Heti Válasz

2006. július 6.

SZÉPSÉGKIRÁLYSÁG

Tizenöt esztendő után új kezekbe került a Miss World Hungary licencjoga, bár Fásy Ádám, a korábbi tulajdonos úgy ment, hogy kicsit maradt is.

Tizenöt esztendő után új kezekbe került a Miss World Hungary szépségverseny licencjoga, bár Fásy Ádám, a korábbi tulajdonos úgy ment, hogy közben egy kicsit maradt is. A július 7-i döntőben nemcsak a lányok, az új koncepció is vizsgázik.

Új tulajdonos, új imázs, új show - ezt ígéri Gyulai Zoltán, a Miss World Hungary rendezési jogát frissiben megszerző, nyerőgépek játékszoftvereivel kereskedő üzletember. A radikális változások hátterében a világ első számú szépségversenyének honi rendezőgárdájában történt átalakulás áll: Fásy Ádám, az ATV-n látható lakodalmas produkcióval ismertté vált vállalkozó másfél évtizedig tartó szépségipari egyeduralkodás után lemondott a megmérettetés rendezésének licencjogáról. A versenyt így 2006-ban már a Magyarország Szépe Kft. szervezi, ám Fásy Ádám a kft. kisebbségi tulajdonosaként azért ott maradt a tűz közelében.

LOKÁLTÁNCOS BEÜTÉS

Hogy a régi és az új főnök között a váltás ellenére is jó a kapcsolat, azt Gyulai Zoltán sem tagadja, mert bár "az eddigiektől eltérően" igényes műsort szeretnének létrehozni, mint lapunk kérdésére elmondta, Fásy Ádámmal mostanáig is harmonikus volt a viszonyuk, és eztán is jóban lesznek. A kft. ügyvezető igazgatója ugyanakkor elismerte, hogy a korábbi magyarországi Miss World-versenyek körítése nem igazán nyerte el a tetszését. Szolid kritikával illette a múltat az idei megmérettetés háziasszonya, Tornóczky Anita is, megemlítve, hogy sokszor "lokáltáncos beütést" vélt fölfedezni az eddigi produkciókban. És árulkodó a Magyarország Szépe Kft. kommunikációs ügyeit lebonyolító Szarvas László megnyilvánulása is, aki szerint az új társaság jelmondata a következő: színvonal mindenekfelett.

Ám hogy Julia Morleyt, a Miss World alapítóját valójában mivel sikerült meggyőzni, és hogy a brit hölgy tényleg a magyar versenysorozat színvonaltalansága miatt bólintott-e rá a változásra, arról Gyulai Zoltán üzleti titokra hivatkozva nem közölt részleteket, mint ahogy Fásy Ádám is szerényen hallgat a szerződésmódosítás körülményeiről. "Létrehoztam egy értéket, az országnak pozitív hírverést csináltam, de nem akarok már szépségversenyeket szervezni. Ha kell segítség, szívesen támogatom az új tulajdonost" - csupán ennyit nyilatkozott a Fásy Mulató frontembere, aki a jövőben zenei műsorára kíván nagyobb hangsúlyt fektetni.

Üzleti titokból egyébként többet is találhatunk a Miss World Hungary háza táján: nem derült ki például, mennyi a licencdíj, és mennyit emészt föl a tényleges szervezés. Fásy Ádám korábban csupán annyit árult el, hogy a verseny költségvetése tízmilliós nagyságrendű. Be kell érnünk a rendelkezésre álló kevéske, s leginkább a show tartalmára vonatkozó ténnyel, vagyis hogy a Miss World Hungary idei döntőjét a Millenárison tartják, a tervek szerint az eddigieknél látványosabb külsőségek közepette.

A szépségkirálynő-választás keretét egy musicalszerű történet adja; a sztori lényege, hogy a királyfi egész este keresi a királynőjét, akit happy endként nyilván a vetélkedő megkoronázott győztesében talál majd meg. A "darab" koreográfusa a Diótörő musicalváltozatát is színpadra állító Kovács Zsolt. A verseny díszvendége pedig - bizonyosan a szépségipari tabula rasát hangsúlyozandó - Julia Morley, valamint a 2005-ös világszépe, az izlandi Unnur Birna Vilhjamsdottir.

JÓTÉKONYSÁG ÉS POLITIKA

Az arculatváltás fontos eleme, hogy a magyarországi vetélkedő szervezőgárdája - igazodva a világtrendhez - megerősíti a szépségversenyen induló hölgyek jótékonysági szerepvállalását. A Magyarország Szépe Kft. hosszú távú együttműködést kötött a Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítvánnyal a civil szervezet anyagi támogatására. A nemzetközi szépségiparban egyébként bevett szokás, hogy a királynők bőségesen kiveszik a részüket a jótékonykodásból: a Miss World a Beauty with a Purpose elnevezésű akciósorozatban - ennek részeként született meg a kórházi önkéntes segítőkkel aláírt megállapodás - eddig több mint 400 millió dollárt osztott szét világszerte.

