HANGFELVÉTELEK

Magyar Rádió, 1985 október, 168 óra című politikai magazinműsor, Bolgár György
Az adás első felében a fonyódi Karikás Frigyes Gimnázium takarítónőjével, Nagy Józsefnével készített riportot, majd pedig egy Csillával rögzített beszélgetést hallhatunk a felvételen.

(Az első mondat hiányzik):

- ... félig tréfásan és félig se komolyan, hogy szerinte nem kellene-e egy újdonsült szépségkirálynőnek legalább valamiféle udvartartás?
- Neki? Nem. Ő olyan szorgalmas, munkás lány, hogy megnyerte szombaton vagy vasárnap a szépségkirálynő versenyt, hétfőn már szüretelni volt a többi osztálytársával. Ő ebből nem csinál olyat, hogy "jaj nekem, most ez lettem", ő nem grasszál az úton, ő még most is tanul, dolgozik. Holnap is megy szüretelni a téesz szőllejébe.
- Milyen a jó királynő, a jó királynő az munkás?
- A jó királynő az, aki mindenkit szeret és mindenkit maga mellé vesz, én úgy gondolom. Mindenkivel barátságban van, nem fent hordja az orrát a plafonban, hogy nem mer lelépni a földre. Mer a mi királynénk az egy igazi, igazi szocialista királynő. Ilyen kellene sok! Aki tanul is, meg dolgozik is, meg mindenkit szeret. Nekem olyan öröm volt, amikor elment, és este láttam a tévébe, vasárnap délután, hogy megnyerte, sírtam örömömben!
- Azért nem mindegy az, nem, hogyha van az embernek egy királynője?
- Jaj Istenem, hát hogy volna mindegy, amikor a mi iskolánkból ment ki, hát tudja, hogy ez mit jelent? Jaj Istenem! Nekünk pláne, na. Hogy itt van közöttünk és a mi gyerekünk. Én életemben az első királynő, akit így ismertem és így megpuszilhattam, megölelgethetem, rácsaphatok, ahogy megyek a folyosón el mellettük, rája csapok, és jól van Bözsi néni. Én Nagy Józsefné vagyok, fonyódi, a Karikás Frigyes Gimnázium takarítónője.

(A riport itt Csillával folytatódik):

- Mi változott azóta, hogy királynő lett?
- Hát, szerintem semmi.
- És mi fog változni?
- Biztos kapok ajánlatokat.
- Még nem kapott?
- De kaptam már, dehát nem szeretném otthagyni az osztályomat. Ez majd az utazásoktól függ, hogy milyen időre, meg ilyesmi...
- Még nem derült ki semmi?
- Nem, még nem tudom. Egyedül a máltai utat tudom, az februárban a Miss Európa bajnokság.
- És akkor arról mit beszéltek az igazgatóval, lehet, hogy azért arra elengedik?
- Igen, azt természetesen tanulmányi kirándulásként.
- Végül is a szépségverseny ugye az esetek túlnyomó többségében arra megy ki, hogy az, aki megnyeri, az később ebből profitál. Izgatja ez a dolog egyáltalán?
- Hát nem tudom, tizenhat évesen azt hiszem nem izgat. Biztos, ha húsz éves lennék és már az lenne a célom, hogy lakás, kocsi, hogy elkezdjem az életemet, akkor biztos, hogy izgatna, de most úgy érzem, hogy nekem a szüleim mindent biztosítanak és nincs az most bennem, hogy minden áron pénzt keresni és hogy elfogadni minden ajánlatot. Mert én nem vagyok abban biztos, hogy ha én most itthagynám az iskolát és egy évig foglalkoztatnának, és ki tudja, lehet, hogy egy év után teljesen el leszek felejtve.
- A manökenszakmát, ahol a legjobban hasznosítható ez a királynőség, ezt meg lehet tanulni, és ebből elég jól lehet élni, hogy ha valaki elég ügyes.
- Hát igen, mielőtt a versenyre jelentkeztem, nekem ez volt a titkos álmom, hogy én manöken szeretnék lenni.
- De azért van itt egy kis dilemma...
- Engem az bánt legjobban, hogy a Fotex árulja a képeimet pénzért, és ugyanakkor nekem ki kell fizetnem. Eddig először küldtek tizenhetet, arra fizettem 1320-at, azt hiszem, annyi volt a papíron, most küldtek tizenhármat és fizettem 815 forintot.
- Tehát a mérleg eddig negatív.
- Igen.
- Én úgy érzem, mint hogyha ehhez a dologhoz nem annyira lenne kedve, mint amennyire az ember képzelné, hogy milyen nagy dolog az, hogy részt vehet egy ilyen játékban. Jól érzem-e?
- Igen, azt hiszem ez így van, mert a Fotex-szal kellett kötnünk egy szerződést, amennyiben a verseny után egy évre kizárólagos jogot formálnak arra, hogy engem fotózzanak. És mivel kényszerítettek ennek a szerződésnek az aláírására, kénytelen voltam aláírni, mivel ha nem írom alá, akkor kizártak volna a versenyből, és elég furcsa, de talán félek a felajánlott szerződésektől. Már maga az a tudat, hogy egy kis ballépés is elég ahhoz, hogy én több százezres kártérítést fizessek a Médiának. Többen ez ellen a szerződés ellen lázadtak, és egyszerűen nem tudom, hogy most mit írtam alá.
- Az az érzésem, mint hogyha egy ilyen, ha nem is várfogságban lenne, ami királynőkkel már előfordult a történelemben, de egy ilyen szerződésfogságban lenne.
- Igen.
- De amíg azt sem tudja, hogy ez a szerződés micsoda, addig lehet, hogy ez nem is olyan súlyos fogság. Mégis rossz érzései vannak.
- Igen. Ha egy cikk vagy egy fénykép megjelenne az újságban, és ha esetleg nem kéri egy fotós az engedélyt, és úgy megjelenik, akkor nem a fotóst fogják felelősségre vonni, hanem engem.
- Akkor hogyha jól értem, most egy kicsit fél. És akkor ez az oka annak, hogy inkább marad az iskola és el akarja felejteni az egészet?
- Igen...

