VÁLOGATÁS AZ OLVASÓI LEVELEKBŐL, VÉLEMÉNYEKBŐL
Tisztelt Fanta Erika és Tóth Diána Lujza!

Mai nap délelőtt hallottam menyasszonyomtól, hogy elindult egy oldal Molnár Csilláról, az 1985. évi szépségkirálynőről, a szépségkirálynőről, akinek a halálhíre, mint gyerekkori emlék élt bennem, és éledt fel most olvasva az önök által összegyűjtött cikkeket, nézve a képeket. Halálakor hat évesen még csak édesanyám könnyei mutatták számomra, hogy valami szörnyű dolog történt, 1986. július 10-én. Majd az évek során sok szóbeszéd, és számos véletlenül el-elkapott tv-műsor, újságcikk és természetesen a DAL juttatta egy-egy percre emlékeimbe azt a királynőt, akiről csak annyit tudtam, hogy valahol innét Somogy megyéből származik, és hogy rettentő sok gondja problémája lett a megszerzett titulusából. Hallani lehetett, és olvasni, édesapja protekciójáról, vádakról, de legfőképpen felkészületlenségéről, melyek később feldolgozhatatlan sebeket ejtettek fiatal lelkében.

Most, egy órával azután, hogy 703. látogatóként megtekintettem oldalukat, és felnőtt fejjel végigolvastam jó pár közzétett korabeli cikket, már valamelyest közelebbi képet kaptam a Csilla 10 hónapos halálba kergetéséről. Elborzadva gondolok arra, hogy a mai napig nem állt senkinek az érdekében, hogy ha nem is jogi, de társadalmi szinten, az egész ország tudomására hozásával megkeresse és elmarasztalja a valós felelősöket, azokat, akik a megfelelő támogatás és ellenőrzés nélkül rángattak a színfalak mögött egy 16 éves lányt és a könyörtelen médiavilágban járatlan környezetét.

Az egész azért felháborító és elkeserítő még most is, mert nem tudjuk, hogy ugyanez a helyzet, ugyanez az eset nem történhet-e meg közel húsz évvel a tragédia után is a köztudottan brutális pénz általi hatalommal bíró médiabirodalomban. Mi a biztosíték arra, hogy nem játszanak ma is ugyanilyen eszközökkel ki managerek és pénzéhes tv emberek naiv, figyelmetlen tehetségeket, szépségeket. Tanult-e, levont-e következtetéseket az ország Molnár Csilla esetéből, hogy ez soha többé senkivel ne fordulhasson elő.

Mert szerintem, ha Csilla látja ezt az oldalt valahol, ha hallja, hogy gondolunk rá itt a kis hazájában, és ha tudja, hogy vannak akik (nem is kevesen) nem felejtették el 18 év után se gyönyörű arcát, mosolyát, könnyeit, megaláztatását, akkor nem kérne tőlünk mást, minthogy tegyünk érte, hogy a múlt ne ismételhesse meg magát. Hogy az a csillogás, ami a képernyőkön átjön, ne téveszthesse meg a nézőket, ne vehesse el a figyelmet azokról, akik segítségre szorulnak. És akkor megnyugodhat a királynő, hogy nem hiába vett be annyi gyógyszert, hogy nem hiába dobta el az előtte álló sok-sok évet azon a ’86-os nyári napon.

Most a levél megírása után visszalátogatva az oldalra a 883. látogató vagyok. Az oldal nagyon jó, és ezt a látogatottsága is mutatja. Remélem sok olvasó segítségével sikerül soha nem elfelejtetni az emberekkel, ki volt Molnár Csilla.

Üdvözlettel:

Mészáros A.
2004. január 20.

Fonyód múltjának egy szelete a legapróbb részletekig, a teljességre törekedve van feldolgozva a Molnár Csilla emlékére készített honlapon.
Ezúton is szeretném megköszönni a két kutatónak, Tóth Lujzának és Fanta Erikának, hogy Fonyód helytörténetének egyik, ilyen formában eddig össze nem gyűjtött anyagrészének kutatását magukra vállalták és időt, energiát valamint anyagiakat nem sajnálva fáradoztak (és -nak) azon, hogy a tragikus sorsú fiatal lány, Csilla életének dokumentumai a nagyközönség számára is hozzáférhetőek legyenek.

Kívánatosnak tartom, hogy a fonyódi múzeumban is méltó módon legyen az ő emléke megörökítve.

S végül gratulálok a honlap esztétikus, adatgazdag elkészítéséhez.

Varga István, Fonyód

Tisztelt Alkotók!

Nagyon szép a honlap, le a kalappal. Királynőhöz méltó.

Molnár Gáspár

Kedves Dilla és Nyuszika!
Szeretnék gratulálni nektek ehhez a csodálatos honlaphoz, nagyon kedves gondolat volt tőletek, hogy emléket állítotok egy ilyen, máig is élő, fennmaradt szimbólumnak!
Mégegyszer gratulálok!

Üdvözlettel:
S. R., Budapest

Kedves Készítők!

Gratulálok, s egyben köszönet mindazok nevében, akik még nem tudják, hogy milyen maradandó, nemes munkát végeztetek!

Dr. Sz. Ádám

"23 éves lány vagyok Fertőbozról. Egészen véletlenül találtam rá az Önök honlapjára, ami nagyon magával ragadott. Mivel "csak" 23 éves vagyok, megdöbbenéssel olvastam Csilla történetét, hiszen akkor még én is kislány voltam, nem nagyon emlékszem rá. Véleményem szerint méltó emléket állítottak Csillának azzal, hogy nem feledkeztek meg róla." K.SZ.

