Magyar Nemzet

1985. december 2.

I. Magyar Versenyautó Kiállítás

A KÖZÖNSÉG IGENT MONDOTT

Amikor napvilágot látott az ötlet, miszerint a Budapest Sportcsarnokban versenyautó-kiállítást rendeznek, bizony sokan fanyalogtak. A kétkedők azt hangoztatták, hogy ugyan kit érdekel majd néhány egy helyben álló autó, motor vagy, szárazra vetett motorcsónak? Mert mindezek az eszközök az utakon, a vízen, de mindenképpen versengés közben izgalmasak, no de egy sportcsarnokban...? A konvenciók rabjai ilyen környezetben inkább néznének kosárlabdát, jégkorongot, ökölvívást, s megannyi más, igazán terembe való sportágat. Az aggodalmaskodók újabb erősítést kaptak, amikor a szervezők közölték a belépők árát: a 160 forintos felnőttjegy kicsit túlzásnak tűnt.

A rendezők viszont abban bíztak, hogy az autósport kedvelői szívesen járják körül azokat a gépeket, amelyek a versenyeken csak elsuhannak előttük, szívesen váltanak szót a máskor megközelíthetetlen, az újságokban megnyilatkozó pilótákkal. A házigazdák úgy számoltak, ha a városoktól nemegyszer eléggé távoleső pályákra is tízezrek látogatnak el, ezek az emberek bizonyosan ott lesznek a Budapest Sportcsarnokban is.

A szépek szépe

A péntektől vasárnapig tartó bemutató a rendezőket igazolta, a közönség a kiállításon talán senki által nem várt tömegben adta le szavazatát, ilyen formábanis igent mondott az autósportra. Az első nap lévén péntek és munkanap - még nem hozott kasszasikert. Pedig már ekkor is minden a helyén volt. Eljött a megnyitóra a Forma I-es világcirkusz mindenható ura, Bernie Ecclestone is. A forma I-es Gyártók és Konstruktőrök Szövetségének a vezetője is díszvendégként töltött néhány percet az Audik, Renault-ok, Ladák, Skodák és Wartburgok között. Leghosszabban természetesen a díszhelynél időzött, ahol a Forma I-es világbajnokság idei győztes autójának, a McLarennek a pontos mása állt.

Ecclestone-non kívül más hírességek is voltak a teremben, hiszen szerepet kapott a kiállításon Magyarország szépe is. Az ifjú, talán túlságosan is ifjú, hölgy szemmel láthatóan még kissé zavartan viseli koronáját, a középiskola padját túlságosan hirtelen váltotta fel az uralkodói trónnal. Készült róla néhány felvétel, a fotósok kedvéért körbejárta a kiállítást. a királynő senkivel sem kivételezett, ugyanúgy mosolygott a McLaren autó tetején, mint a világbajnok magyar motorcsónak-válogatott tagjainak körében. Szép hölgyeket a szépségkiálynőn kívül is alkalmaztak, miként ez az autóshow-kon természetes.

A szervezők a szombati napra tartogattáka legnagyobb csemegét, Budapestre várták a Forma I-es világbajnokság 1982-es győztesét, a finn Keke Rosberget. Talán ezért, talán másért, de az érdeklődés minden elképzelhetőt felülmúlt. A Népstadion környéke egy teltházas válogatott labdarúgó-mérkőzés idejére emlékeztetett. Mindenütt autó, parkolóhelyet csak tisztes távolságban lehetett találni. A pénztáraknál hosszú sorok kígyóztak, a 160 forintért kínált belépők gyorsan fogytak, s egymás után találtak gazdára a szinténnem ingyen mért plakátok is. Bent a csarnokban pedig közelharcot kellett vívni ahhoz, hogy akár csak egy pillantást vethessen valaki az autócsodákra. Most nem a kocsik és a motorok robogtak el a nézők előtt, hanem a szemlélődőket sodorták tovább hozzájuk hasonlóan kíváncsi társaik.

Eközben a Stadion Hotelben az újságírók Keke Rosbergre vártak. A finn autós magánrepülőgépe tíz óra után néhány perccel landolt a ferihegyi betonon, de mert a budapesti utcákon nem versenyautóval közlekedett,

 

vissza