Nők Lapja

1985. január 4.

SZÉPséges győzelem

Rendhagyó osztrák-magyar mérkőzés volt Bécsben karácsony előtt néhány nappal. A Magyar Média és a Miss Austria Corporation rendezésében 10 osztrák és 10 magyar lány állt a pástra, hogy eldőljön, melyik ország lányai szebbek. A magyar csapat a nemrég lezajlott Magyarország Szépe választás első tizennégy helyezettjéből állt össze, élükön Molnár Csillával, Magyarország szépségkirálynőjével. Ugyanígy állt fel az osztrákok együttese is, Miss Austria csapatkapitány vezetésével.
A magyar szépségválogatott a verseny előtt már "edzőtáborba" vonult, Katalinpusztára, ahol Szalma Lászlónak, a Magyar Média művészeti vezetőjének irányításával készültek az összecsapásra: kinek milyen hajviselet, ruha vagy smink előnyösebb.
A magyar csapat a verseny előtt két nappal érkezett meg az osztrák fővárosba Fodros Istvánnak, a magyar rendezőszerv igazgatójának vezetésével. Még aznap este a bécsi Hilton Szálló egyik különtermében zárt ajtók mögött folyt le a sorsolás - ki, hogy, melyik magyar lány melyik osztrákkal vonul fel majd párban a kifutón. (Ugyanis a páros felvonulás után a nemzetközi zsűri mindenkire külön-külön adja pontjait, ezeket összesítik, és amelyik csapat több pontot gyűjtött, az jut tovább az Európa Kupa versenyében, azaz mérkőzik a következő szépségválogatottal, az NSZK-beliekkel 1986 első hónapjában.)
A verseny előtti napot a magyar és osztrák lányok együtt töltötték, közös városnézésen vettek részt, és fogadta őket egy pohár pezsgőre Helmut Zielk, Bécs polgármestere.
Ezen az estén a két szépségkirálynőnek még egy megtisztelő feladat jutott, zsűritagként részt vettek a Miss Wien-választás elődöntőjén. A versenyre késve, de megérkezett Niki Lauda is, a Forma I. autóverseny királya, az osztrákok kedvence.
Másnap a bécsi Hilton báltermében mérkőztek meg a csapatok. Először estélyiben, majd fürdőruhában vonultak fel a nemzetközi zsűri előtt, melynek magyar tagja nem volt. Minden lányt röviden bemutattak a közönségnek is, a magyarokat Ernyei Béla interjúvolta meg, az osztrákokat Erich Reindl úr.
És következett az eredményhirdetés, a rendhagyó osztrák-magyart 21 pont különbséggel mi nyertük. Tehát irány a következő rangadó, színhelye München. Ha a szurkolók kifejezésével akarnánk élni, nyugodtan kiálthatnánk: Szép volt, lányok!

Bécs, 1985. december

Szebeni András

vissza