Kedves Erika es Diána!
Weboldalukhoz, amelyet éppen most olvastam át, szeretnek gratulálni. Magam sem tudom miert, de valahogy felkavartak és könnyeket csaltak a szemembe az itt olvasottak annak ellenére, hogy amikor mindez történt, különösebben nem érdekelt a dolog, bizonyára fiatalkorom ellenére. Most azonban valahogy elgondolkodtat és megráz. Midegy is miert, lehet ezen meditálni, s talán mindenkit másért érint meg az oldal.
A lényeg, hogy sok sikert kívánok önöknek es mégegyszer gratulálok.
M. Angéla
NYC

Kedves Tóth Diána Lujza és Fanta Erika!
Gratulálni szeretnék az általatok létrehozott honlaphoz! Végre valami érték a sok szemét között! Én is 13 éves voltam, mikor Csilla meghalt, s mind a mai napig könnybe lábad a szemem, ha meghallom az Első Emelet vagy Homonyik Sándor dalát! Azt hiszem sok ember nevében mondhatom: Köszönöm (köszönjük) ezt a csodálatos emléket Csilláról, Csillának!
Üdvözlettel: D. Andrea

Kedves Dilla és Nyuszika!
Amikor a Hajdú-Bihari Naplóban megláttam a hirt, hogy indul egy honlap Csilla emlékének a megőrzése céljából, nagyon megörültem és amint lehetett megnéztem.
Én is még "kislányként" olvasta a Friderikusz könyvet és nagyon-nagyon megfogott, s azóta sokszor belelapozok, beleolvasok. A barátnőimmel és akivel lehetett beszélgettem Csilla sorsáról, életéről. Folyamatosan valamilyen nyugtalanságot éreztem, igazságtalanságot az életével kapcsolatban. Olyan sok volt benne, amit még meg akart mutatni nekünk.
Szóval, köszönöm Nektek a munkátokat és azt, hogy ilyen melengetően, kedvesen őrzitek meg Csilla emlékét.
Köszönettel
Márti

Sziasztok!

Szinte véletlenül bukkantam az oldalra.
Nagyon örülök, hogy megcsináltátok! Annak idején nyomon követtem a szépségversenyt (mivel egykorú vagyok Csillával, naná, hogy érdekelt), aztán a tragédia után még sokáig felkaptam a fejem ha hallottam róla valamit. Megvettem Friderikusz könyvét is, amit az elmúlt 20 évben 3x elolvastam. Megnéztem a Szépleányokat (kb. 4-szer..)

És mivel dédnagymamám sírja Csilláéhoz közel van, a sírját is látogatom. Nem tudom miért, sosem ismertem, mégis annyira megrázott ami vele történt. Most, hogy a honlapot nézem, ismét borsózik a hátam, mintha közeli hozzátartozóm lenne..

Gratulálok a munkához, sok sikert a továbbiakhoz is!

M. E.

"Szeretnék köszönetet mondani a honlapotokért. Magam is nagyon sokat foglalkoztam és foglalkozom - gondolatban - Molnár Csilla Andreával. Tizenhárom éves voltam mikor meghalt és óriási hatást tett rám. Szinte betéve tudom a Friderikusz-könyvet és a Szépséghibákat is. Azt hiszem, én életem végéig emlékezni fogok erre az általam sosem ismert lányra." K.Bea

"Nemrégiben tudomásomra jutott, hogy Csillának honlapja készült! Nagy örömmel vettem, hogy ennyi idővel sem merült feledésbe ezen gyönyörű lánynak sikerei és tragikus sorsa.
Tragédiájából reméljük sok fiatal lány tanul." Szabó N.S. Budapest
Nagyon szép és kegyeletteljes gondolatnak tartom, hogy honlapon örökítik meg Molnár Csilla Andrea emlékét. Munkájukat sokunk nevében köszönöm, kik nem felejtjük el a tragikus sorsú
magyar szépségkirálynőt.
Kedves Oldalkészítők, Kedves Családtagok és Barátok.

Szégyenkezve küzdök azzal az értelmetlen vággyal, hogy egy gondolatom által én is megérinthessem Csilla legendáját. Nincsenek szavak, miértek, sem magyarázatok: A hercegnőkről szóló mesék húsvér csillagok halálából születnek.

Keressük a lét hozzánk hasonló formáit mikroszkóp és távcső mögül, figyelmen kívül hagyván azon teremtményeket, akik tündérszerű életet élnek gondolatainkban és szavainkban. Csilla mesebeli királynővé változott, a 21.század cseperedő generációi bizonyára már nem Grimm-mesékből tanulják a valóságot, hanem Csilla Királynő és Diana Hercegnő életéből.

Csilla Királynő álombeli gyerekként tanítja gyermekeknek a felnőttlétet.

Gondoskodásotok és Munkátok iránti tiszteletemmel

W. S. E.

Kedves Honlapkészítők!

Én nem ismertem Molnár Csillát, tehát nem tudok történetet róla, csak gratulálni szerettem volna a honlaphoz. Nagyon tetszik amit Csilláról összegyűjtöttek, nagyon érdekesnek tartom az egész oldalt!
Csak ezért szerettem volna pár sort írni Önöknek, tényleg nagyon szép munkát végeztek, remélem sikerül tovább bővíteni az oldalt, ezzel bocsátva további érdekes információkat a néhai szépségkirálynőről az olvasók rendelkezésére!

Őszinte üdvözlettel,
V.V.

Sziasztok. Én egy 17 éves egri srác vagyok. A honlapot a Blikk segítségével találtam meg (címoldalon volt). Nagyon tetszik az oldal, már lassan végig is olvastam az egészet. Molnár Csillát pedig nagyon sajnálom, dehát sajnos ilyenek az emberek... a pénz mindenhol... nem tudom megérteni. Még most is élne, ha nincs az a sok pénzéhes állat (bocsánat a kifejezésért)... De hogy miért ilyenek az emberek.. az sajnos örök rejtély marad.
U.i.: Köszönöm hogy végigolvasták e pár sort és gratulálok a honlap tervezőjének, szép munkát végzett (végeztek).
Kedves Internet Szerkesztők, Tisztelt Tóth Diána Lujza és Fanta Erika!

Először is engedjék meg, hogy megköszönjem ezt a szép, és ugyanakkor elszomorító honlapot! Elszomorító mert ami Csillával történt annak nem lett volna szabad bekövetkeznie. Köszönöm Önöknek azt a szeretetet, azt a hitet, amit áldozott Csilla emlékére. Úgy érzem, az oldal nem csupán Csilláról, hanem társadalmunk súlyos betegségéről is szól. Emléket állít, de mementóként csendesen figyelmeztet. Mert valami nagy baj van az országban, falevélként pörögnek életünk napjai, rohanás, gyűlölködés, mint egy rossz álom. Hatalmasra tesszük, teszik a mércét, de az állandó megfelelni akarással kizsákmányoljuk lelkünket. Egymásra nem jut egy percünk sem!

