Magyar Nemzet

1985. október 7.

Magyarország szépe

16 ÉVES, 178 CENTI MAGAS

Hazánkban utoljára 1934-ben tartottak "Miss Magyarország" szépségkirálynő-választást. Pontosan ötven évvel később a szervezők hozzáláttak egy újabb, ahhoz hasonló verseny szervezéséhez.

Bécsi példa

Az előzmények közé tartozik, hogy tavaly decemberben Bécsben rendezték a Miss Európa szépségversenyt, amelynek résztvevője Tóth Rita, aki bár nem képviselhette hazánkat, mint Miss Magyarország, hiszen idehaza nem volt ilyen verseny, mégis az osztrák fővárosban harmadik helyezést ért el. A sikeren felbuzdulva a Milde Sorte ég ügynöksége, a Pro Market felvette a kapcsolatot a Magyar Médiával, hogy szervezzenek Miss Magyarország versenyt hazánkban.

Vartus Péter, a Magyar Média főosztályvezetője, a Magyarország szépe verseny egyik szervezője:
- Az osztrák cég nemcsak hogy kapacitált bennünket egy ilyen vetélkedés megszervezésére, hanem anyagilag is támogatott minket. Annyit elmondhatok, hogy százezer schillinges összegekről van szó.
- Milyen feltételei vannak egy ilyen szépségverseny megrendezésének?
- Először is meg kellett tanulnunk, hogyan kell egy ekkora rendezvényt megszervezni. A Miss Europa Corporation támogatott bennünket. A verseny meghirdetésekor figyelembe kellett vennünk bizonyos európai sztenderdeket, "szabványokat". A verseny résztvevői csak olyan hajadonok lehettek, akiknek életkora 16 és 27 év között van, testmagasságuk pedig meghaladja a 160 centimétert. Ezeket a feltételeket a verseny kiírásakor természetesen közzétettük. Felhívásunkra kétezer jelentkezés futott be. Végül 215 lány került az elődöntőbe.
- Hogyan garantálták a verseny és a zsűrizés tisztaságát?
- Elsődleges célunk volt a verseny tisztasága, és hogy a zsűri munkájára se legyen panasz. Ezért a különböző helyszíneken olyan embereket kértünk fel erre a tisztre, akiknek személye eleve garanciát jelentett. Végü is a középdöntőkből 5 versenyző került az október 5-i döntőbe.
- Mennyibe került az egész Miss Magyarország-verseny?
- Két és fél millió forintba.Mivel a Magyar Média nyereségérdekeltségű vállalat, természetesen arra törekedtünk, hogy mi is jól járjunk.
- Mekkora az önök haszna?
- Körülbelül egymillió forint.
- Honnan sikerült a szükséges tőkét előteremteni?
- A versenyt anyagilag is támogatták magyar vállalatok és a jegyeladásból is befolyt némi bevétel.
- Melyek ezek a vállalatok és mennyi pénzt adtak?
- A Centrum Áruház Vállalat, a Caola, a Fotex, a Budapest Tourist, a Fabulon és az Izsáki Állami Gazdaság. Az előzetes megállapodások szerint nem közölhetem a sajtóval a támogatások pontos összegét. Annyit mindenesetre elmondhatok, hogy nem egyforma arányban támogatták a versenyt.

A főpróba

Október 4-én, a délutáni órákban főpróbára érkeznek a Magyarország szépe-verseny döntőjébe került lányok. A Budapest Kongresszusi Központ öltözőfolyosóján csinos, vonzó külsejű versenyzők sürögnek-forognak. Vidámak, tele vannak vitalitással és hittel. Az arcok azonban komorrá válnak, amikor arra kérem őket, hogy beszélgessünk.
- Nem nyilatkozom - mondja az egyik lány.
- Én sem! Én sem! - visszhangozzák a mellette állók is.
- Miért nem?
- Azért - feleli az első lány -, mert már annyi rosszatt összeírtak rólunk.
- Miket írtak?
- Hogy ilyen külsővel egyáltalán hogyan lehet Magyarország szépe verseny döntőjébe kerülni. De azért kíváncsi volnék rá, hogy aki ezt le merte írni, annak milyen a felesége. Az egyik királynőjelöltnek eddig hatezer forintjába került a verseny. Ennyit költött ruhákra, cipőkre és szépítő szerekre. Egy másik lány attól tart, hogy a közszereplés hátrányosan érinti majd további iskolai pályafutását, ott ugyanis nem tudnak arrl, hogy benevezett a versenyre. Vannak szkeptikusok és vannak jólértesültek. Egyesek már biztosan tudják, hogy ki lesz a győztes, mert szerintük - itt is érvényesül a protekció.

Az idő előrehaladtával egyre feszültebb a hangulat.
Október 5-én este nyokc órakor, ha egy kicsit döcögősen is, de megkezdődik Magyarország szépének választása. A lányok először nagyestélyi ruhában vonulnak végig a színpadon. Látszik elsőre, hogy amatőr verseny ez a javából, mert a színpadi mozgás még sokak számára okoz gondot.
A közönség lelkesen figyeli és ünnepli a versenyzőket, akik már fürdőruhában, félórával később bikiniben járulnak a zsűri elé, melynek tagjai egy és tíz pont közötti értékkel "minősítik" szépségüket. A publikum természetesen megjegyzéseket tesz, vagy nemtetszését fejezi ki, ha értékítélete nem találkozik a zsűriével. De hát ettől szépségkirálynő-választás a szépségkirálynő-választás... A lányok pedig rendíthetetlenül vonulnak, mosolyognak, vonulnak, mosolyognak, reménykednek. Szemek villognak, csípők ringanak...

Este tizenegy óra körül - a pontszámok alapján - már sejteni lehet, ki az a három szépség, aki a dobogós helyezésért küzd. Az eredményhirdetés előtt azonban még szünet következik. Pillanatok alatt pletykák, vad híresztelések kelnek szárnyra, hogy a 22-es versenyző az egyik zsűritag unokahúga. Sírni- és nevetnivaló az egész.

És végre az eredményhirdetés!
Harmadik lett a budapesti Füstös Veronika, foglalkozására nézve fodrász. Második helyezést Kruppa Judit ért el, aki dunaújvárosi óvónő. Magyarország szépe, vagy ahogy külföldön majd szerepelni fog, "Miss Magyarország" Molnár Csilla Andrea fonyódi diáklány.

Díjak

A díjak ígéretesek. Reklámszerződésekkel, külföldi utazásokkal, ruhákkal, kozmetikumokkal, virágokkal halmozták el a szépségkirálynőt és udvarhölgyeit. És sok pénzzel. Ám a nézők között egyöntetű a vélemény, hogy anyagilag a legértékesebb díjat Kalmár Zita nyerte, aki a Fotex magyar-amerikai vegyes vállalat jóvoltából egy esztendőt tölthet Kaliforniában, egy fotomodellképző iskolában. Biztos, hogy a többiek sem járnak rosszul...

Boros István

vissza