Népszabadság

1985. október 12.

KIRÁLYI

Igazság szerint úgy is szólhatna ez a cím, hogy királynői, csak van egy kis bibi. Megfogadtam, hogy nem írok a szépségversenyről, írtak róla mások épp eleget. Azért se írok erről a nem mindennapi hírverés közepette lezajlott országos eseményről, mert az ABC csemegepultjánál az eladó, miután kimérte a 15 deka párizsit, váratlanul behajlította a karját, és mutatott valamit. Már-már félreértettem az egyébként félreérthetetlen mozdulatot, amikor rábökött a könyökére, kérdezvén, hogy látok-e rajta lyukat. Nem láttam. Az eladó ezt valóságos csodának minősítette, hiszen állítása szerint az egész szépségkirálynő-választási cirkusz ezen a könyökén jött ki.

Meg azért se írok a szépségversenyről, mert alkalmam volt végighallgatni egy feldúlt apát, aki azt állította, hogy leányának, csakúgy, mint a többi jelöltnek, kötelezvényt kellett aláírnia, mely szerint a versenyt rendező Magyar Média kizárólagos igényt formálhat rájuk a reklámtevékenységben, más cégekkel szerződést nem köthetnek. Az apa, miután leányának még van egy éve az érettségiig, azt szerette volna, hogy addig ne kelljen elköteleznie magát mindenféle reklámoknak és hirdetéseknek, ám a szervezők nem tettek kivételt. Illetve utóbb kiderült, hogy mégis tettek, a döntőben induló lányok közül egyetlenegy mindvégig megtagadta a szóban forgó kötelezvény aláírását, meg is bünhődött érte keményen. Hatodik lett, és elnyerte a Fotex különdíját. Százezer forint, plusz egyéves kaliforniai fotómodell-ösztöndíj. Holott ha elkötelezi magát, és netán bekerül az első három legszebb lány közé, kaphatott volna egy hátormnapos bécsi utat, amelyért kevésbé szép magyar lányok hasztalan epekednek. Hacsak eszükbe nem jut bemenni az utazási irodába, és befizetni egy háromnapos bécsi útra, de persze ez sem a saját véleményem, csak azt szajkózom, amit néhány elfogult tévénézőtől hallottam, akik még olyasmit is mondogattak a bécsi háromnapos fődíjak és az egyéves kaliforniai mellékdíj összevetése kapcsán, hogy minálunk más téren is hasonló a helyzet. Nem mindig a legjobbak járnak a legjobban.

Továbbá azért se írok a szépségversenyről, mert úgy veszem észre, hogy a róla szóló televíziós összefoglaló műsorra tűzésének dátuma sokakat kihozott a sodrából, minek idegesítenénk fel őket, amikor nagy nehezen már kezdenek megnyugodni. Így csak annyit kockáztatnék mag, hogy a tévé műsorigazgatósága alighanem azért választotta pont október 6-át, mert finom ösztönnel megérezte, hogy a szépségverseny csak a jelöltek elenyésző kisebbségének hozhat győzelmet, a nagy többség számára inkább csak vesztőhely, mondhatnánk úgy is, hogy gyásznap. Akkor pedig tulajdonképpen stimmel is a dátum. Különben sem lehetett várni a műsorra tűzéssel, hiszen a világ lélegzet-visszafojtva leste, hogy a szocializmust építő Magyar Népköztársasában kit választanak szépségkirálynővé.

Ezzel már ott is vagyunk a fő oknál, amiért ennyire nem akarok írni a szépségversenyről. Hogyisne, még majd politikai felhangokat vélnek kihallani a mondókámból, holott a szépségkirálynő-választás bevallottan nem más, mint egy gazdasági vállalkozás a sok közül. A rendezők szerint úgy kell felfogni, mint kölcsönösen jövedelmező üzletet, mellyel a szervezők is megtalálták a számításukat, és a versenyző lányok is megkeresték a maguk pénzét. Az elődöntőkön például fejenként 200, azaz kettőszáz jó magyar forintokat, ami a jelenlegi árfolyamon számolva még a négy dollárt is eléri. Mint említettem, az egésznek semmi köze a politikához, ezért rubelre nem is számítom át.

Egy szó nem sok, de belőlem annyit se húznak ki a lezajlott szépségkirálynő-választásról. A jövővel kapcsolatban se bocsátkozom találgatásokba, csupán továbbítom, mint a tömegtájékoztatás terén dolgozók egyike, azt, amit hallottam. Hogy állítólag lesz hivatalos férfiszépségverseny is, ezt a nemek közötti egyenjogúság alapján álló társadalom nem igazán halogathatja tovább. Úgy tervezik, hogy a Mister Magyarország címért versenghet minden 16 és 26 év közötti nőtlen fiatalember, még az esetben is, ha nem tagja a KISZ-nek. A díjakról annyi szivárgott ki, hogy a hatodik helyezettől felfelé a fiúkat százezer forintos jutalom mellett egy évig kihívják Floridába, odaszakadt milliomos hazánk hölgyei, míg az első három helyezettet másfél évre behívják sorkatonai szolgálatra, a teljes zsold összegének folyósítása mellett.

Most jut eszembe, hogy két nap múlva ünnepélyesen megnyílik Budapesten a Kaltenberg bajor királyi söröző. Mint hírlik, eljön az avatásra a bajor királyi család több tagja is. Mi pedig állhatunk majd szégyentől égő orcával. Ott lesz a királyi söröző, a bajor királyi család, a magyar király meg sehol.

Esetleg vissza kellene állítani a királyságot. Persze, csak szigorúan gazdasági vállalkozásként.

Árkus József

vissza