Én nem ismertem Csillát személyesen, de mint az 1964-es születésű korosztály számára, nekem is hatalmas csodát jelentett az első szépségkirálynő választás...

Nagyon megvisel, hogy csak szűkebb lakókörzetemen belül 3 harminc- negyven közti férfi lett öngyilkos, otthagyva feleséget, gyermeket... Mindig is arra vágytam, hogy kedves megértő lelkek vesznek körül, és akit nem bántok ő sem tesz ellenem. Mindannyian tudjuk, hogy ez nem így van! Sírva néztem Csilla honlapját, majd ha újra megnézem, már könnyebb lesz, most nagyon rossz a lelkiállapotom. Néha én is úgy érzem, jobb lenne odaát!!

Köszönöm a fáradozásukat, mindannyiuknak jó egészséget és sok szeretetet kívánok, mert ez az ami az életünkből a legjobban hiányzik!

Tisztelettel: Sz. István

"Molnár Csilla élete és sorsa mély nyomokat hagyott bennem. Tegnap találtam rá a website-ra, és bár sok sebet felszakított, nagyon nagy örömmel láttam, hogy vannak még akiknek ő szintén fontos volt, és életben akarják az emlékezetét tartani. Teljes szívemmel köszönöm és üdvözlöm az önök erőfeszítéseit..."
"Megtaláltam a honlapot amit készitettetek és mit ne mondjak hosszú időre lekötötte figyelmem olvasása. Munkátokhoz csak gratulálni tudok és biztatni benneteket, ne hagyjátok abba..."
"Szia,
Gratulálok e nagy és szép gyüjtő munkához, és külön gratuláció a jól kezelhető és igényesen kivitelezett honlaphoz. További sok sikert a honlap fejlesztéséhez!
Én is otthon találtam meg a Friderikuszos könyvet, és dettó ültő helyben kiolvastam, én is ledöbbentem, még bele is könnyeztem, kb. 14-15 éves lehettem mikor olvastam."
Kedves Dilla! Kedves Nyuszika!
Engedjétek meg, hogy gratuláljak a honlap elkészítéséhez!
Sajnos egy szomorú eseménynek kellett ahhoz történnie, hogy ez létrejöjjön, de munkátok során (Pl. nlc fórum) nagyon sok embernek nyújtottatok rengeteg információt.

Kívánom, hogy az oldal minél tovább éljen!!

"Arról hogy a honlapotok mekkora öröm és boldogság annak aki ismerte...szerette...vagy csak követte a "pályafutását" arról nem mondok egy szót se:) Egy élet iskevés lenne megköszönni..."

Kedves Fanta Erika és Tóth Diána,

Gratulálni szeretnék a honlapjukhoz. Rendkívül magával vonzza az embert (legalábbis velem igy történt). Egyik cikket olvastam a másik után.
Remélem az illetékesek mint például a fődij felajánlója és a máltai zsűri néhány tagja is olvassa az oldalt. Tanulságos lenne nekik.

L.M.
2005.06.06.

Kedves Fanta Erika és Tóth Diána,

1985-ben még csak 7 éves voltam, és tudom, hogy koromat tekintve hihetnénk, hogy nem emlékszem Csillára. Pedig ez nem így van.

Azt a bizonyos 85’-ös szépségversenyt a tv előtt ülve izgultam végig, szüleimmel. Én a 22-es számú lánynak drukkoltam végig, és szüleimnek ismételgettem folyamatosan a verseny alatt, hogy "a 22-es lánynak kell győznie, ő fog győzni". Gyerekfejjel az ember még nem igazán tud különbséget tenni "felnőtt lány és felnőtt lány" között, de a verseny elejétől kezdve megfogott benne valami.

Csak így hívtam őt, "a 22-es". Az eredmény kihirdetésekor, amikor végre tudatosult bennem a 22-es lány neve, Molnár Csilla, nagyon boldog voltam és nagyon büszke voltam Csillára. Ő lett az én 22-es Csillám. Valamilyen szinten példaképemmé vált (a hajam ugyanolyanra vágattam le), igaz csak akkor egyszer láttam őt a tv-ben. Azóta sem fogott meg szépségverseny annyira, mint akkor, ott 7 évesen, ami csak miatta vált különlegessé.

Amikor halálhírét hallottam, először fel sem fogtam, úgy gondoltam biztos álhír, vagy tréfa és sokáig nem is tudatosult bennem, hogy ő nincs többé…

Azóta nagyon sokszor eszembe jut Csilla, máig hihetetlen számomra, hogy nincs többé… Máig várom, hogy talán egyszer csak kiderül, hogy csak kiment külföldre a nagy felhajtás elől menekülve, és nemsokára hazatér…

O. N.
2005. november 17.

Üdvözöllek Benneteket!

Szeretném megköszönni munkátokat. Ilyen igényes, precíz gyűjtőmunkával még nem találkoztam.
20 év távlatából is megdöbbentő, hogy ennek a természetes szépségű, bájos lánynak miért kellett így elmennie, s hogy az emberi gyarlóság milyen határtalan és gonosz.

Csodálatos emléket állítottatok Molnár Csillának. Gratulálok és további sok sikert, jó egészséget kívánok Nektek.

Üdvözlettel,

V.E.
2005. november 17.

Tisztelt Szerkesztők!

