Szabad Föld

1985. október 19.

Szépségkirálynő:

A SZÁZOLDALAS BORÍTÓJÁN KEZDTE

Utólag mindenki bennfentes, de akárki akármit is mond, úgy igaz, hogy Molnár Csilla, az idei magyar szépségkirálynő nemhogy nem tudta, de még csak nem is sejtette előre azt, hogy megnyeri a versenyt. Győzelmében kerek e világon csupán egyetlen ember bízott, jelesen lapunk fotóriportere. Úgy meséli, hogy a nyár eleén, amikor Fonyódon járt, akkor lett úrrá rajta valami rendkívüli dolog, úgy érezte, hogy vibrál a levegő.

-Sétáltam a strandon, s egy megfogalmazhatatlan érzés vett erőt rajtam, hogy most a szokásosnál is jobban körül kell néznem. Igen, így volt és… akkor megláttam Csillát. Bemutatkoztam, s megkértem, hadd készítsek róla néhány fényképet. Beleegyezett…

Bizony, Molnár Csilla kötélnek állt, s ennek következtében már győzelme előtt címlap lett: olvasóink az ő színes fényképét láthatták a Százoldalas Szabad Föld nyári kiadásának hátsó borítóján.

-Csak játékból jelentkeztem a versenyre - mondta Magyarország szépe egy nappal koronázása után a szépségverseny sajtótájékoztatóján, a Béke Szállóban. - Most, hogy a dolgok komolyra fordultak, teljesen tanácstalan vagyok. A győzelemmel járó lehetőségek és kötelezettségek aligha egyeztethetők össze a gimnáziumi tanulmányaimmal.

Lapzártáig még nem született meg Csilla döntése, ennek leginkább az az oka, hogy édesapja aggályoskodik. Ő úgy véli, hogy a 17 éves leánynak egyelőre a tanulás a legfontosabb dolga. Úgy általában a papának igaza van, de azt azért tudni kell, hogy a Magyar Média idei szépségversenye nem hasonlítható az elmúlt évek ilyenfajta vetélkedéseihez. Ezőttal ugyanis nem játékról van szó, hanem komoly üzleti vállalkozásról: a győztes számára felkínált reklámlehetőségek egy életre meghatározóak lehetnek.

Kruppa Judit dunaújvárosi óvónő, a verseny másodikja. Ezért is jár a korona, a dicsőség - s alkalmasint az üzlet. A dunaújvárosi apróságok ma bizonyára igen boldogok és büszkék, hogy nekik van a legszebb óvónőjük, de alighanem előbb-utóbb el kell búcsúzniuk Judit nénitől, akinek új szakmát kínálnak.

A már említett sajtótájékoztatón a harmadik helyezett Füstös Veronikával, a rokonszenves fodrászlánnyal egy asztalnál nézhettem végig a tévéközvetítést. Ciontula, azaz Keresztes Tibor a versenyen megjegyezte, hogy hobbija a motorozás, de emellett "nagyon szeretne férjhez menni".

Veronika roppant kínosnak érezte Cintula pletykálkodását, s azt szerette volna, ha a dolog a sajtótájékoztatóra "elfelejtődik". Igen, igen - de hát a kötekedő újságírók számára semmi se szent, így aztán az egyik lap munkatársa felállt és megkérdezte, hogy miről is van szó. Veronika természetesen belepirult, de azért csak kibökte, hogy ő valójában nem általánosságokról beszélt, hanem van konkrét jelöltje, aki - ha akar - érthet a szóból.

Veronika egyébként ez ideig a világon semmiféle reklámajánlatot nem kapott. Lehet, hogy Budapest legszebb leányát, illetve a benne rejlő lehetőségeket a reklámszakemberek még nem ismerték fel? Ki tudja…

Ha már belemélyedtünk a szépségverseny kulisszatitkaiba, essen szó a különdíjas Kalmár Zitáról - végül is az ő díja váltotta ki a legnagyobb visszhangot: a vetélkedő hatodik helyezettje egyéves fotószerződést kapott, s ezután fotómodell-iskolába mehet - ugyancsak egy esztendőre - Kaliforniába. Na, igen: mindehhez járul még kerek százezer forint, több, mint kétszerese annak az összegnek, amelyet a leggavallérabb magyar vállalat kínál a szerződéséhez. Várszegi Gábor, a Gemini együttes egykori basszusgitárosa, az amerikai-magyar fotóvállalat amerikai igazgatója - nem mentegetőzésként, inkább a kedélyek nyugtatásaként - azt mondta, hogy az általa felajánlott díj Amerikában jelentéktelennek számítana egy hasonló vetélkedésnél.

Mészáros Sándor

vissza