(Ismeretlen újság)

1996

MÁS EZ A KIRÁLYLÁNY

Éppen tíz esztendeje, hogy elhunyt az első magyar szépségkirálynő, a fonyódi Molnár Csilla Andrea. 1986. július 10-ét írtunk akkor, s egészen más világban éltünk. Egészen más világban halt meg Csilla, ezt a mostanit nem érhette meg. Akkor azon vitatkozott boldog, boldogtalan, felnőtt és gyermek, férfi és nő, szűz és prostituált, gazdag és szegény, hogy szabad-e ezek után szépségversenyt rendezni. Mert egyesek szerint Csilla útja törvényszerűen vezetett a korona alól a kaposvári Keleti temetőbe, ahol később a Melocco Miklós tervezte síremléknél egy férfi felvágta az ereit.

A kilátástalanságtól elkeseredetté vált fiatalok vígasza, példaképe lett az a gimnazista leány, aki röviddel az első magyar szépségverseny után olyan szorgalmasan szedte a szőlőt a szőlősgyöröki domboldalon, majd utazott a világversenyre, ahol az ő koronáját tették a győztes világszépe fejére. Úton-útfélen azt hallottuk: kihasználták Csillát, egészen különleges, eredeti szépségét. Volt, aki még azt is kihasználta, hogy erről beszélt mindenki. Friderikusz Sándor az akkori kihasználásnak köszönheti, hogy ma milliókat költhet ötletei megvalósítására, amiből egy-kettő azért - valljuk be! -jól sült el. Molnár Csilla szépségének tőkéje kamatozik most Friderikusz Sándornak, akár bevallja magának, akár nem. De ki beszél tíz évvel később már rajtunk kívül Molnár Csilláról? Kit érdekel a családtagjain kívül, hogy azért lett-e öngyilkos, mert nem tudta elviselni a győzelemmel járó kellemetlenségeket, visszaéléseket, vagy azért, mert tiltották otthon a nálánál jóval idősebb, családos diszkótulajdonosssal szövődő kapcsolatát. Egyáltalán öngyilkos akart-e lenni, vagy csak rá akart ijeszteni a szüleire?

Szinte minden megváltozott Magyarországon Molnár Csilla halála óta. Másként látjuk tíz év távlatából Csillát is az azóta választott számtalan szépségkirálynővel történt összehasonlításban. Egy valamit azonban nem lehet másként látni. Ő volt az első. E tekintetben soha sem lesz más ez a királylány.

Balázs Andor

Ha Ön tudja, melyik újságban és pontosan mikor jelent meg a cikk, írja meg az info@molnarcsilla.hu címre!

vissza