Szeretnék köszönetet mondani azért, hogy általatok megismerhettem Csillát!
Én mindössze tíz éves voltam mikor a tragédia történt, és az elmúlt húsz év alatt is csak azt tudtam, hogy volt egyszer egy Szépségkirálynő.... És a kishúgommal mi is énekeltük az "Álmodj Királylány" című dalt - bár nem tudtuk kiről szól -, mely most csendült fel a rádióban, Csilla szülinapjának évfordulóján...
Véletlenül találtam rá honlapjukra, mely azonnal magával ragadott, minden betű érdekelt ami Csilláról szólt, és minden könyvet kiolvastam melyekben említést tesznek Róla. Most már megértettem azt, amit 20 évvel ezelőtt nem. Úgy érzem az embereknek jobban oda kellene figyelniük egymásra. Csilla sok apró jelt adott, mégsem vette észre senki. Sokan ismerték, mégis egyedül volt. Sajnálom, hogy így történt. De azt sajnálom a legjobban hogy nem ismerhettem Őt, aki örökre Királynő marad az emberek szívében. Boldog születésnapot Csilla!

Tisztelettel: A.
2006. január 20.

Nemrég olvastam el Friderikusz Sándor- Isten óvd a királynőt! című könyvét, és ezért kerestem rá a google-on Molnár Csillára. Nagyon örültem amikor láttam, hogy rengeteg találatot hozott le, és hogy megtaláltam ezt az oldalt. Örülök, hogy vannak még jó emberek, akik nem "hasznot húzva másból" cselekszenek. Sajnos semmilyen anyaggal nem rendelkezek ami bővíthetné a színvonalát az oldalnak, de ha valamiben rendelkezésetekre tudok állni, szóljatok nyugodtan! Megrendített a történet, és nem tudtam megérteni, miért kellett így történnie. Bár ne lenne az emberiség ilyen gonosz és önző... Minden jobb lehetne...

M. Pálma
2006. június 12.

Hello

Érdekes módon, ahogy ma az internetet fürkésztem, erre a honlapra találtam.

Az még jobban meglepett, hogy holnap van Csilla halálának 20. évfordulója. A mai napig is emlékszem arra a napra, mivel ő fonyódi volt, én pedig a Balaton másik feléről, Balatonalmádiból figyeltem minden lépését a médián keresztül. Ő volt az oka, hogy 6 évvel később, 1992-ben én is beneveztem (majd megnyertem) a Miss Hungary versenyt. Abban reménykedtem, talán többet megtudhatok arról, hogy miért lett ilyen szörnyű sorsa Csillának..

Ennek már 14 éve, de az emlékek nem halványulnak el.

Üdvözlöm Csilla családját, ismeretlenül is, és higgyék el, hogy szépséges leányuk emléke még 20 év után is él, fotók nélkül is.

Udvozlettel,

Bernadette Mills
(ex-Papp Bernadett, Miss Hungary 1992)
Johannesburg
2006. július 9.

Ave!

Szerintem már 2004-ben egyszer megköszöntem a weboldalt, de ma, a húsz éves évfordulón böngészgettem újra, így hadd tegyem meg még egyszer:

Köszönet a munkáért, ezért a szép, okos kis oldalért! :-)
További jó munkát kívánok!

B.Lajos
2006. július 10.

Nem is tudjátok, mekkora értéket alkottatok! Köszönet érte és gratulálok!In memoriam Csilla!

K.Tímea
2006. július 10.

Két nappal vagyok nála idősebb. Én is szerettem volna indulni, nem volt hátterem, nem volt lehetőségem. Irigykedtem, örültem, meghatódtam, megdöbbentem, értetlenkedtem. Az eseményeken, a hallgatáson, az eltusoláson.
Akire emlékezünk, az nem hagyott itt bennünket, csak ő örökre fiatal maradt.
Köszi, hogy ti sem felejtetek. In memoriam Csilla!

K.Anikó
2006. július 10.

Körvonalaiban ismertem ezt a történetet... Hát nem tudok mit mondani, tényleg még most is megrázó, ahogy ez az egész történt.... de a honlap méltó emléket állít. Gratulálok.

B. László
2006. július 11.

Kedves Erika and Diana,

En is mint sok sok millio nezo, ultem a TV elott az Arany Csillag szallodaban 1985 oktober 5-en es izgatottan vartam a kiralyno koronazasat. 18 eves dunaujvarosi diaklany voltam es nagyon jol ismertem Kruppa Juditot. A fel varos Juditnak drukkolt es nagyon jol emlekszem arra hogy Jutka kenyelmes, szellos, mosolygos termeszete es nagyon gondosan koreografalt szinpadi fellepese elvarazsolta a versenybirokat.
Mar majdnem celegyenesben volt, amikor is megjelent az elbuvoloen elegans, gyonyoru es magas Molnar Csilla, akinek szelid mosolya, abrandos tekintete es akkoriban hitt magabiztonsaga megbuvolt minkenkit, aki csak ratekintett.
En voltam az egyetlen Dunaujvarosban abban a percben, aki megjosolta Csilla "uralkodasat" es aki Csillat akarta latni a "tronon". Husz perccel kesobb megkoronaztak Csillat es soha nem fogom elfelejteni azt a behunyt szemu, megkonnyebbult, halas mosolyt Csilla ajkain, amikor kilepett a sorbol es Magyarorszag kiralynojeve valt.

Hat honappal kesobb elhagytam Magyarorszagot es halalanak hire mar a foldgolyo masik oldalan talalt ram. Mint akit letagloztak, ugy olvastam a magyarorszagi cikkeket a dobbenetes esemenyrol. Csillat soha nem felejtettem el, es minden egyes szepsegverseny amit azota is lattam, Csilla emleket hozta fel bennem. Soha egyetlen versenyen sem lattam olyan vakitoan termeszetes szepseget mint Csilla volt es letezik az emlekezetemben.

21 evvel kesobb es nehany nappal ezelott itt Kanadaban a munkahelyemen a beszelgetes a munkatarsaimmal a szepsegversenyekre, kifejezetten a Miss Canada es Miss Universe-re terelodott, mert az egyik anyuka a vallalatomnal 17 eves kislanyat indusztrialis vehemessegel kesziti fel es segiti a Miss Canada versenyre. A beszelgetes elerte forraspontjat, amikor is en buszken nyilvanitottam ki, hogy az 1985-os magyar kiralyno volt a vilag legszebb kiralynoje aki a mai napig is elvakitana a foldgolyot ha elne, es rovid elete annak nyilvanithato, hogy az alomvilag mogott nagyon sok penz, politika es media mukodik. Munkatarsaim kertek, hogy keressek valami informaciot es kepeket az interneten Csillarol. Elfanyalodva kozoltem, hogy a "vilagon minden csoda harom napig tart" es meg voltam gyozodve, hogy Csillara es rovid tortenelmere mar csak nagyon kevesen emlekeznek. Ettol fuggetlenul ramentem a www.google.com-ra es beirtam Csilla nevet.

