Retro évek
így éltünk 1985-86

Magyarország szépe

1985. október 5-én volt a szépségverseny döntője, kilenc hónap és öt nap múlva a királynő már nem élt. Amennyire lelkesedett érte a nagyközönség a versenyen, úgy megdöbbent a halálán. A történet jól tükrözi az akkori Magyarországon dúló, mucsai amatőrséget, a kapzsiságot és azt a tényt, hogy az állambiztonsági apparátus csápjai a hétköznapi élet és a gazdaság minden zugába elértek. Résnyire nyílt egy ajtó a Nyugat felé, de ezt a nyitást csak azok használhatták ki, akiknek erre politikai felhatalmazásuk volt. Az eset a 2010-es évekre nézve is tanulságos, azzal a különbséggel, hogy ma már az a bizonyos ajtó tárva-nyitva áll.

 

Tudósítás az Esti Hírlapban
1985. február 18-án

"Ma délelőtt a Buda Penta Szállóban sajtókonferencián számoltak be a Magyar Média eddigi eredményeiről, 1985-ös programjairól. Mint elmondták: a Lapkiadó Vállalaton belül 1982 áprilisában megalakult - reklámakciók, lakossági tájékoztatók, rendezvények, kiállítások szervezésére létrehozott - leányvállalat ez év januárjától a Művelődési Minisztérium alá tartozik, s bár továbbra is leányvállalatként működik, de már nagyvállalati jelleggel. (...) Az idei munkatervet ismertetve többek között bejelentették: először lesz hazánkban hivatalos szépségverseny a Miss Európa társaság előírásai szerint, mely egyúttal egyik versenye az európai szépségkirálynő-választásnak. Rendezője a Média, a döntő színhelye október 4-én a Budapest Kongresszusi Központ."
(Október 4-éből végül október 5-e lett, a tévé másnap, felvételről közvetítette a teljes döntőt.)

Egyvalaki ért a nőkhöz

A jelentkező szép lányok azt hihették, ha bekerülnek a legszebbek közé, kiszabadulhatnak a magyar hétköznapok szürkeségéből. Ahogy egyikük, Molnár Csilla (névrokon), cipőgyári meós fogalmazott: "Nem leszek egy hulla. Egy tizennyolc éves hulla." A külkereskedelmi jogot frissen megszerző Magyar Média viszont nagy üzletet látott a szépségversenyben, amelynek megrendezési jogához Ausztriában, egy bonyolult, cigarettával és reklámmal kapcsolatos ügylet során jutott hozzá. A húsztagú zsűriben a magyar és az osztrák média, valamint üzleti élet illusztris képviselői kaptak helyet Chrudinák Alajostól Várszegi Gábor Fotex-igazgatóig. Szakmai kérdésekben Ernyey Bélára hallgattak, aki nemcsak hogy nagy sztár volt német nyelvterületen, de "értett a nőkhöz" és a szépségversenyekhez, amellett a Playboynak is fotózott. Ernyey pedig állítólag kijelölte győztesnek Molnár Csilla Andreát, a nem egészen 17 éves fonyódi gimnazistát - aki szerinte "szépségkirálynőnek született" - meg két udvarhölgyét, Kruppa Juditot és Füstös Veronikát (miközben a hatodik helyezett Kalmár Zitával kötött fotómodell-szerződést). A zsűri tartotta magát a megállapodáshoz, és eszerint pontozott.

Egy befolyásos elvtárs

Molnár Csilla nem tervezte, hogy húszéves koráig modell lesz, be akarta fejezni a gimnáziumot, aztán kozmetikusnak készült. Az "üzletemberek" és az önjelölt menedzserek azonban nem hagyták, hogy a saját életét élje. Rá is megalázó szerződést akartak kényszeríteni: havi kétezerért lehetett volna a Centrum Áruházak reklámarca. A szerződést szülei nem írták alá, erre a Magyar Média belügyi, sőt KGB-s kapcsolataira hivatkozó vezetője megfenyegette őket - egy fonyódi vendéglőst és feleségét -, hogy visszaveszik lányuktól a koronát (legalábbis így számolt be róla az összetört Molnár házaspár). Ha önállóan akarna útlevelet kérni, és önállóan próbálkozna Nyugaton, ne is számítson rá, hogy megkapja. "Hogy lehet, hogy a pártból ilyen emberek kerülnek magas állásba?" - csodálkozott Molnár Csilla.

Mielőtt kijutott volna Máltára, az 1986-os Miss Európa versenyre, még egy ízléstelen botrány következett. Pauer Gyula, az elismert avantgárd szobrászművész, akit megihletett, hogy ugyanott, ahol máskor a "Világ proletárjai, egyesüljetek!" felirat díszlik, most Magyarország szépét választják, gipszlenyomatot készített a győztes lányokról annak jelzéseként, hogyan használja föl az üzleti világ a szépséget. A gipszminták vételénél jelen volt a Fotex megbízásából dolgozó két fotós, Fenyő János (akit 1998-ban mint médiacézárt gyilkoltak meg) és Bacsó Béla. Lefényképezték a majdnem meztelen lányokat, és a Fodros elvtárssal (Magyar Média) kötött megállapodás alapján - a lányok engedélye nélkül - a képeket eladták a Lui Deutschland című, erotikus férfilapnak. Molnár Csillát megkímélték, neki csak a szobráról közöltek fotót ostoba, durva kísérőszöveggel, "mit szólna ehhez Lenin elvtárs?"-stílusban. Ha aktfotó jelenik meg róla, diszkvalifiklálják az európai versenyen. Máltán végül harmadik lett.

Álmodj, királylány"

A Molnár családról, amiért nem állt kötélnek, rosszindulatú pletykákat terjesztettek el - például hogy a "dúsgazdag" apa lefizette a zsűrit -, rájuk küldték a népi ellenőrzést és az adóhivatalt. Valójában egy szerény, de jó főztjéről híres vendéglőt vezettek kemény munkával, a lányuk is segített. Nem kímélték a pletykák Molnár Csillát sem. A férj, a feleség és a lányuk között megromlott a kapcsolat, veszekedtek, az apa szívproblémákkal az intenzív osztályra került. A szépségkirálynő "ki akart szállni" abból a torz, "üzletinek" nevezett világból, amelybe belekényszerült. 1986. július 10-én elkeseredettségében altatóval megmérgezte magát, de csak azért, hogy felhívja a figyelmet kétségbeesésére. A házból letántorgott a vendéglőbe, monda, hogy nem akar meghalni, de már nem tudták megmenteni.
Az 1986-os magyar szépségversenyt a középdöntők közben leállították, csak 1989-ben rendeztek újat. A jelentkezés alsó korhatárát addigra már 17 évre emelték. A tragikus történetről és hátteréről Gazsó L. Ferenc és Zelei Miklós Szépséghibák (1986), Friderikusz Sándor Isten óvd a királynőt! címmel írt könyvet, Dér András és Hartai László pedig Szépleányok címmel dokumentumfilmet forgatott. A Molnár Csilláról szóló Álmodj, királylány 1990-ben, Homonyik Sándor előadásában az Év dala lett. Dr. Fodros Istvánt, a Diplomata Magazin igazgató-főszerkesztőjét, Sao Tomé és Principle tiszteletbeli konzulját 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

vissza a "Könyvek" menübe...