DALOK

A szépek szépe balladája

(Első Emelet, 1986)

Részlet a dalból

Első Emelet (Bogdán Csaba, Geszti Péter)

"Amikor meghalt a lány, éppen kórházban feküdtem. Ilyenkor az ember talán érzékenyebb, mint egyébként... Bár láttam a szépségversenyt, nekem nem különösebben tetszett. Ráadásul volt összehasonlítási alapom, mert filmről volt szerecsém megnézni a fél évszázaddal ezelőtti szépségversenyt is, és az sokkal kulturáltabbnak tűnt.

Szóval feküdtem a kórházban, amikor apám behozta a Népszabadságot - amely, ha jól emlékszem - elsőnek szólaltatta meg Csilla édesanyját, lánya halálának okairól. Ez a cikk nagyon indulatba hozott. Valahogy ekkor éreztem először, hogy meg kell írni legalább egy dalban ezt a lányt, aki közöttünk az igazi, a klasszikus szépséget testesítette meg. Tehát, mindenképpen emléket akartam állítani neki, annak ellenére, hogy az életben nem ismertem...

Azon hosszan gondolkodtunk, hogy be lehet-e mutatni ezt a dalt a közönségnek, mert féltünk attól, hogy az emberek azt fogják mondani: mi is üzleti hasznot húzunk ebből a lányból, akiből egyébként mindenki csak hasznot akart húzni. Végül is az döntött a szám megírása és bemutatása mellett, hogy mi általában véve is épp ennek a korosztálynak vagyunk a szószólói, az ő érzéseiket, gondolataikat próbáljuk megénekelni, tehát fontos, hogy Csilláról, mint ennek a korosztálynak egyik tagjáról, írjunk egy dalt. Berkes Gábor barátom már elkészült a zenével, de nekem elég lassan jött a szöveg. Nem akartam hatásvadász lenni..., az egészet balladisztikusra vettem. És abban maradtunk a fiúkkal, hogy nem mondjuk ki Csilla nevét, mert így egyetemlegesebb lesz a mondanivaló. És persze, volt még egy okunk a név elhallgatására. Akkoriban még érvényben volt az úgynevezett hírzárlat Csilla halálával kapcsolatban és igazán nem szerettük volna, ha emiatt kihúzzák a dalt is a készülő lemezünkből. Így aztán a dalt minden nehézség nélkül ráénekelhettük a legutolsó lemezünkre."

(Idézet Friderikusz Sándor Isten óvd a királynőt! c. könyvéből)

A SZÉPEK SZÉPE BALLADÁJA

Haja lobog a szélben
Arca a tó vizén.
Csak egy lány; a sorsa az,
Hogy gyönyörű szép.

Álmok csapdája hívja,
Átöleli a fény
És a lány eléri azt,
Amit ő sem remélt.

A szépek szépe,
mondd hova lett?!
A szerelem várta még.
Mosolya átlebeg a feledés felett.
Fiú-szemekben él

Szavak szúrnak a szívbe
És a szépség se véd.
Senkitől sem óvja őt
A tizenhat év.

Átkos áldása űzi.
Elsötétül a fény.
És a harang most érte szól,
De már nem válaszol

Álmodj királylány!

(Zene: Menyhárt János, szöveg: Miklós Tibor, előadja: Homonyik Sándor, 1989)

Részlet a dalból    

Interjú Homonyik Sándorral

Homonyik Sándor nevének hallatán valószínűleg mindenkinek rögtön az Álmodj, királylány című sláger ugrik be, és fordítva, a dalt hallva a kellemesen rekedtes hangú, fehér ruhába öltözött énekes képét látjuk magunk előtt. Már aki abba a korosztályba tartozik, hogy emlékszik még az Álmodj, királylány videóklipjére, melyet 1989-90 tájékán folyamatosan sugároztak a televízió különféle zenei műsoraiban, kívánságműsorokban. Bizton állíthatjuk, hogy abban az időben az egyik legnagyobb sláger volt ez Magyarországon, mely népszerűségét, aktualitását máig sem vesztette el.

A dalt egy akkoriban szinte még ismeretlen fiatalember énekelte, aki azonnal belopta magát sokunk szívébe és nevét is rögtön megtanultuk: Homonyik Sándorról van szó.