Legnagyobb oromomre az 54976.-ik latogatojava valtam lapotoknak. Te jo eg! - micsoda fantasztikus meglepetes ... es nem csak magyarol de ANGOLUL is! Erika, Diana, le a kalappal a munkatokert! Bongesztem, olvastam, nezegettem az oldalakat es gondolatban visszaleptem nehany evtizedet a lapjaitok segitsegevel. Olvasva a leveleket, megemlekezeseket, es latva a gyonyoru fotokat arrol az elbuvolo gyonyoru 17 eves diaklanyrol ... konnyeket csalt a szemembe. De ami igazan gorcsbe rantotta lelkemet az Csilla edesanyjanak nehany sora volt a cimlapon.
Erika, Diana, millio koszonet a gyonyoru, felbecsulhetetlen es lelkiismeretes munkatokert! Egy vagy ket fecske IGEN IS HOGY CSINAL nyarat!

Szeretettel:

Krisztina Molnar-Mikkelsen
Toronto, Canada

2006.08.19.

Tisztelt Készítők!

Véletlenül bukkantam erre az oldalra. Nagyon örülök, hogy létrejött, igazán remek és alapos munka. További sikeres munkát kívánok!

Egy olvasó

2006.09.15.

Tisztelt Cím!

Azért írtam a cím megszólítást, mert nem tudom ki fogja elolvasni ezt a levelet. Erre a weblapra teljesen véletlenül találtam rá néhány napja és nagyon megrendített. Idáig nem is hallottam Csilláról, mert ez a szépségkirálynős téma annyira nem érdekelt. De amikor beleolvasgattam az írásokba és nézegettem a képeket majdnem elsírtam magam (férfi létemre).
Megkérdeztem anyámat, hogy mit tud erről az egészről, de ő csak azt tudta mondani, hogy egy gimnazista lány volt, akit teljesen tönkretettek. Én ugyanis mindössze hét éves voltam akkor amikor ez a tragédia történt. Egyébként én is január 20-án születtem, csak én 10 évvel Csilla születése után.
Érthetetlen, hogy egy ilyen gyönyörű tünemény miért csinál ilyet. Soha nem is láttam még csak videofelvételen se, meg még idáig nem is hallottam róla, de ennek ellenére nagyon hiányzik. Nagyon tetszik a weblap, csak azt hiányolom, hogy nem raktak fel rá videokat. Van egy, de az csak 4 másodperc, ami nagyon kevés.
Nagyon gyönyörű és értékes lány volt, nyugodjon békében!

2006. 11. 29.

Üdvözlet!

Mindössze 12 éves kisfiú voltam amikor megtörtént. Külföldön éltünk, és csak késve jutottak el hozzánk a magyar lapok. Az első perctől kezdve megborzongtam és könnyekbe lábadt a szemem. Ma sem értem miért. De most, hogy véletlenül rákattintottam a honlapra, ugyanaz történt: könnyek és borzongás.
Néhány éve láttam egy dokumentumfilmet a történtekről, akkor dühöt és fájdalmat éreztem. Néha meghallgatom a számot ami róla készült. Csilla kitörölhetetlenül belevéste magát a szívembe, és valamilyen megmagyarázhatatlan okból, elő-előtör az életembe.
Hiszek a túlvilágban, és abban, hogy majd egyszer elmesél mindent.
Képtelen vagyok belenézni a honlapba, túlságosan mélyen érint. Egy gyönyörű, csodálatosan szép lány és egy hatalmas igazságtalanság. Csilla valamilyen oknál fogva számomra a szépség és a tisztaság jelképe azóta is. És talán az igazságé is.
Az igazságé, amiért érdemes harcolni: talán ezt üzeni most nekem.

Szívből és Őszintén,
Attila
2006. 11. 30.

Sziasztok!

Szeretnék nektek gratulálni ehhez a fantasztikus oldalhoz. Molnár Csilla uralkodása- halála azt hiszem valóban történelmet írt, amit mi, akik hasonló korosztályban élünk, nagyon is át tudunk érezni.

Csilla halálakor 13 éves voltam, nem messze éltem Fonyódtól. Tisztán élnek az "emlékek", hogy a Népszava újság legútolsó oldalán egy kis hírben közölték "Tragikus körülmények közt elhunyt a szépségkirálynő". Kezemben az újsággal futottam be a lakásba és ébresztettem apámat, felolvasva a hírt. Úgy pattant ki az ágyból, mintha valamelyik hozzátartozójának a halálhírét vittem volna. Döbbenten vette ki kezemből a lapot és szerintem legalább 100-szor olvasta el a 10 soros hírt, mintha abban bízott volna, hogy valamit rosszul értelmeztünk...

Ezzel csak azt akartam leírni, hogy a verseny után Molnár Csilla egy ország rokona lett, mindenki úgy szerette, mintha ismerte volna és mintha mindennap köztünk élt volna. Volt egy Csillánk, akire szinte kivétel nélkül mindenki büszke volt. Azt hiszem büszkék vagyunk rá ma is.

Több mint 20 év elteltével is még felkavar embereket ez a szörnyű történet. Ha akkor Csilla élete nem így ért volna végett, lehet, hogy már több "áldozata"is lett volna ezeknek a rendezvények. Így most intő példa sok-sok szülő számára a történet, s szájról szájra jár a hír, így biztosan állíthatjuk, hogy 50 év múlva is legenda lesz Molnár Csilla Andrea.

Cs. V.
2007. 02. 09.

