Ország-Világ

1985 október

A SZÉPSÉG "LEG"-JEI

Tévedések elkerülése végett, a most lezajlott szépségversenyen nem Magyarország legszebb lányát választották ki, hanem "csak" azt, akit a döntőbe jutott huszonöt közül a legszebbnek ítélt a zsűri.

Ezért kezdjük hát a zsűri "leg"-jeivel.

Ez volt az évszázad legkevésbé egyenjogúsított bíráló bizottsága. Összetétele: tizenkilenc férfi és egy nő.

A legnagyobb tapsot kapott zsűritag: Mizsér Attila öttusa-világbajnok, aki - a tévéközvetítés tanúsága szerint - tréning nélkül is könnyen vette az akadályokat.

A legkevésbé következetesnek tűnő bíráló Chrudinák alajos, aki a kül- és belpolitikai szempontok között láthatóan ingadozva pontozott. (Talán ezért érdemelte ki, hogy amikor az eredményhirdetés utánhomlokon akarta csókolni a megkoronázott győztest, a harctéren mindig bátor riporter ijedten belezuhant a színpadi árokba.)

A legbőkezűbb és "legellenzékibb" zsűritag a "gazdag nagybácsi" szerepét vállaló magyar-amerikai fotóvállalat képviselője, aki a verseny hatodik (?!) helyezettjének ítélte oda a százezer forintot és a kaliforniai manökeniskolán való részvételt.

A legtitokzatosabb zsűritag: az Izsáki Állami Gazdaság ingujjban megjelenő igazgatója. (Tulajdonképpen a gazdaság melléküzemágát képviselte, ahol pezsgő készül; mivel azonban nálunk az alkohol propagandája tilos, egy csók kíséretében szó nélkül volt kénytelen átnyújtani az egyik udvarhölgynek a gazdaság ajándékkosarát, megtömve pezsgőkkel.)

És folytassuk a verseny legjeit.

A legfeltűnőbb hiánycikk a szépségverseny döntőjében egy számológép volt. A rendezés ugyanis azzal akarta pótolni a ki nem alakult feszültséget, hogy menet közben nem közölték a zsűri pontszámainak összegét. Fejszámolóművész hiányában így csak találgatni lehetett a verseny állását. Talán több izgalmat okozott volna, ha a nézők folyamatosan összehasonlítják: milyen a női ideálja a zsűriben részt vevő KISZ KB-titkárnak és a Corvin Áruház ugyancsak ott ülő propagandafőnökének.

A zsűri elnökét ért legváratlanabb élmény: a győztes leányzónak akkora volt a fejmérete, hogy a szűkre sikerült szépségkirálynői koronát alig tudta a fejére helyezni. Így aztán az ünnepélyes eredményhirdetés alatt szegény újdonsült királynő egyfolytában támasztgatta a koronát a fejebúbján.

A legeltitkoltabb közreműködő: Antal Imre, akit a program tucatnyi hirdetéséből - ki tudja miért - kifelejtettek, pedig ő volt a rendezvény felöltözött szereplői között a legelegánsabb. Ez érvényes volt rá szóban, megjelenésben és humorban egyaránt.

A legnagyobb pedagógiai dilemma: vajon a szépségkirálynő-választáson részt vevő diáklányokat szólják meg, vagy tanárnő kollégájukat ítéljék el inkább a konzervatív pedagógusok?

A legnagyobb szülői gond: hogyan viselkedjék a családfő, ha kiskorú lányából "királynő" lett? (Az apa nyilatkozata: "Lányomat csak kísérővel engedem külföldre!") Félelmét feltehetően az erősítette, hogy egy többnejűségre törekvő, kairói milliomos is bejelentette: meghívja a tűzről pattant magyar szépséget. Azóta magyar származású felesége közbelépésének hatására a milliomos "pattant meg".)

A legriasztóbb fotók a jelöltekről az áruházi kirakatokban jelentek meg, de a Centrum-akció sikerét bizonyítja, hogy mégis félmillió szavazat érkezett a torzító képek alapján mustrára kitett lányokra. Hiába, akire egyszer azt mondják, hogy szép, az akár az ördög édesanyja is lehet.

Félreértés ne essék, a "Magyarország szépe" választás döntőjébe nemcsak a legszebb, hanem valószínűleg a legintelligensebb lányok jutottak. Legalábbis erre kellett következtetniök a nézőknek abból, amit a műsorvezető a jelöltekről elárult. Csaknem valamennyi szép lány kedvenc hobbija - a bejelentés szerint - az olvasás. És a legtöbb lány két klasszikus regény elolvasása közben is hasznosan tölti az idejét, mint a döntőn bejelentették: lovagol, motorozik, egyikük mellékesen kanárikat nevel. Néhányan azt is vállalták, hogy róluk azt mondják el, miszerint kötni-varrni és sütni-főzni szeretnek - ha muszáj.

A legfigyelemreméltóbb hobbit egy budapesti tizenhat éves gimnazista lány bemutatkozásakor említették: "Kedvenc időtöltése a telefonálás." (Nem derült ki, 1. csak a szépségének köszönheti-e, hogy egyáltalán telefonjuk van?, 2. mit szól ehhez a hobbihoz a) aki a számlát fizeti, b) az ikerállomás tulajdonosa?)

A legirigylésreméltóbbnak a második helyezett bizonyult, legalábbis a hölgyek előtt, miután ország-világ füle hallatára kijelentette, hogy legkedvesebb időtöltése: az evés. Ennek ellenére vonalai megfeleltek a nemzetközi feltételeknek.

Aligha magyarázható meg a rendezőség ama szemérmetessége, amivel elhallgatták a jelöltek különben közszemlére tett testméreteit. Csak a testmagasság közlését engedélyezték. Tessék: most itt állunk, élünk bizonytalanságban hagyva, anélkül, hogy tudnánk: mennyi a csípő-, a derék-, sőt a kebelmérete a verseny legszebbjének, Magyarország szépének!

(Pálos)

vissza