- Ha jól tudom, az Álmodj, királylány című dallal indult a szóló karriered. Kérlek, mesélj nekünk arról, előtte mit csináltál, és hogyan indult egyéni pályafutásod?

- Egy zenés színházban dolgoztam. Egyszer találkoztam Menyhárt Jánossal, aki akkor még a Demjén Ferenc-féle V-Motorock zenekarnak volt a tagja, és hallott engem énekelni. Kérdezte, hogy miért nem próbálok meg önállóan énekelni, mert jó hangom van. Azt feleltem, hogy segítség nélkül ez nem megy, ráadásul szólóban nehéz boldogulni. Erre azt mondta, hogy ír nekem egy dalt, próbáljunk meg mégis valamit szólóban. Ő tehát nekiállt írni egy zenét, én pedig megkértem Miklós Tibort, akivel együtt dolgoztam - a színház művészeti vezetője volt -, hogy írja meg a szöveget. Korábban ők nem is dolgoztak együtt, tulajdonképpen én hoztam össze őket. Végül rögtön az első próbálkozásra meg is született az Álmodj, királylány.

- Tehát nem volt több verzió a szövegre? Rögtön Csilla jött be, mint téma?

- A szövegírónak, Tibornak igen.

- Ő ismerte egyébként Csillát személyesen is?

- Nem, ő sem ismerte, és mi sem ismertük személyesen, csak hallottuk a szörnyű hírt. Akkor még elég friss volt, 3 évre a halála után, hisz a dal 1989-ben született. Elmentünk egy akkor még népszerű magyar hanglemezgyártó vállalathoz, ahol meg sem hallgatták a dalt.

- A téma miatt?

- Nem, hanem úgy általában nem érdekelte őket, hogy egy új előadó jelentkezett egy dallal, hogy hallgassák meg, nézzék meg.... Azt mondták, hogy rengeteg meghallgatni valójuk van, nincs rá idejük. De szerencsére ez nem szegte kedvünket, elmentünk máshová. Abban az évben alakultak az első magánkiadók, felkerestünk egyet, aki látott fantáziát az egészben. Abban az évben aztán nem akart senki mást venni, csak Álmodj, királylányt.

- Hogyan lett először bemutatva? A videoklippel, vagy előtte már a rádióban is adták?

- Igen, volt videoklip, ez volt az első bemutatkozása a dalnak. Akkoriban voltak "klip-percek" a televízióban, amikor 5-6 klip ment egy-egy popzenei műsorban és ott mutatták be először.

- A videoklipet hol forgattátok?

- A seregélyesi kastélyparkban, Székesfehérvártól nem messze. Egy budapesti kislány szerepelt a klipben, aki Menyhárt János kislányának az osztálytársa volt.

- Milyenek voltak az első visszajelzések a dalról, milyen volt a fogadtatás?

- Először természetesen a barátok, ismerősök jeleztek vissza, akiknek nagyon tetszett. És valamit jól eltaláltunk, mert amikor megjelent a piacon, akkor hirtelen akkora igény lett a lemezre, olyan sikere, fogadtatása lett a dolognak, amire mi sem számítottunk.

- És Csilla családja részéről kaptál valamilyen visszajelzést?

- Igen, egyszer kaptunk egy meghívást Fonyódra, és lementünk a zenekarral. Egyszercsak, miközben szereltünk a színpadon, meg hangpróbát tartottunk, a terem végében megjelent egy Csillára nagyon hasonlító hölgy, aki nem más volt, mint a Csilla édesanyja. Odajött, beszélgettünk, nagyon megköszönte, hogy egy ilyen szép dallal állítottunk emléket a lányának.

- Ez a dal megjelenése után volt, vagy évekkel később?

- 1994 táján volt, a fonyódi művelődési házban léptünk fel.

- A Sose búcsúzz el című albumodon némileg áthangszerelve, lágyabb hangzással hallhatjuk az Álmodj, királylányt....

- Szerinted rosszabb lett vagy jobb?

- Hát, ha már így visszakérdeztél, szerintem jobb, és kár, hogy nem nagyon játszák ezt a verziót.

- Játszák egyáltalán??

- Néha hallom, hogy kérik párszor a kívánságműsorokban. Van egyébként egy banális kérdésem is: van-e koncerted az Álmodj, királylány nélkül?

- Nem, természetesen mindig el kell játszani, mindig kérik ezt a dalt. Enélkül nincs koncert.