Azt hiszem, sok ember nevében mondhatom, hogy igen színvonalas honlapjukhoz szívből gratulálok. 1970-ben születtem, személyesen éltem át ezeket a szép, majd tragikus napokat. Csilla tragikus halála igen mélységesen érintett.
S. G. Cs.
2007. 03. 29.
Szeretném megköszönni Tóth Diána Lujzának, Fanta Erikának és Varga Istvánnak, hogy létrehozták ezt a csodálatos virtuális múzeumot Csilláról. Külön gratulálok a 75.000 látógatónak. Nagyon örülök, hogy sikerült ezt elérni.
Jó egészséget, sok boldogságot és sok szeretetet kívánok az oldal szerkesztőjének, Tóth Diána Lujzának.
ZS., 2007. 05. 19.

Tisztelt Tóth Diána!
Nemrég bukkantam rá Csilla honlapjára, s meg kell mondjam minden elismerésem az Öné! Remek munka.
Különösen az a megkapó számomra, hogy egy olyan világban áldozott minden különérdek nélkül - feltehetőleg nagyon sok - időt a honlap elkészítésére, amikor az emberek többsége kizárólag önmagával van elfoglalva...
N.V.
2007. 06. 01.

Először is gratulálni szeretnék ehhez a fantasztikus honlaphoz. Nagyon jól összerakott munka, rengeteg információval, nekem nagyon tetszik. Örülök, hogy vannak ilyen csodálatos emberek, akik nem felejtettek el egy ilyen fantasztikusan szép királynőt, és próbálják élete legfőbb momentumait visszaadni az embereknek.
Egy Csilla rajongó
2007. 08. 04.
Megtaláltam a honlapot, és szeretnék gratulálni, nagyon szép és megható... Még mindig nem tudom elfelejteni Molnár Csillát. Gyerekként éppen Fonyódon nyaraltam, amikor a tragedia történt. Olyan nekünk Csilla, mint Lady Diana. Soha nem felejtjük majd el és örök szépség marad.
Tisztelettel: G. Zsuzsanna-Ausztria
2007. 09. 07.
Tisztelt Címzettek !

A mai napon véletlenül rátaláltam a Molnár Csilla Andrea egykori tragikus sorsú szépségkirálynő honlapjára. Megrendülten nézegettem, majd könnyes szemmel olvasgattam a róla szóló cikkeket, meghallgattam a dalokat és a róla írt verseket.
Mint akkoriban mindenki, én is nagyon megrendültem a halálhírére, érthetetlennek és hihetetlennek gondoltam. Fiatal egészséges lány mit tett? A miértekre én sem találtam választ, úgy ahogy más sem igazán. Kerestem gondolatban az okokat, de nem ismerve a szépségipar belső kulisszadolgait, nem jutottam sokra, csak arra, hogy a szépségipar egy szemét, gusztustalan dolog. Ott tettem fogadalmat arra, hogy nem fogom engedni azt, hogy a lányaim a szépségipar bármely területén dolgozzanak majd. Abban az időben 5 és 6 évesek voltak. Sokszor eszembe jutott a fiatal lány gyönyörű arca és szomorú halála. Olvastam a Friderikusz Sándor által írt Isten óvd a királynőt c. könyvet, ami mélységesen elszomorított és a miértekre ez sem adott választ. Nem szívesen nézem a
szépségkirálynő választásokat, nem is nagyon érdekel. Úgy neveltem a lányaimat, hogy inkább az eszükkel, a szorgalmukkal, tanulással érjenek el eredményt, ne pedig a külsejükkel. Annak ellenére kettő 180 és 182 cm magas, nyíltszívű , csinos és aranyos felnőtt lányaim vannak, akik egyetemet végeztek és mára dolgoznak.
De vissza a királynőre, aki továbbra is mindig "a királynő" marad, mintha élne, de sajnos már nem él. Szerintem minden magyar királynői választáson a képének ott kellene lennie, és a dalt, melyet róla írtak, tiszteletből el kellene játszani. Egy kicsit az ott szereplő lányokat talán visszatérítené a felhőkből az anyaföldre. Ez a csodálatos virágszál, akinek ez a szomorú sors jutott, alszik a temetőben.

Minden tiszteletem ennek a honlapnak a fenntartóinak szól, ez igen szép és szomorú emlék. Nagyon szép, hogy nem hagyják elfeledni ezt a csodálatos teremtést. Nekünk magyaroknak is vannak halottaink, akiket gyászolhatunk (nemcsak pl. Amerikában Marilyn Monroe-t), akiknek a halálát titkok fedik.
Az édesanyjának pedig ennyi év távlatából nem tudok semmi vigasztalót írni, mert az ember ha elveszti gyermekét, akkor örökké vígasztalhatatlan lesz.

V. Ágnes kettő lánygyermekes édesanya
2007. 09. 27.

További sok sikert a honlaphoz! Nagyon megható, hogy megőrzitek Csilla emlékét! (Furcsa módon nagyon mélyen érint ez a történet, pedig akkor 8 éves voltam...)
I. Eszter
2007. 10. 20.
Ezúton szeretém véleményemet megosztani önnel. 20 év távlatából is hihetetlenül szörnyű és érthetetlen számomra, amely Molnár Csillával történt. Az igazat megvallva, az én születésem előtt mentek végbe ezek az események, de mikor édesanyám mesélt Csilláról, felkeltette az érdeklődésemet ez a tragikus történet, ezért utánanéztem az interneten, valamint elolvastam Friderikusz Sándor "Isten óvd a királynőt" című írását is. Magával ragadott a könyv, tulajdonképpen teljesen magaménak érezhettem általa mindazt, amin a család és az ismerősök keresztül mentek. Nagyon megrázó. Több mint 20 éve történt mindez, és talán megkésve egy kicsit, de teljesen őszintén részvétet szeretnék nyilvánítani.
Tisztelettel: Rétfalvi Eszter
2007. 10. 26.
Tisztelt Szerkesztők!

Először is szeretném minden elismerésem kifejezni a honlap színvonaláért, és egyáltalán a létrehozásáért! Véletlen találtam rá az oldalra, de nagyon megérte! Bár hallottam Molnár Csilláról, és az Ő tragikus sorsáról, de koromból kifolyólag (19 éves vagyok) eddig nem tudtam pontos képet összerakni róla a fejemben. A honlapnak köszönhetően ez sikerült, és azt hiszem, hogy nemcsak én,de rajtam kívül még nagyon sok fiatal megismerheti Csilla életét egészen pontosan erről az oldalról.

