Somogyi Néplap

1986. március 21.

Ünnepélyesen megalakult a Bonus Bonorum borrend

A BOGLÁRI MUSKOTÁLY DICSÉRETE

Apród ruhás muzsikusok diszkrét zenéje mellett díszes talárt viselő férfiak és nők gyülekeztek tegnap a Balatonboglári Mezőgazdasági Kombinát szőlőskislaki kastélyában. Fejükön tollas kalap, nyakukban ékes lánc, s a házigazdák egy pohár pezsgővel fogadták a hölgyeket és az urakat. Kattogtak a fényképezőgépek, fényképeztek fotósok és talárt viselők, hogy megörökítsék a boglári kombinát kivételes perceit, az itt megalakult Bonus Bonorum borrend ünnepélyes avatásának pillanatait.

A Franciaországból elindult borbaráti kör mozgalom ma már világszervezetté nőtt, a bor-lovagok eskü alatt népszerűsítik, propagálják a rend tagjainak nedűjét, szószólói a kulturált borfogyasztásnak. Francia, német, angol, belga és svájci vendégek foglaltak helyet a kastély dísztermének asztalánál.

Az Idegenforgalmi Propaganda Vállalat részéről Teszár József nagymester köszöntötte a résztvevőket, tájékoztatva őket arról, hogy tizenkét éve ebben a gazdaságban született meg a gondolat, hogy Magyarországon is alakuljanak bor-lovagrendek. Az első mégsem itt jött létre, a Bonus Bonorum rendet megelőzte a vaskúti, a soproni, a csopaki és az egri rend.
Mészáros Győző vezérigazgató távollétében Szendrődy Győző kertészeti igazgató látta el a Bonus Bonorum rend nagymesteri tisztét.

-Egy meglepetést tartogattam mindnyájuk számára - mondta. - Minden borvidéknek van egy királynője, de olyannal azt hiszem a világon senki nem dicsekedhet, mint mi. Az elnöki asztalnál levő üres székre várjuk a fonyódi gimnázium tanulóját, aki évek óta itt szüretelt a mi gazdaságunkban és tavaly Magyarország szépségkirálynője lett, a közelmúltban Máltában a harmadik.

Molnár Csilla nagy taps kíséretében foglalt helyet az elnöki asztalnál, Szendrődí Győző pedig néhány mondatos tájékoztatót tartott a Dél-balatoni Borvidékről és a boglári kombinátról. Amíg a főkincstárnoki tisztet ellátó Hegedűs Lajos a Dél-balatoni Borvidék legfőbb kiválóságának a boglári muskotálynak dicséretét mondta, a poharakba aranysárga bor került, a rendek képviselői kóstolták, ízlelték, eldönthették magukban, hogy ez a bor és a BB muskotály pezsgő méltó-e a dicsérő szavakra.

A magyarországi borrendek nagytanácsa nevében - mondta Teszár József nagymester -, kérem segítsenek igazi bor-renddé avatni a boglári rendet. Éppen eért néhány kérdést teszek fel mindnyájunk előtt a boglári ceremóniamesternek.

Díszes öltözetben Prileszky Gyöngy, a kutatóállomás csoportvezetőnője válaszolt a kérdésekre, közben bemutatva a borrend alapszabályát, pecsétjét, diplomáját. A külföldi nagymesterekhez fordulva így folytatta Teszár József:

-A látottak, hallottak és a gyakorlati próbák alapján szentesítik-e a megalakulását és méltónak tartják-e az új bor-lovagrendet arra, hogy a borrendek nemzetközi családjának tagja legyen?

"Egyetértünk! Egyetértünk!" - szóltak az asztalok mellől.

Az avatási ceremónia a kastély pinceborozójában folytatódott, ahol Prileszky Gyöngy ceremóniamester egy legendát ismertetett. Hajdanában Boglár falvában éppen szüretidő volt, mikor a törökök lerohanták a falut, s a lakosság a környező mocsarakba menekült, kivéve a falu legszebb, legeszesebb asszonyát, Emesét. Emese kérésére a pasa azt a feltételt szabta, ha a szép magyar nő bekötött szemmel felismeri a faluja borát, akkor megkíméli Boglár lakóinak életét. Nem okozott nehézséget ez az asszonynak. Mint mondta a ceremóniamester, a boglári rend Emese emlékét akarta őrizni, ezért bízta a ceremónia vezetését egy késői utódra és a borrend tagjelöltjeinek próbatétele is ezt a legendát idézi. A rend jelöltjeinek ezután sorra bekötötték a szemét, két poharat adtak a kezükbe, s azt kellett felemelni, amelyikben a muskotály volt. Elsőként Szabó József, a boglári városi tanács elnöke és Molnár Csilla állta ki sikerrel a próbatételt, aztán ünnepélyes esküt tettek, hogy a rend hű tagjai lesznek és minden lehetséges eszközzel segítik a Dél-balatoni Borvidék és az itt termett fennséges muskotály megismertetését szerte a világon. Ez a szándék, ez a cél benne van a Bonus Bonorum rend alapszabályában is.

És jöttek sorra a magyar és külföldi jelöltek díszöltözetben, s a sikeres próba, az eskü után csinos udvarhölgyek adták át nekik a tagságról szóló díszoklevelet, jelvényt, láncot és egy díszdobozt.

Hogy is mondta a főkincstárnok?

"A balatonboglári muskotály bor és a BB muskotály pezsgő szépsége, tüzessége, harmóniája tartsa össze a boglári bor barátait bármelyik égtájáról valók is a világnak." Így legyen!

Vörös Márta

vissza