Nők Lapja nosztalgia - A NYOLCVANAS ÉVEK

Korona helyett boldogság
Klem Gabriella is lehetett volna Magyarország szépe

Éljen a királynő! Ezzel a címmel tudósított A Nők Lapja a nyolcvanas évek leganagyobb eseményéről, a hazai szépségkirálynő-választásról. A korona a tizenhét éves fonyódi diáklány, Molnár Csilla Andrea fejére került.

Már akkor is akadtak, akik bundáról suttogtak - hiába, nem megyünk a szomszédba egy kis irigységért -, mégis, amikor öngyilkos lett, egy ország gyászolta megrendülten. Utána megindultak a találgatások és az újabb pletykák. Aztán minden elcsendesült. A finom szépségű kislányra csak Diana hercegnő tragikus halála terelte ismét a figyelmet. Többen hasonlatosságot véltek felfedezni kettejük külsejében és tragikus sorsában.

Budapest Szépe

Vajon mi lett a többiekkel? Valahogy eltűntek a szemünk elől. Nem sikerült a nyomukra bukkannom. Fogtam a telefonkönyvet, és szerencsém volt. Elsőre mindjárt Klem Ervin vette fel a készüléket, annak a Klem Gabriellának az édesapja, aki az egyik nagy esélyes volt, végül a nyolcadik helyen végzett. A hajdani Budapest Szépe - így nevezte el Cintula, az elődöntő konferansziéja, amikor kihirdette a győztest -, ma is nagyon szép. Sugárzik róla, hogy boldog, harmonikus házasságban é a férjével, dr. Győri Gábor orvossal, és öt gyönyörű gyerek büszke anyukája. A csillogás nem vakította el, a szépségiparban tett kirándulásról neki csak kellemes emlékei maradtak. Azzal együtt, hogy látott egyet s mást, ami akkor is óva intette volna, ha nem tart ki elhatározása mellett: nevezetesen, hogy befejezi az egyetemet, és megszerzi a fogorvosi diplomáját.

- Kíváncsivá tesz. Miért jelentkezett a szépségversenyre egy komoly, jól tanuló egyetemista, aki amúgy más jövőt képzelt el magának, és túlzottan arra sem volt rászorulva, hogy vagyont keressen a szépségével?

- Talán épp ezért - mondja elgondolkodva. - Egyébként apukám bíztatására, aki hallotta a hirdetést a rádióban. Tizenkilenc éves voltam, elsőéves egyetemista, mi tagadás, engem is izgatott, milyen lehet belülről a szépségkirálynő-választás. Csak azt kértem aputól, aki szeretett dicsekedni a lányával, hogy tartsa titokban, nehogy megtudják az egyetemen. Erre mi történt? Nyertem az elődöntőben, és másnap minden újság lehozta a fotómat. Következtek a középdöntők - kettőt rendeztek ebből is Pesten -, az egyiken én lettem az első, a másikon Kruppa Judit. Több mint kétezer jelentkezőből végül huszonöten jutottunk be a döntőbe, és ott már óriási felhajtás volt körülöttünk.

Gabi volt az egyik nagy esélyes. Fotózták, interjúkat adott, Dér András Szépleányok című filmjébe is beválasztották. A forgatást még Csilla nélkül kezdték el, s hogy mégsem maradt ki, abban jelentős része volt királynővé koronázásának, majd halálának. Mindkettő váratlanul érte a lányokat. Egymás között szoktak tippelni, hogy "szerinted ki lesz a győztes?", ám Csilla neve fel semmerült. Elismerték, hogy szép, mégsem gondolták volna, hogy ő lenne a legszebb.

- Ezután hideg zuhanyként érhetett az is, hogy a vártnál hátrább, a nyolcadik helyen végeztél.