Magához a történethez nincs sok új hozzáfűzni valóm, mert mindenki pontosan tudja, hogy a modellszakma mivé változtatja a fiatal lányokat... Vagyis nem mindenki, mert pont azok, akik benne élnek, vagy benne szeretnének élni, csak a "Hú,de szép! Hú, de klassz! Minden milyen jó!"-t látják benne, és sajnos nem veszik észre a buktatóit. Pedig számos ilyen van!
Manapság is hány olyan lányról lehet hallani, aki túladagolja vagy halálra éhezteti magát?? És ez miért van?!... Csak azért, hogy megfeleljenek az elvárásoknak. És itt a baj! Hogy nem maguknak, hanem a külvilágnak akarnak megfelelni! De hogyan feleljenek meg másoknak, ha maguknak sem tudnak??? Egyáltalán miért érdekli őket, hogy mások mit gondolnak róluk??!! Ha magának megfelel az ember, akkor talán lehet boldog. Amúgy nem hinném...
Ebben a témában is kellene egy hasznos, szakemberek által készített oldal, hogy a fiatalok tudják - vagy legalább sejtésük legyen róla -, mire vállalkoznak. Tudom, hogy az ember a saját hibájából tanul, de ha nem is figyelmeztetjük a veszélyre, akkor lehet, hogy esélye se lesz tanulni a hibájából...
Ezen kellene szerintem változtatni, és beleverni a sok kis "csitri" fejébe, hogy nem minden arany, ami fénylik. Sajnos! Ha az volna, a világ nem tartana ott, ahol most tart...

A magyar szépségkirálynő-választásról pedig annyit, hogy azóta se tudtak olyan lányt választani, aki tényleg kiérdemelné azt a címet, amit egyszer Csilla is. Mert Ő tényleg a természetes szépséget képviselte, nem úgy, mint az utána megválasztott (és még meg nem választott) lányok... (Ezzel nem akartam senkit se megsérteni, de így van!) De hát mint tudjuk, a világ kegyetlen, és már minden a pénzről szól. Adott esetben a szépség is...

Tóth Adrienn
Tótkomlós
2008.01.25.

...emlékszem

1985-ben még csak 7 éves kissrác voltam, de rémlik a szépségkirálynő választás képe a fekete-fehér Videoton TV-ből.
Aztán már tisztábban emlékszem a Szépleányok című filmre 87-ben a régi falusi moziból. Már 9 éves voltam ekkor. Ha jól tudom egy meleg nyári estén vetítették le a filmet.
Akkor sokan voltak a nézőtéren.
Emlékszem erre mert anyukám is könnyes szemmel hagyta el a mozitermet.

Akkor eldöntöttem, hogyha egyszer majd felnövök, majd a feleségem, Csillára kell, hogy hasonlítson.
Olyan szép volt. És most is Ő az egyik legszebb NŐ. A mai lányok között is az első helyen állna. Nem volt rajta mindenféle szépségkorrekció, nem voltak kapcsolatai, mégis a legmagasabbra jutott. Mint egy fénycsóva.

Még mindig Ő az egyik szépségideálom, pedig azóta sok év eltelt:
A falusi mozi megszűnt, bezárt, egy régi politika összeomlott, minden átalakult.
Én Budapestre kerültem, felnőttem, megváltoztam de Csilla szépsége itt bent nem változott a mosolya örök.
Személyesen sohasem láthattam hiszen jó pár kilométer és egy évtized választott el ettől.
A legkevesebb amit tehetek, hogy elmegyek a sírjához egy szép csokor virággal és lerovom kegyeletemet .

A szüleinek enyhítse fájdalmát, hogy a mai napig kitörölhetetlenül él bennünk is.
Nem felejtjük el, hogy egyszer a 80-as években volt egy kislány, aki megnyert egy versenyt, több ezer jelentkező közül, mindenféle ármány, okoskodás nélkül, tisztán, mint Ő maga. Egy ország látta Őt a legszebbnek nemcsak Én, nemcsak a fél nemzet az egész ország együtt.

Ő volt Molnár Csilla Fonyódról.

Hacsak a TV kamerán keresztül is de bennem is él egy pillantása, egy mosolya, mely nem múlik el sohasem.
Örökké velünk maradsz, Őrizzük mosolyodat.

Szia Csilla!
Nem szoktam felnőtt férfi létemre ilyen szentimentális lenni, de ez most megszületett. Vannak ilyen napok is. Ez éppen egy szomorú vasárnap volt.

emlékszem...

Király Péter
2008.03.16.

Tisztán emlékszem a napra, mikor feltették a fejére a koronát, és arra is, mikor bejelentették, hogy tragédia történt....
Akkor 8 éves voltam, mégis úgy emlékszem rá, mintha tegnap történt volna. Az egész ország gyászba borult, kérdések tömkelege, csak találgatások, de konkrét válasz nem jött azóta sem. Talán jobb is.
Én nagyon köszönöm ezt az oldalt, remek munka, és nem csak nekünk, akik egy kicsit részesei voltunk ennek az egésznek, hanem betekintést enged azoknak is, akik akkor még nem éltek, képet kapnak egy olyan eseményről, amelyről ma már csak mindenki úgy beszél, " szépségverseny, tudod, a Molnár Csillás".

Nem lehet elfeledni...

K.Z.
2008.04.24.

Gyerekkoromban (most vagyok 22), emlékszem sokat játszották az "Álmodj Királylány" című számot.
Több éve nem hallottam már, aztán az egyik nap véletlen a neten belebotlottam, meghallgattam és kellemes emlékek elevenedtek fel. Megemlítettem aztán egy 30 körüli barátomnak ezt, mire ő mondta, hogy ezt a zenét egy elhunyt szépségkirálynő tiszteletére írták. Hát ekkor nagyon elszomorodtam. Már addig is olyan volt a zene szövege, mintha szólna valakiről, de ezt sosem hittem volna.
Azt tudtam, hogy volt egy magyar szépségkirálynő, aki öngyilkos lett, de se archoz, se semmihez nem tudtam ezeket a tényeket kötni.
A zene és barátommal való beszélgetés hatására kezdtem el a neten olvasgatni a weblapodat.
Valahogy teljesen beszippantott szegény Csilla története, nagyon sajnálom őt és egyszerűen nem tudom megérteni, hogy hogyan tehette ezt.