Nocsak. Váratlan fordulat, nem? Valakit éppencsak hogy megválasztanak királynővé, és erre a legszívesebben mindjárt lemondana. Pedig szépségkirálynőnek lenni gondolom Magyarországon is nagy üzlet. Talán még magának az igazi szocialista királynőnek is. Dehát úgy látszik, a szépségkirálynőséget is tanulni kell, és a tizenhét éves királynőnek egyelőre más tanulni valója van.

<<< Vissza

Csilla halála után néhány nappal, 1986. július 17-én is leadtak a Rádióban egy emlékműsort:

"...Miért ölte meg magát? A lapok, a rádió, a televízió tétova megemlékezéseiben, családi, baráti, munkahelyi beszélgetésekben minduntalan elhangzik ez a kézenfekvő kérdés - és válasz nincs rá. Csak annyit tudhatunk, hogy édesanyjának írt búcsúlevelében ez állt: >>Anyuka, nem bírom tovább..>> Egyetlen nyilatkozatában - köözvetlen a tragédia után a Népszabadság munkatársának adta az anya - kimondva-kimondatlanul a szépségversenyt rendező reklám- és propagandavállalat bánásmódját teszi felelőssé gyermeke haláláért. Az a fiatalember, aki közvetlenül a méregpohár felhajtása előtt beszélgetett Csillával, talán mélyebbre hatolt, amikor úgy nyilatkozott: a csendes Fonyódról a szépségversenyek, a reklám, a nagyvilági forgatag körébe kerülve könnyű megzavarodni. Természetesen vannak, akik szerelmi bánatra gyanakszanak, mások úgy vélik, az idei nyáron esedékes újabb szépségverseny próbatételétől riadt vissza a kislány, hátha ezentúl másnak a fejére kerül a korona.. Valószínűleg minden magyarázat tartalmaz valamicskét az igazságból és könnyen lehet, hogy a teljes igazságot soha nem tudhatjuk meg. Mégis - ha kegyetlennek hangzik is - az igazi kérdés másra vonatkozik. Orvosok, pszichológusok, szociológusok, filozófusok keresik hosszú évek óta, és lényegében eredménytelenül a választ arra, hogy miért választják hazánkban már száz év óta olyan sokan, sőt a XX. században és az utóbbi időben is növekvő számban az önkéntes halált? Magyarország ugyanis a múlt század második fele óta a világelsők között van az öngyilkosok számát, illetve a lakossághoz viszonyított arányát tekintve. Tavaly például - a statisztikai zsebkönyv adata szerint - tízezer lakosra számítva - majdnem öt öngyilkosság történt..
Krízisosztályok a kórházakban, lelkitelefonszolgálatok, szaporodó mentálhigiénés rendelések - mindez ma roppant kevés az évi négy-öt ezer öngyilkosság akárcsak valamelyest csökkentéséhez is. De az emberi kapcsolatok erősítése, a családi, társadalmi, munkahelyi légkör javítása, a konfliktussal való szembenézés és a megoldásukra való képesség kifejlesztése, nem utolsósorban a veszélyeztetettek iránti nagyobb figyelem, talán az intézmények bővítésénél is többet segíthet.
Az intézmények bővítése nem marad el, a többi azonban rajtunk, mindannyiunkon múlik, akik most megrendülten gondolunk az ifjú szépségkirálynőre. A csillogó korona nélkül talán boldog felnőtt és családanya lehetett volna belőle."

<<< Vissza

Kutatásra váró rádiós felvételek:
- Kossuth Rádió, Gondolat - jel c. műsor; 1987. február 22. A XIX. Magyar Játékfilmszemle szubjektív mérlege. Elsőfilmesek: Győrffy Miklós interjúja Dér Andrással és Hartai Lászlóval.
- Kossuth Rádió, Láttunk, hallottunk c. műsor, 1987. május 20. Szépleányok: Bernáth László kritikája.

<<< vissza a "Film és hang" oldalra