- Eleve úgy indultam el a versenyen, hogy a közelébe sem kerülhetek az első helynek. Kicsit azért furcsának találtam a nyolcadikat, az előzmények után, végül is jobban jártam, mint a győztes. Egy évig lehettem egy kozmetikai cég háziasszonya, ami kellemes és jövedelmező elfoglaltság volt. Élveztem a farmerből, pólóból belezuhanni egy Intercontinental divatbemutatóra, tetszett, hogy fotóznak, és ezért még fizetnek is. az egész az ölembe hullt, egy lépést sem kellett tennem érte. Csilla még egy fillért sem látott, amikor én már megvettem a kocsimat, abból a pénzből, amiben megállapodtunk a szerződésben.

Csillának nem volt szerencséje a szerződéssel. Nem tudtak megegyezni a kikötéseken, emiatt a cég nem fizetett, de a kizárólagos jogokról nem mondott le. Amíg a többi lány vígan élt azzal a lehetőséggel, hogy népszerűségük hoz valamit a konyhára is, a királynőt kis híján a koronájától is megfosztották. Különféle mendemondák terjedtek el. azért nyert, mert lefizették a zsűrit, meg lefeküdt ezzel-azzal, amazzal. Gabi szerint ebből egy szó sem igaz.

Nem szeretnék és nem is tudnék semmi rosszat mondani róla. Azt sem gondolom, hogy súlyos hibát követett volna el. Az aktfotózási ügy persze nagy botrányt kavart. Még azzal is megfenyegették Csillát, hogy elveszik tőle a koronát, mert megsértette a versenyszabályokat. Szegény, fel sem foghatta, mibe rángatták bele.

- Milyennek láttad a versenyen?

- Aranyos lány volt. Igazából csak a döntőn találkoztam vele. Később többet beszélgettünk Bécsben, ahol a tíz legszebb magyar lányt összehozták a tíz osztrák legszebbel. Csalódott volt, bántották a támadások. senkire sem számíthatott.

- Végül is miért lett öngyilkos?

- Sokat töprengtünk ezen mi is. Magamról tudom, milyen jó érzés ott állni a színpadon. Fény, virágcsokor, ezer fotós. Aztán hirtelen belezuhan az ember valamibe, amire nem készült fel. Vele is ez történhetett. Valószínűleg meg sem fordult a fejében, hogy első lehet, és egyszer csak ott állt a fényben, koronával a fején. Utána meg a nagy semmi. Egy édes, tizenhét éves gimnazista lány mit tudhatott arról, hogy a szépségipar nem egy jópofa buli, hanem kőkemény biznisz. Mindent elhitt. Komolyan vette, hogy ő a magyar szépségkirálynő. Úgy fogta fel, mint küldetést. Ez is nagy nyomás lehetett rajta, hiszen erre végképp nem lett volna alkalmas. Sztár abból lesz, akit megcsinálnak. Kimondani is rémes, de így mondják manapság. Akkor ez még nem volt divat nálunk - a lányok valóban önmagukat adhatták, a saját bájukat és hamvasságukat -, de már akadtak, akik kihasználták ezt, és hasznot húztak belőle. Végső soron Csilla a saját hiszékenységének esett áldozatul. Mindent beígértek neki és nem tartottak meg semmit.

- Sokat mesélek a lányaimnak, ennek a csillogó világak a sötét hátteréről - mondja Gabi és kinyitja a laptopot, hogy megmutassa a fotón a gyerekeit. Gyönyörűek. Eszter, a legidősebb tizenhat éves, gitározik, hegedül, lovagol és imádja a kutyáját. Dorka egy évvel fiatalabb nála, 184 centi magas, válogatott kosárlabdás és fantasztikusan klarinétozik. A tizenkét éves Gabi sportakrobatikázik, zongorázik, trombitál és tavaly megnyerte a diákolimpiát. Péter tíz múlt, úszik a Fradiban, vízilabdás, akár az apja, aki a válogatottban is játszott, és tizenöt évesen, a Stúdium Dixy Land zenekarukkal megnyerték a Ki Mit Tud?-ot. A szépségverseny után ismerkedtek meg, az egyetemi gólyabálon, Pirike hét és fél éves, igazi ötödik gyerek. Azért süt a nap, hogy neki jó legyen, nem ismer mást, csak örömöt. Ha rájuk néz, Gabi úgy érzi, hogy ennél nagyobb boldogság a világon nincs.

Vadas Zsuzsa

vissza