P.D.
2008.04.28.

Nagyon gratulálok a honlaphoz!!!
És fájó szívvel olvasgattam a cikkeket, néztem a képeket Csilláról...
Amikor Ő lett a győztes Magyarországon, nagyon drukkoltam neki, és talán az volt az egyetlen szépségverseny, ahol igazán SZÉP LÁNY lett a méltó győztes. Azóta sem, és talán már nem is lesz ilyen természetes szépség egyetlen szépségverseny győztese (mert mindenkit túlsminkelnek, túl plasztikáznak - előtte vagy utána!!!! Az már nem természetes!!! Ő az volt: mindem mozdulatában, egy leheletnyi smink, és frizuraigazítás kellett csak neki!!!!! Azóta, akárhányszor nézem a magyar szépségkirálynő választást, soha nem láttam még hozzá hasonló JELENSÉGET!!!! És biztos, nem is lesz.....

Mikor elhunyt, akkor nagyon sajnáltam, és fájt a a szívem!!! Minden róla szóló hírt elolvastam akkoribam, a könyvet is (bár a Friderikuszét még nem, de bepótolom). Igazán még én sem értem, miért halt meg, talán egyszer kiderül.....

Mégegyszer: örülök a honlapnak!!!!!! Jó lenne, ha sok médiaguru, aki csak a pénzt látja az egész versenyben, elolvasná és a szivéig jutna néhány gondolat!!!!!!

üdvözlettel: Éva
2008.05.21.

Nem sértésként mondom, vagy kérdem, de mi a véleményed arról, hogy van-e értelme egy öngyilkosról [...] egy ilyen gyönyörű reqiem csodát létrehozni.
P.ZS. 2008.07.04.

Köszönetet szeretnék mondani azért, hogy e csinos, szép "király"lánynak honlapot készítettél. Bár, még csak 18 éves leszek, de mélyen meghatott Csilla történte, ami bennem is mély "sebet" hagyott.
N.I. 2008.10.13.

Az első csillag

Mostani beszámolóm egy különös álomról szól, természetesen Bolondföldi Ádám álmáról... Álmában ismét boldog kisgyermek volt, mama vett egy lottót neki, és azt mondta, ha Ádám nyer, mindet ő kapja. Hú... gyerekfejjel elképzelni másfél milliárd forintot? Mama segített: Kicsim, az harmincezer gombóc fagyit jelent. Végre, emberi mértékegység... Az öt szám rém szabályos volt: 13, 26, 39, 52, 65. Feladták a szelvényt, szombat este Ádám már ott kuporgott a tévé előtt. "Az ötös lottó nyerő számai emelkedő számsorrendben: 13, 26, 39, 52, és... 65!" Hurrá, sok fagyi! Beleborzongott, és hétfő délután már vágtatott a lottózóba, hogy adják oda a "fagyipénzt". Szerencsére ismét a mama segített, neki odaadták. És megtörtént a Hiba. Egyik újságíró, egyik helyi lapban megírta: "A kis Ádám megnyerte az ötös lottót, megtalálható: Micimackó Óvoda, Győr, Kodály Zoltán utca." És jöttek egymás után, a helyi polgármester, annak helyettesei, ügyvédi irdák, mindenfajta alapítványok, sőt, valamelyik ember országosra vitte a hírt, elújságolta Budapesten, így akkor jöttek az állami vállalatok, külföldi leányvállalatok képviselői, pesti ismerősök, mind ugyanazért jött. "Ádám, hallottam, nyertél. Kölcsönadsz majd nekem belőle?" Igen, igen, igen, igen... Ádám egész nap ezt hajtogatta, és még a mesekönyvet bújni se volt idő. Nem mondtam volna? Ádám tudott olvasni... Másnap rövid alvás után újrakezdődött a tortúra: Adsz kölcsön? Ha nekem adsz, megvédelek a börtöntől. Jó vicc, négyéveset börtönbe Magyarországon? Kérlek, adj kölcsön. Nézd, elviszlek fagyizni, ha adsz kölcsön. Az ügy addig fajult, amíg behívták Pestre, a híradóba. Ott meginterjúvolták: "Nyertél?" "Igen." "Hogy érzed magad ennyi pénzzel?" "Fáradt vagyok, nagyon fáradt." "Miért?" "Egyik marha újságíró megírta az újságba, és azóta jönnek az idegenek, mind kölcsönt akar." "Látják, uraim, a piac még egy kisgyermeket is kihasznál, ha pénzt remél. Ádám, ugye nekem adsz kölcsön?" Ádám sírva rohant ki az épületből, egyenesen apu karjaiba, aki hazahozta a rémült kisfiút. Másnap reggel, jó reggelt kívánt Ádám a szüleinek, aztán szólt a telefon. Apu vette fel. "Tessék, Bolondföldi lakás." "Ádámmal szeretnék beszélni." "Ádám! Téged keresnek. Miután a kicsi megkapta a kagylót, a hang folytatta: "Ádám, te vagy az?" "Igen." "Nos, én egy nagy cégnek vagyok igazgatója. Nem tudnál kölcsönadni pár forintot?" Ádám válasz helyett lecsapta a kagylót, aztán olyant tett, amit a Felnőttek mindig is tiltottak, megitta a hypót. Szülei már csak a testére bukkantak rá. "A média áldozata" - Apu szerint. Később megvolt a temetés, Kaposváron, egy leány sírja mellett, aki ugyancsak a média áldozata volt... Ádám felébredt, és utánakérdezett a papától: "Milyen híresség van eltemetve Kaposváron?" A válasz csak egy mosoly volt...

2009. 09. 10.
Molnár Csilla emlékére

Gruntczekasky Adamov

Kedves Olvasónk!
A honlappal kapcsolatos véleményét, javaslatait küldje a következő e-mail címre: info@molnarcsilla.hu
vissza az "Emlékek, levelek" menübe