SZÉPLEÁNYOK

Rendező: Dér András, Hartai László
Operatőr: Dér András, Hartai László
Vágó: Miklós Mari
Hangmérnök: Laczkovich Péter
Balázs Béla Stúdió, Társulás Stúdió
2600 m, 90', színes, 35mm

A FILM MEGTEKINTÉSE ITT >>>

"...Sajátos módon ki tud lépni a publicisztika kötelmeiből a Szépleányok, Hartai László és Dér András "filmlemeze". A két fiatalembe ugyanis akart csinálni egy sikertörténetet. Merthogy úgyis az ellenkezőjével van tele becsületes sajtónk és becsületes művészetünk is (a többiről most ne essék szó, hátha kihull az idő rostáján). Leforgatták filmlemezük "A" oldalát a sikerről. Szépségkirálynőnk: kiskacsa-léttől a hattyúvá válásig. Minden színes és fényes, a hétköznapi kis életképek szürkesége csak még jobban kiemeli a jeles napok sugárzását. Íme, lehet nálunk is karriert csinálni! Aztán ott maradtak leforgatni a következményeket is, ami egy lány halálához, sokak kiábrándulásához, hétköznapi tragédiákhoz vezetett. Ez lett a "B" oldal. A film dramaturgiai feszültségét adja, hogy nincs prekoncepció. Eleinte valóban a sikert látjuk, az alkotók nem avatkoznak bele az utóbb történtek nevében az alaptörténetbe. Annál vádlóbb aztán a második oldal. Hogy karcsú derékkal és telt kebellel, szabályos vonásokkal és szép termettel ugyanúgy csapdába lehet kerülni, mint emberiséget megváltó szándékokkal. Csak az kell hozzá, hogy a közeg, a mechanizmus azonos-közös legyen. Hartai és Dér nem véleményez, nem is mondat ki mindent verbális szinten. Elfénytelenedő képekkel és dramaturgiai feszültséggel érzékeltetik a kiúttalanságot - és ezzel ők is példázatig jutnak az egyedi felmutatástól." (Filmkultúra, 1987 április-május)

Dér András és Hartai László dokumentumfilmje színes, zenés "filmlemez", körkép az 1985-ös első, "szocialista" szépségversenyről. Legalábbis annak szánták - aztán a sors közbeszólt.

A két fiatal rendező nagyon jó érzékkel látta meg a szépségverseny megfilmesítésében rejlő lehetőségeket. Jól sejtették, hogy amit a színpadon innen látunk, az egy egészen más világ, mint ami valójában a színfalak mögött rejtőzik. Kíváncsiak voltak, mi rejlik a kulisszák mögött, s milyen egyéni sorsokból áll össze ez a nagy publicitással beharangozott szépségverseny.

Már a kezdetektől - a selejtezőktől - kezdve filmezték a lányokat. Egy idő után úgy érezték, hogy szinte mindegy, hogy melyik vállalat szervezte volna meg a versenyt, mert szerintük nagyjából ugyanígy zajlott volna, bárki is rendezi. Szerintük az 1985-ös szépségversenynek belső törvényszerűségei voltak, s az idő előrehaladtával kezdett önmagán túlmutatni. A forgatást nem fejezték be a döntő végeztével - figyelemmel akarták kísérni a szépségkirálynő további karrierjét. Elkísérték a lányokat Bécsbe, az osztrák-magyar szépségversenyre, majd a máltai Miss Európa-versenyről is bevágtak képkockákat.

Aztán váratlanul bekövetkezett Csilla tragédiája, és a temetésen kezdtek el újra forgatni. Ez lett a "lemez" B-oldala. A filmet az 1987-es filmszemlén mutatták be, és Radványi-díjjal jutalmazták. A mannheim-i filmfesztiválon is díjat nyert, és a világ számos országában, különböző filmszemléken is nagy elismerést kapott ez a megrázó kordokumentum.

 

A filmben látható interjú
A szépségverseny döntőjén, az eredményhirdetés előtt nem sokkal valamelyik vidéki televízió stábja készített rövid beszélgetést Csillával. Ekkor már tudni lehetett, hogy Csilla fogja megnyerni a versenyt, hisz nyílt pontozással szavazott a zsűri.

