Bors

2009. április 16.

VÁROSOK HARCOLNAK MOLNÁR CSILLÁÉRT

Fonyódon nyugodhat meg igazán királynőnk lelke - állítják a helyiek. A balatoni település lakói azért küzdenek, hogy a "szomszédvár", Siófok helyett abba a városba kerüljön a tragikus körülmények között elhunyt egykori szépségkirálynő, Molnár Csilla szobra, ahol a lány mindig is otthon érezte magát. Ehhez több millió forintot össze kell gyűjteniük.

A szépséges, 16 éves diáklány halála az egész országot megrázta. A fonyódi lány az első országos szépségversenyen indult 1985-ben, amit meg is nyert. Ám az öröm nem tartott sokáig, életét megkeserítették a megaláztatások és rágalmak.

Rá egy évre szülei házában halálos adag gyógyszert vett be, életét nem tudták megmenteni. A fonyódiak 23 év után sem felejtették el őt. Éppen ezért tartják felháborítónak, hogy bronzból készülő szobrát Siófokon akarják kiállítani.
- Pauer Gyula szobrászművész az 1985-ös magyar szépségverseny résztvevőinek testéről vett gipszminták alapján formált gipszszobrokat, köztük van Csilláé is. Ennek a mintájára készítené el fürdőruhás szobrát bronzból. Híradásokból értesültem, hogy ezt a szobrot Siófokon akarják kiállítani egy új parkban - mondta a Borsnak Vörösné Sipos Mária, aki úgy gondolta: az alkotásnak a királynő lakhelyén, Fonyódon lenne a legméltóbb helye. Az ötlet hamar támogatókra talált, csakhogy több millió forintot kell összegyűjteni. Az önkormányzatnál elkülönítettek egy számlát és április 24-én a gimnáziumban jótékonysági gálát szerveznek.
- Számos neves művészt felkerestünk, akik ismerték őt, és kötődnek hozzá. Mind örömmel mondtak igent – jelentette ki Szalay Ferencné, a kezdeményezés egyik szervezője. Így tett Malek Andrea színésznő is, aki jó barátságban volt a királynővel.
- A szüleink ismerték egymást, Csilláéknak a Balaton-parton éttermük volt, gyakran jártunk ott. A szüleink annyira összebarátkoztak, hogy a budapesti verseny ideje alatt Csilla nálunk lakott. Nagyon barátságos lány volt, megrendített, ami vele történt - vallja a színésznő. A gálaesten olyan hírességek emlékeznek meg, mint Homonyik Sándor, R. Kárpáti Péter, Oberfrank Pál. Azok is vásárolhatnak támogató jegyet, akik nem tudnak részt venni az eseményen, mivel a gálaműsor és a számlára érkező felajánlások jelentik az egyetlen megoldást arra, hogy egykori lakóhelyén, Fonyódon állítsanak emléket Molnár Csillának.

G.J.

vissza