- Nemrégiben láttalak a TV-ben, a Miss Universe Hungary 2004 középdöntőjét közvetítették, ahol Te is felléptél az Álmodj, királylánnyal, és nekem ez nagyon érdekesnek tűnt. Szépségversenyen talán még nem is adták le ezt a számot, hisz különös kontrasztot ad egy elhunyt szépségkirálynőről szóló ballada egy szépségverseny kellős közepén. Ám a felvételen látszott, hogy kissé elérzékenyülve énekelték veled a nézők a dalt. Valahogy az volt az érzésem, hogy minden szépségversenyt lehetne ezzel kezdeni, hogy a most versenyző lányok, akik ott mögötted, a színpadon állnak, észrevegyék, micsoda veszélyeket is rejthet magában a szépségkirálynőség.

- Bizony, jól látod....

- Neked egyébként mi a véleményed a szépségversenyekről?

- Nézd, ez egy játék, amit végül is komolyan kell venni, mint bármilyen játékot, akár egy futballmeccset is, de nem szabad a szívükre venni, ha éppen nem nyer valaki. Némely lányoknak olyan isteni adottságai vannak, hogy nagyon szépek, és egy megmérettetésen ezt megjutalmazzák. De mint ahogy sok bölcsességben szerepel: nem a szépség számít. Nem szabad erre tenni fel az életüket. Ha valakinek éppen nem az első, második vagy harmadik díjat adták, nem kell elkeseredni és ágynak esni, hiszen, mint mondtam, ez egy játék.

- A készülő új lemezeddel kapcsolatban is szeretnélek faggatni: tavaly ősszel azt olvashattuk, hogy Karácsony tájékán jelenik meg, de hiába kerestük a boltokban. Nemrégiben pedig azt olvastam, hogy azért nem jelent meg még mindig, mert nem találtatok megfelelő kiadót. Hogy áll most az új lemez ügye?

- Még mindig kiadót keresünk, de ebben az évben remélem, sikerül kiadni. Vadonatúj dalok lesznek rajta. Ezenkívül most alakult egy csapatunk, Vikidál Gyulával és Varga Miklóssal csináltunk egy közös produkciót, és így koncertezünk majd Erdélyben és Magyarországon. Ez most tavasszal fog beindulni. Voltunk már főpróbán kint Marosvásárhelyen is, és csodálatos volt, ahogy hatezer ember énekelte a dalokat. Régi MHV-dalokat és a Mikinek a régi dalait. Erre van lehetőségünk. Látod, mi van a televízióban, micsoda szörnyűségek. Látod, mivé lett a világ!

- Hát erre nehéz mit mondani.... Nagyon várjuk az új lemezedet, és további sok sikert kívánunk a munkádhoz!

Lejegyezte: Tóth D. Lujza

Homonyik Sándor: Álmodj, királylány (videoklip)

 

ÁLMODJ, KIRÁLYLÁNY

Annyi mindent elvesztettél már
Míg rádvirradt a nap
Mikor győzni tudtál
Úgy indultál őszintén s tisztán
De hosszú volt az út
S talán túl sok a sár
Csillag voltál, azt mondják
S nem vigyáztunk rád
Egy lélegzetnyi boldogság
Ennyi volt tán
Ez volt az élet

Játszottál és játszottak veled
Sok gyöngyként pergő szó
Hamis bók hová lett
Lásd önmagad is elveszítetted
Még azt is feledted, hogy szerettél
S szerettek
Ránk nézel egy fényképről
A szemed titkot rejt
Egy titkot, melyet többé már
Nem sejthet meg
Nem fejt meg senki

Álmodj, királylány
Ahogy a mesében, oly békén
Álmodj, királylány
Az is álom volt, hogy éltél
Nekünk is álom vagy ma már
Álmodj hát, álmodj hát..


Az MHV (Menyhárt, Homonyik, Vikidál) első, több kiadást megért többszörös platinalemeze, melyen az Álmodj, királylány is szerepel.


A Sose búcsúzz el című albumon némileg áthangszerelve, lágyabb hangzásban hallhatjuk az Álmodj, királylányt.

 


Peter P. Hill: Angyal az ördögök között
(Instrumental)

 

   

<<< vissza a "Dalok, versek" menüpontba
<<< vissza a Címlapra