TELEVÍZIÓS FELVÉTELEK

NEKÜNK '80, RTL Klub, 2004. március 27.

Vágó István:
Ma este 1985-be fogunk visszarepülni. Ennek az évnek az egyik legnagyobb szenzációja volt az első szépségverseny, az első Miss Hungary.

[Híradó bejátszás a Kongresszusi Központban a döntőről.]

Pokrivtsák Mónika: Molnár Csilla, és ő volt az első szépségkirálynő, akivel igazából tragikus dolgok történtek, merthogy öngyilkos lett. Nem tudom, hogy pont ebben az évben, vagy a következő évben, de tudom, hogy ő öngyilkos lett.
Marsi Anikó: Már akkor is nagyon foglalkoztatott a szépségkirálynő-választás. Furcsa dolog ez talán, hogy egy tízéves kislányt miért, de nagyon is odafigyeltem rá, és emlékszem, hogy gyönyörű alakja volt ennek a lánynak.

[Híradó bejátszás az első három helyezett fürdőruhás bemutatkozásáról.]

Vágó István: Hát, kedves nézők, vasárnap ne oda kapcsoljanak, mert ez tizenvalahány évvel ezelőtt hangzott el, ezzel szemben itt a stúdióban a második helyezett, Kruppa Judit!
Jó estét kívánok. Tessék parancsolni, foglaljon helyet, Judit. Vajon hányan emlékeznek arra, hogy "a dunaújvárosi Kruppa Judit"? Ugye akkor, amikor az első szépségversenyt meghirdették, nem nagyon lehetett tudni, hogy ki lesz a zsűriben, hogy kik azok, akik esélyesek egy ilyen versenyen az első 3 helyezésre. Te mit gondoltál erről?
Kruppa Judit: Valóban nem lehetett kitalálni. Attól függetlenül, hogy én a Molnár Csillával végig egy turnusban voltam elődöntőben, középdöntőben és aztán a döntőben is. És az elődöntőt holtversenyben nyertük, tehát két elsőt hirdettek, a középdöntőn én voltam az első és a Csilla az ötödik, és ez megfordult a döntőre.
Vágó István: Ne mondd, hát ezt nem is tudtam. Hát, érdekes dolgok történhettek ezek szerint a zsűriben akkor, és hát ki más lenne illetékesebb, hogy elmondja, hogy hogyan is történt ez, mint a zsűri egyik tagja, Ernyey Béla.
Jó estét kívánok, parancsolj, foglalj helyet.
Te hol értesültél arról, hogy beválasztottak téged a zsűribe?
Ernyey: Bécsben.
Vágó: Hogy történt?
Ernyey: Azért hívtak valószínűleg, mint aztán később ki is derült, mert két német, egy osztrák és egy spanyol szépségversenyben voltam már zsűritag és szerették volna, mint úgynevezett kezdő ország megkérdezni azt, hogy milyen típusú lány, milyen alkat, milyen mozgáskészség stb., kell-e nyelvet tudni, ezer apró kérdés volt, amit tisztázni akartak velem, és ezrét választottak a zsűribe.
Vágó: Dehát ez mindenképpen egyfajta pozitív hozzáállás, hogy te, aki szakembere voltál már ezek szerint ennek a műfajnak, megkérdeztek, hogy milyen lányok nyerhetnek, vagy lehetnek sikeresek nemzetközi téren.
Ernyey: Hát azt hiszem, ez volt az egyetlen pozitív hozzáállásuk, mert különben valami olyanfajta kezdetleges botladozás volt ez az egész....
Vágó: És te elmondtad, hogy olyan, mint Kruppa Jduit, olyan nem fog nyerni sehol?
Ernyey: Talán nem árulok el nagy titkot, hogy én a Juditnak kevesebb pontot adtam mondjuk, mint a Csillának.
Vágó: Ezt a Judit tudta?
Kruppa: Én azt hiszem, hogy utána ezt észrevettem, persze, ha nem is tudtam nyomon követni azt a húsz embert.
Vágó: De nyilvánosak voltak ezek a pontok?
Ernyey: Hát aztán utána már nyilvánosan pontoztunk. Azért, mert mindenki tudta, hogy a Juditnak van a legszebb arca és ez azóta sem változott, ha szabad ilyet mondani, tényleg. De egy-hatvannyolc, hatvanhét.....
Kruppa: Hatvankettő...
Ernyey: Jézus! Szóval, akkor most egy-hatvankettővel Európában nem lehet igazán szépséglabdába rúgni, hogy így fogalmazzak.
Kruppa: Bár ez sem igaz, mert 1986-ban a Miss World 162 centi volt.
Vágó: Na ehhez mit tetszik szólni?
Ernyey: Megadom magam.
Vágó: Hát akkor idézzük vissza ennek a versenynek a legfontosabb mozzanatait. Én szerintem a döntő pontozása az.

[Bejátszás a döntőről: a zsűri pontozza Kruppa Juditot.]

Vágó: És jól láttam, hogy Kruppa Judit az Ernyeyre mutatott, amikor az 5-ös kijött? Te adtál 5-öst?
Ernyey: Én is.
Vágó: Ketten voltatok.
Ernyey: De egymás mellett ültünk.
Kruppa: Összebeszéltek.
Vágó: És azóta azért még szóba álltok egymással?
Kruppa: Hogyne!
Ernyey: Nagyon szeretjük egymást, terveztünk egy közös televíziós műsort is, ami sajnos nem jött létre.
Vágó: Tekintettel arra, ami azóta történt, Judit, te éreztél valamit a tragédia előszeléből?
Kruppa: Semmit.
Vágó: És te, Béla?
Ernyey: A tragédiából nem. De a fejetlenségből és abból, hogy ebből egy nagy baj lehet, abból igen.
Vágó: És mi utalt erre?
Ernyey: Az, hogy olyan dekrétumok születtek rögtön az elején, hogy ha te ezt nem írod alá, mint XY kislány, akkor te nem kerülhetsz bele a nem tudom, első 6-ba stb, tehát ilyen kizárásos alapon nem lehet igazán szépségversenyt csinálni, mert nem erről szól a szépség.
Vágó: Nem tudjuk anélkül ezt a témát persze megbeszélni és lezárni, hogy a győztesre, Molnár Csillára ne emlékeznénk.

[Bevágott képkockák Csilláról: fürdőruhás vonulás, koronázás.]

Vágó: Igen, szóval ez volt az első szépségkirálynő-választás. Hogy kiből mi lett és hogy ki mit kapott, és hogy milyenek voltak az ajándékok, az nagyon érdekes volt, hogy végül is a legnagyobb díj nem az első 5 helyezettnek a kezébe került, ugye jól emlékszem?
Ernyey: Igen, hát az akkor legnagyobb díjnak tűnő díj az a 6. helyezett kerébe került. Ez arról szólt, hogy a 6. helyezett egy modelliskola 6 vagy 7 hónapos tanulójává válik Kaliforniában.
Vágó: De miért mondod, hogy a legértékesebbnek tűnő?
Ernyey: Mert úgy tudom, hogy ez nem jött létre.
Vágó: Nem jött létre?
Ernyey: De lehet, hogy létrejött, én nem tudok róla...
Vágó: Mikre nem derül itt fény! Köszönöm mindkettőtöknek, hogy itt jártatok, jó volt emlékezni.

<<< Vissza