-Molnár Csilla vagyok.
-Honnan?
-Fonyódról.
-Hány éves?
-Tizenhét leszek januárban.
-És mivel foglalkozik?
-Tanuló vagyok gimnáziumban.
-És honnan vette az ötletet, hogy jelentkezni fog egy szépségkirálynő-választásra?
-Az egyik osztálytársam javasolta, aki sajnos kiesett a középdöntőn, vagyis az elődöntőn, és.... szóval teljesen játékként indult az egész. Nem gondoltuk komolyan.
-Értem. Mit szóltak a szülei?
-Szüleim? Hát apukám először nagyon ellenezte ezt az egészet. Édesanyám azt hiszem végig szurkolta az egész elődöntőt, középdöntőt, döntőt.
-És van udvarlója?
-Nincs.
-Nincs?!
-Nincs.
-Na akkor most már biztosan lesz. És ha megnyerné netán, mert a jelenlegi állás úgy néz ki eddig, ha megnyerné, mit változik az élete, mit akar akkor kezdeni?
-Hát, nem tudom, hogy mennyiben fog változni. Nekem... mindenképpen le szeretnék érettségizni.
-És aztán?
-És aztán kozmetikus szeretnék lenni.
-Tehát amit itt nyer, azzal nem akar se színésznő, se fotómodell, se ilyesmi lenni?
-Hát mondjuk, hogy ha húsz éves lennék, akkor lehet, hogy szeretnék, de most tizenhat éves vagyok és egy kicsit, azt hiszem, az iskola is korlátozna a terveimben, meg... szóval...
-Nem szerepel a tervei között nyilvános szereplés, televízió, divatlap, ilyesmi?
-Hát attól függ. Később.

 

A filmben látható beszélgetés
Dér András és Hartai László elkísérték a lányokat az 1985 decemberében, Bécsben megrendezett osztrák-magyar csapatszépségversenyre is. Az utazás során a buszon is forgattak, többek között a következő beszélgetést Borsics Brigitta és Csilla között.

-Te, és mit tudsz a pletykákról, amik rólad keringenek?
-Fonyódon hallottam azt, hogy apám lefizette a zsűrit, meg azt, hogy apám negyvenezer forintért vett ruhát.
-Azt mondták, hogy a Chrudinák barátnője vagy, meg tudod, a Frenreisz...
-Igen, Fonyódon most per pillanat csak a Frenreisznek meg a Chrudináknak vagyok a szeretője... ilyeneken csak jót tudok nevetni.
-És sokan megkerestek a verseny után? Sok munkád van?
-Hát igen, én is úgy képzeltem ezt az életet, hogy ez csupa fény és pompa, de azt hiszem, most, hogy belekerültem ez nem olyan egyszerű és nagyon sok olyan dolog van, amit az ember kívülállóként nem is gondolna, hogy milyen munkákat vállal magára az ember. És azt hiszem, hogy még most sem tudtam igazából felfogni, hogy lényegében ez milyen nagy teher lesz a számomra.Szabályosan, amikor bementem a suliba, már a sírás kerülgetett, hogy itt kell hagynom az osztályt. Már olyan értelemben, hogy magántanuló leszek. Nagyon büszkék rám, de nem éreztetik velem, hogy én most egy szépségkirálynő lettem.
Ezzel a címmel azt hiszem, hogy véget ért a gyerekkorom és teljesen felnőttként kell viselkednem. Ezt úgy értem, hogy én nem lehetek ugyanaz, amilyen voltam, én nem mehetek úgy az utcán, ahogy eddig, mert mindenki engem figyel, hogy hogy viselkedem, és nem tudok egy jóízűt nevetni a lányokkal. Lényegében én megmaradtam ami vagyok, csak azt hiszem, hogy jobban oda kell figyelnem a környezetemre....

 

Bemutatók:
- XIX. Magyar Játékfilmszemle bemutató: 1987. február 16.
- Párizs "Cinéma du réel": 1987. március 7.
- Filmglóbusz '87: 1987. március 19.
- 27. Miskolci Rövidfilmfesztivál: 1987. május 10.
- Mozis bemutató: 1987. május 21.
- Egri Filmművészeti Nyári Egyetem: 1987. augusztus 8. (közönségtalálkozóval)
- Moszkvai Filmhét: 1987. augusztus 24.
- Mannheim-i Filmfesztivál: 1987. október 5.
- Haifa: 1987. október 10.
- Chichago: 1987. október 22.
- Valladolid: 1987. október 23.
- Lipcse: 1987. november 20.
- Firenze: 1987. november 27.
- Trieszt (filmhét): 1987. november 27.
- Róma (filmhét): 1987. november 27.

Forgalmazási adatok (1987. január 1-31.):
- előadások száma: 5.088
- jegybevétel: 11.962.000,-
- látogatók száma: 643.168 (az év legsikeresebb filmje)

Eladott jogok:
- Bulgária (mozi, televízió)
- Lengyelország (televízió)
- Szovjetunió (mozi, televízió)

Elnyert díjak:
-a XIX. Magyar Játékfilmszemle szakmai zsűri rendezői díja
- Mannheim-i Filmfesztivál: zsűri különdíja, Evangélikus Zsűri díja, Népfőiskolások díja
- "Az év magyar filmje" közönségszavazás győztese
- Vallaloid: "Történelmi idők" szekció zsűrijének elismerő oklevele

 

A filmet megrendelheti például itt.

<<< vissza a "Film és hang" oldalra