Magyar Hírlap

1985 október 8.

Jegyzet

A KISKORÚ KIRÁLYNŐ

Megint van közös témánk. Magyarország szépéről - a magam részéről csak helyeselni tudom, hogy "felsőbb utasításra" a rendező Magyar Média megváltoztatta a Miss Magyarország elnevezést, mely titokzatos utasítás a verseny sajtótájékoztatóján egyik szellemes résztvevője szerint nyilván Lőrincze Lajostól érkezett - szóval friss szépségkirálynőnkről bárhol és bárkivel lehet beszélgetni. Nem is ám csak úgy félvállról, hogy tényleg szép-e és tényleg ő a legszebb? Mert ez is jó téma - nekem tetszik, azt hiszem, felnőtt korában gyönyörű, érdekes nő lesz, és állítólag duplán számít a dicséret, ha szintén nőtől származik - de hamar meg lehet tárgyalni.

Sokkal problematikusabb Magyarország szépének az életkora. A szép, sudár Csilla tizenhat éves és gimnazista. Mi lesz a tanulással, ha Kairóba jár télen nyaralni, majd Máltába utazik az európai, aztán Miami Beach-re az amerikai szépségkirálynő választásra? És egyáltalán, mi lesz Csillával, ha aláírja a felkínált egyéves reklámszerződést? Felköltöznek szüleivel a kedves Fonyódról a zajos fővárosba? Délelőtt iskolába jár, délután műterembe és divatbemutatóra...?

Egyes szigorú vélekedők szerint pedagógiai vétség volt a kislánynak pénzt és szerződést ajánlani, zárolni kellett volna mindkettőt nagykorúságáig. Más szakértők szerint a legnagyobb veszély Kairóban leselkedik királynőnkre, hiszen nem kétséges, hogy az egy hetes vendéglátást felajánló egyiptomi úrnak milyen hátsó szándékai voltak az akkor még ismeretlen szépség meginvitálásakor.... Bár Csilla bejelentette, hogy a meghívást csak akkor fogadja el, ha vele mehet a kísérője is, az aggodalmaskodókat ez sem nyugtatta meg. Szerintük Csilla mamája sem elég, testőrök kellenének a gyönyörű kicsike oldalára.

A szépségkirálynő azt sem titkolta, hogy az iskolában rosszul áll a szénája, és hogy nincsenek illúziói: az egyeseket a szépségével nem fogja kijavítani. Mindenesetre az is valami, hogy egyáltalán ki akarja őket javítani. Remélhetőleg semmi sem tántoríthatja el ettől a szándékától. Ha másban nem, a szigorú Molnár-papában bízik az ország érdeklődő apraja-nagyja: ő majd résen lesz.

Mert most már késő az aggályoskodás: kislány a királynő. A szépségversenyek európai előírásai szerint nevezhet, aki elmúlt tizenhat éves, 160 cm-nél magasabb és hajadon. Ha más népek nem féltik kiskorú leányaikat, talán mi is sorsára bocsájthatjuk Csillát. Csak ne felejtse el túl hamar, hogy ezt az egész versenyezdit egy nappal a győzelem után még játéknak tartotta, és izgult, nehogy kinevessék miatta a többiek a gimiben.

-gsa

vissza