogukról lemondtak. (Egyedül Kalmár Zita, a későbbi 6. helyezett nem írta alá a szerződést.) A nagy napot megelőző este az osztrák szervező céget képviselő zsűritagok, valamint a döntős lányok együtt vacsoráztak a budapesti Halászbástya étteremben.

vissza