Bizonyára az is az imázsjavítás része, hogy a szervezők Kóka János gazdasági minisztert kérték föl a Miss World Hungary idei döntőjének fővédnökségére. A szabad demokrata tárcavezető igent mondott, hozzátehetnénk: természetesen, a kormánypárti politikusok ugyanis törzsvendégnek számítanak a különböző Fásy-rendezvényeken. Medgyessy Péter például 2001-ben tette tiszteletét a szépségverseny döntőjén, míg Jánosi Györgyöt, a Magyar Szocialista Párt egyik munkacsoportjának vezetőjét rendre a Fásy Mulató lakodalmas rajongótáborában láthatják a televíziónézők.

De azok a politikusok és közéleti szereplők sem maradnak hoppon, akik nem szívesen mutatkoznak a mások mellett Bunyós Pityu és Komáromi István, egykori Pest megyei rendőrkapitány nevével fémjelzett ATV-s dáridókon, ugyanis a megválasztott szépségkirálynők számát tekintve hazánkat a világ élvonalában jegyzik. Magyarországon évente legalább tizenöt- húsz koronázást tartanak, s a szép számú valóságos versengés mellett az olyan virtuális megmérettetések is egyre népszerűbbek, mint a Miss Cyberspace, a Miss Internet Hungary, a Határtalan Szépség, a Nap Szépe vagy az on-line vetélkedést meghonosító Miss Fitness. A szép lányok ugyanakkor zömmel a hagyományos viadalokat részesítik előnyben, s legszívesebben a Miss World Hungaryt, a Miss Universe Hungaryt, illetve a Miss Europe Hungaryt választják - amely szépségversenyek hazai rendezési jogát korábban szintén Fásy Ádám, jelenleg pedig Gyulai Zoltán cége birtokolja -, de a kisebbek, a Miss Hungary, a Miss Balaton, a Miss Bikini és a Miss Alpok-Adria is többéves múltra tekinthetnek vissza.

AZ EGYIKNEK SIKERÜL

De hiába a számtalan megmérettetés, a győzelem vagy az udvarhölgyi cím csak keveseknek jelent valódi, karrierre és pénzre váltható lehetőséget. Közéjük tartozik Bálint Antónia, az 1991-es Miss Hungary győztese, aki az utóbbi években televíziós műsorvezetőként vált ismertté. Hasonló, bár némileg szolidabb pályát futott be Rába Tímea, Bálint Antónia első udvarhölgye: az 1991-es verseny második helyezettje hosszú kihagyás után a TV2 Jóban, rosszban című szappanoperájának szereplőjeként tavaly decemberben tért vissza a képernyőre. Pardy Zsanna 1993-ban diadalmaskodott a Miss Universe Hungaryn, majd Milánóban és Londonban modellkedett. A szerencsésebb szépségkirálynők sorát gyarapítja Horváth Éva is, őt a heti lottósorsolások mellett legutóbb az RTL Klub Szombat esti láz című táncos celebshow-jában láthatta a közönség. Ugyanitt debütált műsorvezetőként Kapocs Zsóka, a Miss World Hungary 2001-es királynője.

A legnagyobb sikert Laky Zsuzsanna érte el, hiszen a magyar szépségkirálynőt 2004-ben Miss Európának is megválasztották. A kétszeres győztes tavaly a Magyar Turizmus Rt. Magyarország-kampányában kapott főszerepet, óriásplakátokról mosolygó arcképét Európa nagyvárosaiban több tízmillióan láthatták. Ráadásul Laky Zsuzsanna azért is kivétel, mert világversenyen rajta kívül még egyetlen honi szépségkirálynő sem tudta magát az első tízbe verekedni.

Abban, hogy a magyar szépek nemcsak külföldön, de idehaza is csupán mérsékelt számban érnek el sikereket, szerepet játszhat a hölgyvetélkedők felemás közmegítélése is. Magyarországon ugyanis a szépségverseny fogalma bő két évtizede sokaknak egyet jelent a gyanús üzelmekkel, s a tragikus végkifejlettel. Mint emlékezetes, fél évszázados szünetet követően 1985-ben rendeztek idehaza újra szépségversenyt. A Miss Magyarország címet akkor a 16 esztendős Molnár Csilla Andrea nyerte. A fiatal lány egy esztendővel később öngyilkos lett, mert sem a verseny szervezőitől, sem szűkebb környezetétől nem kapott támogatást. Búcsúlevelében csak annyit írt: "Nem bírom tovább, bocsássatok meg."

Szerencsére ez volt a honi szépségversenyek történetének egyetlen tragédiája, ám a botrány az 1991-es megmérettetést sem kerülte el: Bálint Antónia csak néhány hétig örülhetett a koronának, mert néhány, tizennyolc esztendős korában, külföldön készült fotográfiája miatt a szervezők elvették tőle a címet. Az ügyből per lett, s végül a bíróság 1997-ben jogtalannak ítélte a trónfosztást. Pótkoronázást azonban nem rendelt el.

Dévényi István

A cikk on-line változata: http://www.hetivalasz.hu

vissza